• Škola v prírode - Ružomberok
          • Škola v prírode - Ružomberok

          • Deň tretí: Dobrodružstvo v Ružomberku 

            Dnes sme sa tešili na prechádzku historickým Ružomberkom. Cestou do mesta pútal našu pozornosť hrad Likava, ktorý dopĺňa scenériu nad mestom - je najväčším hradom na Liptove.

            Mesto Ružomberok, je priemyselným mestom je známe najmä výrobou papiera a spracovaním celulózy, ale je aj mestom historickým so skutočne krásnymi zákutiami a príjemnou atmosférou... Navštívili sme niektoré pamiatky. Videli mauzóleum Andreja Hlinku, ktoré sa nachádza v centre mesta, priamo pod farským Kostolom sv. Ondreja.

            K tomuto pamätníku vedie krásne schodište nazývané Školské schody.

            Schodište zdobia nádherné stĺpikovité zábradlia a socha zobrazujúca Svätého Jozefa tesára s dieťaťom. Po prehliadke mauzólea, busty a sochy A. Hlinku, sme sa vydali smerom k pešej zóne, ktorú lemovali krásne historické budovy, bohato zdobené štukatérskou fasádou. Pešiu zónu lemuje množstvo malých obchodíkov, ktoré vzbudili pozornosť našich bádateľov, bažiacich po drobných suveníroch. Deťom sme dopriali krátky rozchod na drobné nákupy, zmrzlinku, koláčik...   Plní dojmov, s fantastickými úlovkami, sme sa vychádzkovým krokom vrátili do penzionu Gejdak.

            Večer – kúpanie v bazéne – zvieratká – bowling – súťaže - aktivity – denníčky - IZBA ZABÁVA IZBU/prvá časť (spev, tanec, vtipné okienko,scénky,...)

        • Škola v prírode  - Ružomberok
          • Škola v prírode - Ružomberok

          • Druhý deň:  T u r i s t i k a – smer O B R O V O, bádateľské – prírodovedné dobrodružstvo

            Naša trasa: ŠTART - penzión Gejdak - Čutkovska dolina - Obrova cesta – zábavný park O B R O V O – a späť : o )))   V druhý deň pobytu, 13. 4. sme mali naplánovanú stredne–náročnú túru. 

            Hneď po výdatných raňajkách kráčame krásnou prírodou, kľukatými chodníčkami. Cestičky nás viedli lesom, kúsok aj mestom, mierne zvlnenými lúkami... Boli sme odhodlaní spoznávať a objavovať, všetky krásy, aké sa v tomto kraji nachádzajú. Počas turistikéj vychádzky sme pozorovali prírodu, kochali sa krásnymi výhľadmi a scenériami. Bolo to skutočne nádherné a to do ktorejkoľvek svetovej strany.

            Pomocou prírodovednej lupy (povinná výbava do prírody) sme dôsledne prebádali drobné prírodniny, ktoré sú voľným okom  neviditeľné. Preskúmali sme detaily machu, rôzne semienka, hmyz...

            Deti sa po ceste aj zabavili mohli sa šmyknúť na obrovej šmýkalke, posedieť na obrovej stoličke, pozorovať nádhernú prírodu Čutkovým ďalekohľadom, zaujali nás obrove okuliare aj farbičky...

            V cieli – V  O B R O V E, nás čakal bohatý program, atraktívne  prostredie, zaujímavé súťaže... zábavný park Obrovo je pomenovaný podľa obra Čutka, ktorý „vraj“ býva, práve v Čutkovskej doline a je posledným žijúcim O B R O M na svete. :o)

            Obrova cesta – a naše objavy: 

            Obrove farbičky, okuliare, stoličku, obrovský prsteň a ďalekohľad...

            Cestou späť sme sa tešili na chutnú večeru, príjemný relax - kúpanie - spoločenské hry – bowling - súťaže - disco

        • Škola v prírode - Ružomberok
          • Škola v prírode - Ružomberok

          • Prvý deň: Planetárium Maximiliána Hella,  tvorivé dobrodružstvo

            V stredu 12. 4. 2023 nastal dlhoočakávaný deň.

            Bolo pred nami 5 dní skvelej zábavy – pobyt v krásnej prírode – ŠVP/Škola v prírode.

            Pomaly sme sa schádzali pred školou, trochu inak, netradične. Školské tašky a vaky, nahradila batožina – VEĽKÉ KUFRE. Všetci plní očakávania sme sa vydali na neprebádanú cestu smer Ružomberok.  Tešili sme sa na bohatý program, na chvíle s kamarátmi, na prvú skúsenosť bez rodičov...

            V Žiari nad Hronom sme mali plánovanú zastávku, navštívili sme Krajskú hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella. To bol zážitok! Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácii, premietli nám podnetný dokument na umelej oblohe planetária, pozorovali sme pomocou astronomickej optiky Slnko - našu najbližšiu hviezdu. Bola to neopakovateľná skúsenosť.

            Očarení a obohatení zaujímavým poznatkami, sme pokračovali v ceste za ďalšími dobrodružstvami.

            Po príchode do penziónu Gejdák, sme zostali očarení krásou okolitej prírody a dokonalého pohľadu na panorámu Ružomberka. Postupne sme sa ubytovali, osviežili, dopapali zásoby z domu, chvíľku zrelaxovali...

            Zvedavosť zvíťazila nad únavou a prebádavali sme bezprostredné okolie penzionu. Vyskúšali sme futbalové aj volejbalové ihrisko. Skontrolovali všetky zvieratká, ktoré chovajú na farme: zajace, ovce, kone, kačky, husi... Pred večerou sme sa stihli okúpať aj v bazéne, ktorý sme mali po celý čas pobytu k dispozícii. Po večeri sme sa oboznámili s programom na nasledujúci deň, rozdelili sme sa do súťažných skupín, vyplnili si prvú stránku v denníčku... Deti naštartovali svoju kreativitu a každý tím si navrhol svoju vlajku a vymyslel svoj vlastný názov tímu. 

            Penzión Gejdák ponúka príjemné prostredie - výborné vybavenie – ochotný a ústretový personál - zvieratká – bazén – bowling

          • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ

          • "Zelený svet" je názov súťaže, ktorú vyhlásila Slovenská agentúra životného prostredia už 27-krát. 

            Téma bola daná: VODA JE ŽIVOT

            Z našej školy sa zúčastnili žiačky: Mokrášová Karolína - 6. A

                                                                       Králiková Ela - 7. B

                                                                       Liková Tatiana - 8. A

                                                                       Bečková Sofia - 8. A

            spracovala: Mgr. J. Pahulyiová

        • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA
          • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

          • V priebehu januára a apríla sa uskutočnili okresné kolá Matematickej olympiády v kategóriách Z5 – Z9. V januári súťažili žiaci 5. a 9. ročníka a v apríli žiaci 6., 7., a 8., ročníka. Okresné kolo sa netradične konalo v priestoroch ZŠ kniežaťa Pribinu v Nitre. Postup do okresného kola získali najúspešnejší riešitelia školského kola: Lukáš Furik (V. A), Šimon Barča (V. A), Oliver Kuchař (VI. A), Adam Demeter (VI. B), Michal Matiaško (VI. B), Lenka Šmitalová (VI. B), Anton Štefanka (VI. B), Tatiana Liková (VIII. A), Lukáš Kobloš (IX. A). Žiaci preukázali svoju šikovnosť a matematické zručnosti v troch alebo štyroch náročných úlohách, pri ktorých bol hodnotený aj myšlienkový postup riešenia, nie iba správne odpovede. Súťažiaci mali na riešenie neľahkých úloh niekoľko hodín.

            Úspešnou riešiteľkou okresného kola sa stala Tatiana Liková (VIII.A), ktorá sa umiestnila na úžasnom zdieľanom 1. mieste.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, hodiny strávené počítaním a vzornú reprezentáciu našej školy.

              spracovala: Mgr. B. Sabolíková

        • Morenový sprievod, vítanie jari v DSS
          • Morenový sprievod, vítanie jari v DSS

          • Deti svojím príchodom - svojou prítomnosťou prinášajú starkým veľa pozitívnej energie, dobrú náladu, radosť a samozrejme milým vystúpením potešia – pohladia starkých pri srdiečkach. To je silný dôvod pre naše pravidelné návštevy a stretnutia v DSS – Cedron Mojmírovce. V piatok 31. 3. vykročil zo školského dvora Morenový sprievod, ktorý smeroval za našími starkými. S radosťou sme im priniesli tento starodávny zvyk priamo do DSS. Program sme mali rozdelený do viacerých vstupov. Prvá časť bola venovaná Veľkonočným tradíciam a zvykom z nášho regiónu. Niektorí seniori si osviežili spomienky a aktívne sa zapájali, hovorili o vlastných zážitkoch na Veľkú noc - POLIEVAČKU.  V druhej časti sme pokračovali s najstarším zvykom, ktorý sa zachoval do dnešných čias – Vynesením Moreny – zlej kráľovnej ZIMY.

            Morena, Morena, kde ťa zanesieme

            Za dedinu do potoka, tam ťa vyvlečieme.

            So zimou sa rozlúčime, a zimu vynesieme...

            Heš, Morena, heš...

            Spoločným spevom, vinšami a básňami  sa nám podarilo Morenu vyniesť... na záver vstupu spoločne a hlasno zvolať...

            Vyniesli sme Morenu

            Zlú kráľovnú ZIMY

            Odniesli sme ju

            Ta - von z dediny...

            A tak sme skoncovali s chladným počasím - ZIMA začala “strácať“ svoju silu a moc. A my sme mohli pomaly prebúdzať prírodu spevom - privolávať teplé - hrejivé lúče slnka - najkrajšie obdobie roka JAR.

            Buďte vy, dedkovia a babičky veselé, 

            už vám to letečko (rozkvitnuté konáriky) s radosťou nesieme. 

            Náš program sa preklopil do záverečnej - tretej časti k vítaniu a privolávaniu jarného obdobia. Jarnými básňami, spevom, úsmevmi sme vítali hrejivé slniečko.

            Rozkvitli aj naše dietky, zrodili sa z nich farebné kvietky...

            Starkým sme pre milú spomienku na dnešný deň podarovali vlastnoručne vyrobené darčeky s jarnou tematikou. Veríme, že sme našich seniorov potešili a spestrili im piatkové odpoludnie.

            Vychovávatelia ŠKD

        • ZBIERKA DEŇ NARCISOV 2023
          • ZBIERKA DEŇ NARCISOV 2023

          • 20. apríla kvitla naša škola žltou farbou jari. Táto farba znamená pre ľudí chorých na rakovinu nádej, že v boji s touto zákernou chorobou nebudú sami. Naša škola patrila medzi prvé školy na Slovensku, ktoré sa v histórii tejto zbierky zapojili do jej organizovania. Tento rok sa vyzbieralo rekordných 494 eur.

            Ďakujeme všetkým ľuďom dobrej vôle, ktorí prispeli k zmierneniu utrpenia iných!

                                                                               spracovala: PaedDr. M. Eliašová 

          • EXKURZIA ATLANTIS

          • Dňa 21.3. v utorok sa žiaci 6. ročníka zúčastnili exkurzie v levickom centre Atlantis. V Atlantise, žiaci skúmali fyzikálne a chemické deje, ktoré sú im už známe z hodín fyziky a z  nášho bežného života. Pokusy a rébusy boli rozdelené do viacerých miestností, pričom najväčšiu radosť žiakom priniesol interaktívny program v bublinovom svete. Program pokračoval výletom do historického Egypta, kde žiaci spoznali rôzne historické predmety, rituály a život v dávnom Egypte. Nasledovala cesta do vesmíru. Žiaci spoznali aké náročné je stať sa kozmonautom a aké záhady skrýva vesmír. Veľmi úspešne odpovedali aj na zadané otázky, kde pracovníčky levického centa našich žiakov pochválili, že sú to veľmi šikovné deti. Na záver si žiaci vyskúšali aj rôzne simulátory virtuálnej reality.

            spracovala: Ing. I. Podberská

          • NETRADIČNÁ PRESTÁVKA

          • Aj takýmto milým, spontánnym hudobným prejavom žiakov možno priniesť kúsok folklóru a tradície do moderného života mladých ľudí. Sme radi a veľmi vďační, že sú žiaci vedení k hudobnému cíteniu, a že sa oň dokonca takto neformálne delia v školskom prostredí. Ďakujeme, radi sme vás počuli počas prestávok medzi hodinami! Veríme, že to nebolo naposledy!                                                    Dozorkonajúca učiteľka A. Slížová

          • VYNÁŠANIE MORENY

          • Vynášanie Moreny je starý pohanský zvyk. Morena symbolizovala zimu. Ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zničiť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy spievaním piesní až k potoku. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vôd rozmŕzajúcej rieky.

            Tento zvyk sme si pripomenuli aj v Mojmírovciach na Kvetnú nedeľu 2. apríla 2023. Deti z DFS Cedronček sa stretli na Rínku a za spevu piesní a príjemných tónov harmoniky pod vedením Bc. Rudolfa Arpáša niesli Morenu k potoku. Rozlúčili sa s ňou, zapálili a hodili do potoka. Sprievod pokračoval jarnými piesňami na námestie, k zajačej rodinke. Tam vyvrcholilo pripravené pásmo ľudových piesní doplnené tancami detí. Na záver starosta obce Mgr. Martin Palka poďakoval deťom za milé vystúpenie a odmenil ich sladkosťou. Všetkým prítomným poprial požehnané a pokojné sviatky strávené v kruhu svojich najbližších.

            Veríme, že jar sa nám prejaví už len v slnečnom a teplom počasí.

                                                                                                                          spracovala: Ing. Mgr. Karin Benčíková

        • PYTAGORIÁDA
          • PYTAGORIÁDA

          • V dňoch 20.3 a 21.3 prebiehalo okresné kolo Pytagoriády v kategóriách P3 – P8. V prvý deň súťažili žiaci 3. až 5. ročníka a v druhý deň starší žiaci  zo  6. až 8. ročníka. Okresné kolo sa po niekoľkých online ročníkoch tradične konalo v priestoroch ZŠ Benkova v Nitre. 

            Postup do okresného kola získali štyria najúspešnejší riešitelia školského kola: Adam Borčin (III.A), Alexej Molnár (IV.B), Oliver Kuchař (VI.A) a Tatiana Liková (VIII.A). Žiaci preukázali svoju šikovnosť, rýchlosť a počtárske zručnosti v pätnástich úlohách, ktoré mohli počítať 60 minút. Súťažiacim, ktorí vyriešili aspoň 10 úloh správne, sa v závere pripočítali aj body za ušetrené minúty, ak nevyužili všetok čas, ktorý mali k dispozícii.
            Úspešnou riešiteľkou okresného kola sa stala Tatiana Liková (VIII.A).

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, hodiny strávené počítaním a vzornú reprezentáciu našej školy.

                            spracovala: Mgr. K. Káčerová

          • EXKURZIA ATLANTIS A TEKOVSKÉHO MÚZEUM

          • V posledný marcový utorok sa žiaci 7. ročníka vydali na exkurziu do levického centra Atlantis a Tekovského múzea. V centre Atlantis zážitkovým spôsobom skúmali fyzikálne a chemické deje, ktoré sú okolo nás. Mnohé z nich im už boli známe z pokusov na hodinách fyziky. Pokusy a rébusy boli rozdelené do niekoľkých miestností, pričom najväčšiu radosť žiakom pravdepodobne priniesol interaktívny program v bublinovom svete. Program pokračoval špeciálnou prednáškou o ľudskom tele, šitou siedmakom priamo na mieru. Žiaci si mohli v závere návštevy centra vyskúšať aj všemožné simulátory virtuálnej reality.

            Následne sa presunuli do krásne zrekonštruovaného Tekovského múzea v blízkosti Levického hradu, kde sa dozvedeli mnoho nového. Prešli všetkými dostupnými expozíciami zameranými na rôzne oblasti života ľudí, ktorí kedysi žili v regióne Tekova. Spomedzi vystavených predmetov ich najväčšmi zaujali zbroje a brnenia v miestnosti venovanej histórii Levického hradu a špeciálna miestnosť vytvorená na počesť levického rodáka Ladislava Bielika.Po prehliadke sa unavení pohodlne usadili v sedadlách autobusu. Celý tento deň bol plný krásnych zážitkov. Mnoho z nich je zvečnených aj na fotografiách v galérii.

            spracovala: Mgr. K. Káčerová

          • TEMATICKÝ DEŇ

          • Integrované tematické vyučovanie realizuje medzipredmetové vzťahy a spojenie teoretických činností s praktickými. Môže mať formu tém, ktoré sa prelínajú v rôznych predmetoch, spájajúcich poznatky s ich činnosťami. V našej škole je už pravidlom, že sa takéto dni organizujú. Tentokrát bol deň zameraný na marec mesiac knihy a environmentálnu výchovu.

            Žiaci pracovali po ročníkoch a napríklad v druhom ročníku bola prvá časť dňa rozprávková – mali minikvíz o rozprávkach, vytvorili si vlastné hádanky o rozprávkach a tvorili miniknihu. Pracovali s časopisom Vrabček, čítali s porozumením článok Upratovanie. Potom pri upratovaní okolia školy boli z nich rozprávkové Popolušky a Popolvári – čistili okolie detského ihriska a Malého kaštieľa. Za usilovnosť boli deti odmenené pochvalou do ŽK a kvetinkovou nálepkou.

            Žiaci druhého stupňa navštívili školskú knižnicu a  plnili zábavné úlohy a zadania. V triede sa venovali pojmom knižnica a pozreli si prezentáciu Ako vzniká kniha. Aktívnym záujmom o problematiku dokázali dokonca predikovať postupnosť v deji prezentácie. Ďalšou aktivitou bolo písanie príbehu zo slov, ktoré si žiaci navzájom zadali podľa schémy. Cieľom aktivity bol rozvoj tvorivého písania. Nasledovala prezentácia príbehov pred triedou.

            V rámci rozvoja ekologického myslenia a konania sme sa so žiakmi porozprávali o dôležitosti zachovávania zdravého a čistého životného prostredia. Žiaci spolu s vyučujúcimi si vytýčili  trasy od ZŠ ktoré spoločne vyčistili. Je dôležité, aby si každý jednotlivec uvedomil, že prírodu treba chrániť a nie ničiť a znečisťovať! Zaujímavý deň bol zavŕšený rozhovorom, čo sa nám páčilo, a čo sme si v tento deň uvedomili.

            spracovali: pedagógovia ZŠ Mojmírovce

          • Uzatvorenie zadných vstupov do školského areálu

          • Oznamujeme všetkým rodičom a žiakom, že z dôvodu rekonštrukcie komunikácie a chodníka pre peších, ktoré vedú cez park z námestia obce až po východ pri areáli futbalového ihriska, bude prechod cez park dočasne uzavretý. Vstup do areálu školy bude možný do konca školského roka iba zo Školskej ulice. Ďakujeme za pochopenie. 

          • MAREC – MESIAC KNIHY 2.A

          • Deti v našej triede majú radi knihy a čítanie – predstavili svojím kamarátom obľúbené knihy, ktoré priniesli z domu. Navštívili sme aj školskú knižnicu, deti čítali so záujmom rozprávky, bájky, príbehy o zvieratkách. Pravidelne čítame časopis Vrabček a plníme úlohy zamerané na čitateľskú gramotnosť. Vyrobili sme si rozprávkové postavičky z papiera, aj kulisy. Zahrali sme si v našom školskom minidivadielku dve rozprávky – Medovníkový domček a Neposlušné kozliatka. Každý žiak z našej triedy zažil svoj herecký úspech, pretože každé rozprávkové divadielko končili veľkým potleskom.  

            spracovala: PaedDr. Mária Eliášová

          • BYLINKOVÁ PRVOUKA

          • Naši druháci zažili netradičnú hodinu prvouky, ktorá nás preniesla do sveta vôní a byliniek. Predstavili sme si najznámejšie bylinky, ktoré môžeme nájsť v našom blízkom okolí. Deti spoznali liečivú moc byliniek, ochutnali zdravé čajíky, ktoré sme si osladili medíkom od uja včelára. Na záver zážitkovej hodiny sme si urobili krátky minikvíz, kde deti prezentovali svoje nové vedomosti a zážitky. Hodinu sme prepojili aj s počítačovými zručnosťami, pretože o najchutnejšom čajíku mi napísali správu cez edupage. Najviac hlasov získal čajík z materinej dúšky. Keď neveríte, ochutnajte.....                                                   

                                                                                                                    spracovala: PaedDr. Mária Eliašová

          • Otvorená hodina pre budúcich prváčikov.

          • Koncom marca, ešte pred zápisom detí do školy, prišli škôlkari navštíviť prvákov, aby sa pozreli, ako to v škole chodí.

            Pani učiteľky ich rozdelili do troch tried, aby každý budúci prváčik mohol sedieť vedľa ozajstného, už skúseného prváka. Prváci im najskôr ukázali, čo všetko potrebujú mať v škole na vyučovaní. Deti sa zoznámili s knižkou o psíčkovi a mačičke. Prváci sa ukázali, ako už vedia čítať a prečítali im kúsok z rozprávky „Ako psíček a mačička piekli tortu“. Spolu si vyskúšali svoju pozornosť a pamäť, keď rozprávali, čo všetko do torty primiešali. Niektoré slová z rozprávky im prváci napísali na tabuľu, ale ani škôlkari sa nedali zahanbiť a tí smelší si prišli napísať na tabuľu svoje meno.

            Potom im prváci predviedli, ako už vedia určovať celé hodiny a pomohli psíčkovi a mačičke prísť načas na matematický vláčik. Kto vypočítal správne príklad na vozni, pričaroval rozprávkovú postavu, ktorá sa s nimi odviezla. Škôlkari sa nedali zahanbiť a smelo pracovali pri tabuli, kde správne určovali počet predmetov s priradením čísel. Každému prvákovi pridelili príklad, ktorý museli prváci vypočítať. Aj tu sa ukázala šikovnosť a smelosť budúcich prváčikov.

            Aby nám nebolo dlho, spolu sme si zacvičili pri presýpacích hodinách, zaspievali pesničku, vymaľovali obrázok a z geometrických tvarov poskladali vláčik, alebo iný obrázok.

            Škôlkari nám priniesli ako darček krásne záložky do knihy a my sme im na pamiatku venovali postavičky psíčka a mačičky.

                                                                                                                                        Spracovala: Mgr. K. Kotryová

          • SVETOVÝ DEŇ VODY

          • Svetový deň vody, 22. marca 2021 | VIPA

            Voda, to je kamarát, preto ju má každý rád.

            Tečie, tečie ponad vŕšky, ponad lúky, ponad briežky.

            Vodička je vzácny dar, vzácnejší než drahokam.

            Vodu nám nič nenahradí, preto ona radí, ako ňou neplytvať,

            len stále ju milovať.

                            Prvý Svetový deň vody sa uskutočnil 22.3.1993 a odvtedy je jeho cieľom neustále pripomínanie dôležitosti a významu vody a motivovanie ľudí k jej ochrane a šetreniu. Voda je najrozšírenejšou a najdôležitejšou látkou na svete, bez ktorej by život na Zemi nebol možný.

                        My sme si tento deň pripomenuli rozhlasovou reláciou 23. 3.,  nakoľko na našej škole  počas Svetového dňa vody prebiehal Monitor 9. Žiaci I. stupňa prišli oblečený v modrých farbách. Počas veľkej prestávky bola vyslaná ekohliadka, ktorá zisťovala, koľko detí pije čistú vodu. S najväčším počtom detí, ktoré mali v tento deň na pitie čistú vodu, sa umiestnila na:

            I. mieste 3. A - 16 žiakov,  na II. mieste 4. B - 15 žiakov,  III. miesto 2. A - 12 žiakov.

            Žiaci budú odmenení malou sladkosťou.                                               spracovala: Ing. Mgr. K. Benčíková

          • EURÓPSKY KVÍZ O PENIAZOCH

          • Európsky kvíz o peniazoch (European Money Quiz - EMQ)  je zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15 ročných žiakov a študentov hravou a zábavnou formou. Súťaží sa online na platforme Kahoot! Národné finále Európskeho kvízu o peniazoch 2023 sa uskutočnilo už po šiesty krát dňa 23. 3. 2023. Zúčastnil sa aj tím našich ôsmakov.

            Kvíz je súčasťou Európskeho týždňa financií, ktorú organizujú národné bankové asociácie koordinované Európskou bankovou federáciou (EBF) na podporu finančného vzdelávania v celej Európe. Každoročne sa počas jedného marcového týždňa konajú vo viac ako 30 krajinách stovky aktivít na podporu finančnej gramotnosti v Európe. Na Slovensku to bol práve Európsky kvíz o peniazoch organizovaný Slovenskou bankovou asociáciou v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska.

            Do súťaže sa zaregistrovalo 319 tímov a  3635 žiakov a študentov z celého Slovenska. Odpovedali na 15 otázok, pričom poradie záviselo nie len od správnosti otázok, ale aj od rýchlosti odpovedania. Napriek tomu, že sa našim ôsmakom neporadilo zaujať popredné pozície, viedli si veľmi dobre a s nadšením odpovedali na otázky. Tešíme sa na budúcoročný kvíz.

                                                                              spracovala: Mgr. B. Sabolíková

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Literárny text ponúka príjemcovi (čitateľovi alebo počúvajúcemu) zážitok, ktorý je pretkaný vysokou umeleckosťou. Práca na jeho interpretovaní si však vyžaduje veľkú pozornosť a dlhšie časové rozpätie. Pri samotnom prednese je to ešte náročnejšie. Odhaliť a prezentovať vhodnou formou poslucháčovi báseň alebo príbeh, ktorý spĺňa náležitosti veku dieťaťa a jeho stotožnenie sa, nie je jednoduché. V školskom kole súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín získal postup do obvodného kola v I. kategórii žiak druhého ročníka Matej Štourač a v III. kategórii próza ôsmačka Tatiana Liková. Obvodné kolo súťaže sa uskutočnilo 8. marca 2023 v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre.

            spracovala: Mgr. D. Kiššová

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje