• Exkurzia v Národnej banke Slovenska
          • Exkurzia v Národnej banke Slovenska

          • Exkurzia v Národnej banke Slovenska

            V pondelok (23. 10. 2023) sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie v Bratislave. Navštívili slovenskú Národnú banku, kde si vypočuli zaujímavosti o histórií eura na Slovensku, o výrobe a ochrane bankoviek a mincí, aj o funkcii samotnej Národnej banky. Sami hľadali ochranné prvky na bankovkách, ktoré zabraňujú ich falšovaniu. Šiesti žiaci, ktorí boli najaktívnejší počas prednášky, sa vyviezli na 30. poschodie budovy s úchvatným výhľadom na Bratislavu. Okrem toho si žiaci mohli odmerať, koľko „centov“ merajú, skúmať obrazy na minciach iných krajín EÚ, dokonca si vyraziť vlastnú mincu. Obohatení novými vedomosťami sa presunuli do 3Dlandu. Prepracované nástenné maľby vyzerali trojrozmerne, preto sa žiaci mohli odfotiť v bubline pod morom, či s raketou vo vesmíre. Následne sme exkurziu v Bratislave úspešne ukončili.

            Spracovala: Mgr. B. Sabolíková 

          • NÁVŠTEVA DIVADLA V BRATISLAVE

          • Dňa 13.10. 2023 žiaci tretieho a štvrtého ročníka navštívili predstavenie „Ak veríš zázrakom“ v Divadle Nová scéna v Bratislave. Žiaci si pozreli hudobno-tanečnú show, ktorou ich sprevádzali dvaja kamaráti, ktorých spájala viera v moc fantázie a prisahali divadelným múzam, že nájdu dieťa, ktoré nemá predstavivosť a naučia ho snívať. Toto predstavenie nás previedlo dobrodružnou cestou plnou zábavy naprieč ríšami fantázie a rozprávok súčasnosti. Žiakov toto predstavenie okúzlilo a odniesli si z tadiaľ nie len úsmev na tvári, ale  aj vieru v priateľstvo, lásku, pomoc a najmä vieru v zázraky. Po predstavení žiaci zúročili svoje vlastivedné vedomosti pri návšteve historického centra Bratislavy, konkrétne Grasalkovičovho paláca. A tak sa nám naskytla jedinečná možnosť priamo vidieť výmenu Čestnej stráže, ktorá stráži Prezidentský palác.

            spracovala: Mgr. A. Špitálska

          • SVETOVÝ DEŇ ZVIERAT

          • 4. október. Pre mnoho ľudí úplne obyčajný deň, ničím výnimočný od tých ostatných. Ale predsa sa niečím odlišuje. Tento dátum je venovaný všetkým zvieratám na svete, aby sme si pripomenuli, že nielen ľudia, ale aj oni potrebujú v životných útrapách pomoc. Zvieratá sú cítiace bytosti, ktoré si vyžadujú našu pozornosť a úctu. Tak ako všetky stvorenia na tejto Zemi, aj oni majú právo na život vo vyhovujúcich podmienkach. Majú právo na životný priestor, ktorý vyhovuje ich prirodzeným fyzickým a psychickým nárokom.

                        So žiakmi prvého stupňa sme si  tento deň pripomenuli rozprávaním sa o svojich zvieratkách, v prezentácii sme sa dozvedeli pár zaujímavých informácií o chránených živočíchoch a získané vedomosti sme využili v kvíze o zvieratách. Žiaci prvého ročníka využili na tvorbu svojich zvieratiek opadané listy, žiaci druhého ročníka vyrábali zvieratká z plastelíny, tretiaci písali o svojom obľúbenom zvieratku a štvrtáci vytvorili spoločný plagát živočíchov, ktorým hrozí vyhynutie.

                        Zvieratá i naša príroda sa musia ochraňovať a rešpektovať. Zistili sme, že naša škola je plná múdrych, zodpovedných a priateľských detí, ktoré milujú zvieratá a vedia, ako sa o ne starať a ochraňovať ich.

            spracovala: Ing. K. Benčíková

          • Výchovno – vzdelávacie interaktívne prednášky.

          • Dňa 14.09. 2023 sa pre 6. a 7. ročníky uskutočnili prednášky o dospievaní. 

             

            • Žiačky šiesteho ročníka sa na prednáške s názvom „Dospievam alebo život plný zmien“ dozvedeli o zmenách spojených s dospievaním, o puberte spojenou s psychickými (emoncionálnymi) zmenami, o sociálnom dozrievaní, interpersonálnych vzťahoch, o vhodnej životospráve, zdravom životnom štýle, potrebe prevencie rakoviny prsníka či krčka maternice ale aj dynamike vzťahov medzi chlapcami a dievčatami.

             

            • Žiaci šiesteho ročníka sa na prednáške s názvom „Na štarte k mužnosti“ dozvedeli o zmenách spojených s dospievaním, zdravom životnom štýle o tom, ako sa páčiť, o dynamike vzťahov medzi chlapcami a dievčatami.

             

            • Prednáška pre žiakov siedmeho ročníka s názvom „Adam a Eva alebo nie sme rovnakí“ bola obsahovo zameraná na fyzické, psychické a sociálne dozrievanie v období puberty, dodržiavanie vhodnej životosprávy, zdravý životný štýl a vytváranie správnych hygienických návykov, pocity náladovosti, neistoty, zmätku, sebaovládanie a vzťahy medzi rovesníkmi.

             

            Prednášky viedla kvalifikovaná lektorka spoločnosti  MP Education, s.r.o. Mgr. Holecová, ktorej výklad bol pútavý, otvorený, vedený na profesionálnej úrovni a informácie boli podané jazykom dnešných tínedžerov. Žiaci si z prednášky odniesli veľa užitočných poznatkov.

             

                                                                                                                               koor. prev. Mgr. Renata Švelanová

          • ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA ŠKOLY

          • Ani v novom školskom roku sme neporušili tradíciu a zapojili sme sa do medzinárodného (česko-slovenského) projektu „Záložka do knihy spája školy“. Témou tohto ročníka bol inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Zmyslom projektu je výmena záložiek medzi žiakmi. Školy si dopredu dohodnú počet záložiek. Od 11.9. – 29. 9.2023 žiaci našej školy vyrábali a tvorili záložky pre žiakov zo Šardíc. Poslali sme im spolu 100 záložiek, ktoré ich určite potešia.

            spracovala: M. Palatická

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU

          • Myšlienke nabádania žiakov k zdravému životnému štýlu sme venovali v ZŠ v Mojmírovciach posledný septembrový týždeň, t.j. od 25.9.-29.9.2023. Žiaci mali možnosť zúčastniť sa v popoludňajších hodinách športových aktivít, ktoré boli rozdelené na turnaje ( vybíjaná,  florbal, resp. basketbal) a kondičné dráhy. Uspokojivý záujem žiakov o pohyb v mimovyučovacom čase sme zaznamenali v ročníkoch 5., 6. a 9. Napriek tomu, že našej výzve "odolali" ročníky 7.-8., chceme veriť,  že sa nám v prebiehajúcom školskom roku podarí zvýšiť športové povedomie žiakov.  Prehĺbiť záujem o pohyb a s ním spojený zdravší životný štýl. Aj pridaním tretej hodiny Telesnej a športovej výchovy celoročne v rozvrhoch podporujeme hlavnú tému  výstižného motta Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity  „#BeActive“.

            spracoval: Mgr. P. Slíž

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

          • 26. september - Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít - súťaží, kvízov, besied, školských rozhlasových vysielaní či športových podujatí. Výrok známeho nemeckého filozofa hovorí: „Kto hovorí cudzím jazykom len trochu, má z neho väčšiu radosť než ten, kto ho ovláda dobre.“ Ovládanie jazyka pomáha otvárať bránu k inej kultúre a spoločnosti. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že najlepšie sa jazyky učia deti. Majú pružnejšie myslenie, menej zábran, množstvo času a rady napodobňujú, čo im veľmi pomáha.

            Aj na našej škole si pripomíname tento významný deň. Žiaci a žiačky siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka si pripravili pútavé prezentácie a oboznámili svojich mladších spolužiakov s niektorými európskymi hlavnými mestami ako je Paríž, Varšava, Berlín, Atény, Oslo a Skopje. Žiaci sa dozvedeli aké zaujímavé miesta v týchto mestách môžu navštíviť, aké významné osobnosti sa tam narodili, aké jedlá a nápoje tam môžu ochutnať. Kto odpovedal správne na kvízové otázky po prezentáciách dostal sladkú odmenu.

            V školskej knižnici sa žiaci štvrtého ročníka oboznámili s cudzojazyčnou literatúrou, ktorú knižnica ponúka. Tvorili kartovú hru kvarteto v anglickom, nemeckom a francúzskom jazyku. Učili sa pracovať so slovníkmi ruského a latinského jazyka.  Na prvom stupni žiaci kreslili vlajky rôznych krajín, ktoré si pomocou pani učiteliek vyhľadali na internete. Prváčikovia si pozreli rozprávku o zvieratkách v anglickom jazyku a nakreslili  zvieratká, ktoré pomenovali.

            spracovala: Ing. I. Podberská  

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje