• DIVADELNÉ PREDSTAVENIE V NITRE

          • Dňa 30.mája 2023 žiaci šiesteho a siedmeho ročníka navštívili predstavenie „TRÓJA“ v Starom Divadle Karola Spišáka v Nitre. Žiaci si pozreli hudobný epos, ktorý rozprával známe príbehy gréckych bájí. Deti si prostredníctvom predstavenia mohli zopakovať vedomosti z literatúry a dejepisu. V tomto interaktívnom predstavení pre veľkých a malých  divákov sme sa preniesli do starobylej Tróje. Predstavenie plné mytologických bytostí, kúziel a čarov hovorí o vtedajšej najkrajšej žene sveta – Helene, o trójskom drevenom koňovi, veľkých hrdinoch, mocných bohoch a o láske, ktorá rozpútala najväčšiu vojnu mýtických dejín. Žiakov predstavenie veľmi zaujalo. Po zaujímavom zážitku z divadla  sme navštívili aj Nitriansky hrad, odkiaľ sme si pozreli Nitru a okolie.

            spracovala: Ing. I. Podberská

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ

          • Medzinárodný deň detí je sviatok, na ktorý sa žiaci našej školy vždy veľmi tešia. Aj tento rok mali deti postarané o prekvapenie i zábavu.

            Pre 1. až 5. ročník mali p. učiteľky a žiaci vyšších ročníkov nachystané zábavné súťaže: nechýbalo skákanie vo vreci, piškvorky, prenášanie loptičky na lyžičke, vedomostné úlohy a veľa ďalších. Za získané body si žiaci mohli vybrať odmeny v stánku. Úsmev na ich tvári a radosť v očiach boli tou najlepšou odmenou pre všetkých, ktorí sa na príprave MDD podieľali.

             spracovala: Mgr. Pahulyiová

            Žiaci 6. a 7. ročníka ZŠ v Mojmírovciach si užili množstvo športových súťaží, ktorých spoločným menovateľom bola zábava. Pri rozličných aktivitách spolupracovali v skupinách, plnili športové zadania a snažili sa podať čo najlepšie výkony. K výbornej atmosfére prispelo nielen počasie, ale tiež vzájomné rešpektovanie sa a dodržiavanie pravidiel fair play. Veríme, že toto športové dopoludnie posilnilo medziľudské vzťahy a urobilo radosť všetkým zúčastneným.                                                                                       

                                                                                                                                                   spracoval: Mgr. P. Slíž

          • ŠKOLSKÝ VÝLET – BANSKÁ ŠTIAVNICA

          • Posledný májový štvrtok bol pre ôsmakov a deviatakov radostný. S úsmevom na tvári a s očakávaním nových zážitkov sme nastúpili do autobusu a vydali sa na cestu do Banskej Štiavnici. Slnečný deň prial naším potulkám mestom. Prvou výzvou bolo zdolať niekoľko logických úloh rozmiestnených v okolí centra. Hľadaním indícií, rozmýšľaním nad súvislosťami a zisťovaním správnych riešení sme postupne spoznávali krásy a zákutia banského mesta. Po zdolaní niekoľkých záhad a zopár kilometroch v nohách sme sa uchýlili pozrieť výstavu optických ilúzií, kde sme nemohli veriť vlastným očiam. Skúmali sme vlastné skreslené odrazy v zrkadlách, nekonečný počet postáv, svetelné efekty, očné klamy, či farebné ilúzie. Plní dojmov po stovkách vytvorených fotiek sme sa rozlúčili s Banskou Štiavnicou a zamierili späť domov.

            spracovala: Mgr. B. Sabolíková

          • NÁŠ SUPER VÝLET

          • Naši druháci majú radi zvieratká. Preto sme si pre náš koncoročný výlet zvolili Malkia park v Orechovej Potôni. Každé zvieratko tu má svoj príbeh. Videli sme vzácne zvieratá – usurijské tigre, leopardy, gepardy, oceloty, levy, jaguáre, medvede. Páčili sa nám nezbedné opice a surikaty, farebné papagáje a lenivé korytnačky. Dlho sme pozorovali vlky, pretože sme sa na prvouke učili o živote v svorkách. Pohrali sme sa s domácimi zvieratkami. Oddýchli sme si na brehu jazierka, kde sme videli bociany, husi a kačky. Mali sme nádherné počasie a dozvedeli sme sa veľa zaujímavých vecí o živote zvierat. Náš výlet sa vydaril!

            žiaci a pani učiteľky PaedDr.  Eliašová a Mgr. J. Porhajašová

          • ROZPOHYBUJME SA

          • Medzinárodný športový vyzývací deň sa uskutočňuje na Slovensku od roku 1993. V tento deň sa organizujú športové podujatia. Cieľom je vyzvať čo najväčší počet ľudí k pohybovej aktivite trvajúcej minimálne 15 minút a zároveň ich tým inšpirovať, aby každý deň boli fyzicky aktívni. Naša škola sa tiež zapojila do tejto výzvy. Žiaci si zaskákali a zatancovali do rytmu hudby: 4 kroky dopredu, 4 kroky dozadu, hlava, ramená, kolená, palce, kačací tanec a na koniec sa vyskákali na pesničku od Ega – Žijeme len raz.

            Ďakujeme všetkým žiakom a učiteľom ktorí sa do výzvy zapojili.

            spracoval: PaedDr. O. Mlynek

          • DREVENÉ DIVADLO

          • Múzeum na kolesách

            V pondelok 22. 5.  medzi nás zavítalo Drevené divadlo, ktoré je tak trošku viac ako len divadlo. Je to aj malé Múzeum na kolesách. Na školskom dvore nám zaparkoval lákavý, farebný domček – pojazdné divadlo s vlastnoručne vyrobenými kulisami, maľbami  a drevenými marionetami. Nedočkavo sme sa usadili a známy príbeh ČERT a KAČA  z pera českej spisovateľky Boženy Nemcovej s hudobným sprievodom Antonína Dvořáka sa začal pomaličky odvíjať... Musím napísať, že sme sa ozaj počas predstavenia preniesli do dávnej minulosti. Celý príbeh bábkoherec zahral tak, ako ho pred stáročiami, hrávali starí bábkari – umelci tých čias. Príbeh o jazyčnici Kači, ktorá nemá strach ani z čertov, dokázal povýšiť svojim umeleckým prejavom, ľubozvučnou slovenčinou a neopakovateľnou farbou hlasu. Mgr. Ladislav Milko, motivuje deti k záujmu o históriu, skutočne hravou formou. Na záver programu dokázal roztancovať takmer celé publikum...

             

            V mene detí ďakujeme za podnetné predstavenie.

          • MATEMATICKÝ KLOKAN

          • Matematický klokan je najväčšia medzinárodná súťaž na svete. Každoročne sa do nej zapája niekoľko miliónov žiakov základných a stredných škôl. Do súťaže sa mohli zapojiť všetci žiaci našej školy. Žiaci prvého stupňa riešili 18 úloh počas 45 minút. Žiaci druhého stupňa riešili 24 úloh počas 60 minút. Úlohy sú rozdelené podľa náročnosti, žiaci za označenie správnej odpovede môžu získať 3, 4 alebo 5 bodov.

            Z našej školy sa súťaže zúčastnilo 20 žiakov, z toho 4 žiaci sa zaradili medzi úspešných riešiteľov: Timea Lenčéšová (2.B), Matej Štourač (2.B), Mia Yvon Modranská (4.A) a Richard Demín (5.B). Všetci zúčastnení žiaci dostali diplom a malú odmenu. Úspešným riešiteľom blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník.

            Spracovala: Mgr. Blanka Sabolíková

          • DOPRAVNÁ SÚŤAŽ

          • V máji sa štyria žiaci z každej triedy v 4., 5. a 6. ročníku mohli zapojiť do dopravnej súťaže, ktorá pozostávala z 2 častí. Najprv každý žiak absolvoval jazdu zručnosti na svojom bicykli, kde musel zvládnuť také disciplíny ako slalom, prejazd cez zúžený priestor, cez nerovný terén, alebo podjazd popod tyč, preniesť predmet z jedného miesta na druhé, či zastaviť v presne vymedzenom priestore, pričom sa počítal čas a trestné body. Potom sa jednotlivé triedne tímy presunuli na teoretickú časť, kde si celkom dobre poradili  s testom o pravidlách cestnej premávky, zameraným na chodcov, cyklistov a kolobežkárov.

            Podľa výsledkov v teoretickej aj praktickej časti sa ako najlepší ukázal tím 6. B triedy - žiaci Matiaško, Hrnčiar, Štefanka a Demeter.

            V jazde zručnosti 1. miesto získal Michal Matiaško zo 6.B triedy a v kategórii dievčat Miška Visolajská zo 6.A triedy.

            Gratulujeme nielen víťazom, ale aj všetkým zúčastneným, lebo preukázali dobré zručnosti aj vedomosti.

            spracovala: Mgr. K.Kotryová,  Mgr. P.Slíž

          • ČITATEĽSKÝ MARATÓN

          • Dňa 24. mája sa 328 žiakov zapojilo do 14. ročníka Čitateľského maratónu. Žiaci čítali po ročníkoch knihy od slovenských autorov - Gabriely Futovej, Blaženy Mikšíkovej, Zuzany Šinkovicovej, Roman Brata, Branislava Jobusa a Jána Uličianskeho. Trojhodinový maratón blokového vyučovania bol zameraný na čítanie. Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporuje rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, ponúka chvíle intimity, možnosť byť sám so sebou, relaxovať. Dáva možnosť naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumieť pojmom.

            spracovala: Mgr. M. Palatická

          • CEDRONČEK V CSȌMȌRI

          • DFS Cedronček prijal milé pozvanie na prvomájové slávnosti v družobnej obci Csȍmȍr v Maďarsku. Počas celého dňa nás sprevádzala pani učiteľka Mária Tóth. Po pripravenom vystúpení pre deti sme si v reštaurácii pochutnali na výbornej pizzi a pomaškrtili na zmrzline podľa vlastného výberu. Posilnení obedom sme sa zapojili do sprievodu obcou. Domáce aj zahraničné súbory predviedli všetkým prítomným časť zo svojho programu.

            Súbor Cedronček vystúpil s pásmom na tému Jarné hry. Spolu s Bc. Rudolfom Arpášom za sprievodu harmoniky zaspievali a zatancovali pripravené piesne. Po vystúpení sme si zahrali netradičné hry po ktorých nás čakali palacinky s džemom. Výlet v Maďarsku sme zakončili nákupmi darčekov pre našich najbližších. Domov sme si priniesli krásne zážitky od našich južných susedov.

            spracovala: Ing. Mgr. Karin Benčíková

          • NAMASTE- POZDRAV Z INDIE

          • Namaste - „Skláňam sa pred dokonalosťou v tebe.“ Takto sa začalo stretnutie s indickou pedagogičkou Parul Mukherjee, ktorá navštívila našu školu 12. mája.                                                      

            Beseda prebiehala v školskej knižnici, v ktorej sa žiaci zastúpení z rôznych ročníkov dozvedeli veľa informácií o indických zvykoch, kultúre či jedlách. Zistili sme napríklad, že Indovia sú veľmi pohostinní k svojim návštevám. Ak by ich hosťom niečo nechutilo, hneď pripravujú jedlo, ktoré majú radi. V indickom náboženstve-hinduizme majú mnoho bohov, napríklad boha rodiny, stromov, zvierat a podobne. Počas besedy sa žiaci utvrdili v svojich schopnostiach komunikovať v anglickom jazyku. Boli veľmi aktívni a smelo kládli svoje zvedavé otázky, čím milo potešili našu hostku. Parul sa oboznámila aj s priestormi školy, v ktorých ju zaujali pútavé a bohaté na informácie, nástenky v triedach i na chodbách.

            Návšteva sa realizovala v spolupráci s Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre pod vedením doc. PhDr. Márie Hrickovej, PhD. z Katedry anglistiky a amerikanistiky.

            spracovala: Mgr. Natália Poláková

          • DEŇ ZEME

          • 22. apríl je medzinárodným dňom Zeme. Oslavuje sa každoročne už od roku 1970. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia. Preto sa aj naša základná škola v tento deň venovala téme Zeme, ekológii, triedeniu odpadkov a zvyšovala povedomie žiakov o aktuálnych problémoch klimatických zmien formou rôznych aktivít na školskom dvore.

            Žiaci prvého stupňa sa na pätnástich stanoviskách hravou formou zoznamovali s problémami znečisťovania oceánov, triedeniu odpadu, rozkladu rôzneho materiálu v prírode, kyslým dažďom, spoznávali rôzne druhy živočíchov a rastlín, hádali hádanky, skladali puzzle, v átriu pocitmi zisťovali rôzne prírodné materiály pod svojimi nohami, do vyvýšených záhonov si vysadili semienka zeleniny, určovali jarné kvety, z prírodných materiálov tvorili obrazy a ďalšie aktivity, pri ktorých si žiaci uvedomili potrebu chrániť našu Zem.

            spracovala: Ing. Mgr. K. Benčíková

          • NÁVŠTEVA DAB V NITRE

          • Návšteva večerného divadelného predstavenia s názvom Nevesta v DAB v Nitre sa stala nezabudnuteľným zážitkom 19 deviatakov našej školy. Predstavenie sa uskutočnilo 15.5.2023.

            spracovala: Mgr. L. Franclová

          • ŠKOLA V PRÍRODE BYSTRÁ

          • 5. deň – Na stretnutí v spoločenskej miestnosti sme zhodnotili a ocenili pracovitosť, úsilie a disciplinovanosť každého jedného zúčastneného. Plní pozitívnych emócií sme sa vybrali na našu poslednú zastávku, do Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Vo hviezdnej sále sme si pozreli film s astronomickou tematikou. Z pohodlia sedadiel sme sledovali hviezdy, súhvezdia, dozvedeli sa o ich mytológii, približovali si objekty zo vzdialeného vesmíru.

            Škola v prírode v nás zanechala množstvo dobrodružstiev, ktoré určite každému jednému z nás vyčarujú úsmev na tvári. V dobrej nálade a plní nádherných spomienok sme sa všetci zdraví vrátili domov. Touto cestou by sme chceli poďakovať Mgr. Janke Illéšovej, ktorá bola skvelou zdravotníčkou.

                                                                                                          spracovala: Mgr. A. Špitálska

          • ŠKOLA V PRÍRODE BYSTRÁ

          • 3. deň – Po rannom rozcvičení a raňajkách sme sa so žiakmi vybrali za relaxom do wellnessu v hoteli Bystrá. Zaplávali sme si vo veľkom bazéne, užili vodnú masáž, jacuzzi či masážne lavice. Učarila nás divoká rieka, po ktorej sme sa príjemne plavili. Nasýtení vodného svetu sme sa vrátili hladní späť na ubytovanie, kde nás už čakal chutný obed. Keďže nám počasie prialo, popoludnie sme strávili v areáli penziónu, kde sme si zašportovali v rôznych disciplínach – preťahovanie lanom, skoky vo vreci, skákanie cez švihadlo či chôdza v trojici. Večerný program sme opäť začali vyhodnotením súťaží. Štvrtáci sa zmenili na tanečníkov, ktorí si plnými dúškami užívali balónový či stoličkový tanec.

            4. deň –  V predposledný deň si po raňajkách naša zdravotná sestra Mgr. Janka Illéšová pripravila pre žiakov prednášku o prvej pomoci. Svojím pútavým rozprávaním o Červenom kríži, jeho vznikom a históriou zaujala žiakov natoľko, že počas demonštrácií jednotlivých polôh a chmatov ani nedýchali. Svoje nadobudnuté vedomosti si overili v teste, ktorý vypracovávali v tímoch. Po skvelom obede žiaci pracovali na denníkoch a neskôr sme sa vybrali na kľukaté chodníčky medzi stromami. Rozhodli sme sa navštíviť okolie hotela Partizán, ktorý je obklopený nádhernou tatranskou flórou a faunou. Príjemnú prechádzku sme zakončili večerou a s úsmevom na tvári sme sa stretli pri večernom programe Izba baví izbu. Úlohou bolo pripraviť si pre ostatné izby zábavný program, počas ktorého sme mohli spievať, tancovať či pripraviť si grotesknú scénku. Pobavení vydareným programom sme líhali do postelí a pripravovali sa na posledný deň v Nízkych Tatrách. 

            spracovala: Mgr. A. Špitálska

          • ŠKOLA V PRÍRODE BYSTRÁ

          • 2. deň – Príjemným hudobným budíkom sme zobudili našich spáčov a vybrali sa na rannú rozcvičku doplnenú o beh prekrásnym lesom. Po výdatných raňajkách sme sa stretli v spoločenskej miestnosti, kde si tímy zmerali svoje sily vo vedomostnom kvíze, ktorý bol zameraný na okolité lesné prostredie. Popoludnie sme strávili v Bystrianskej jaskyni, ktorá je najvýznamnejšou jaskyňou Horehronského podolia. Počas prehliadky sme mali možnosť vidieť tri priepasti, pozoruhodné skalné útvary, krásne sintrové záclony, i jej obyvateľov – netopierov. Po príchode do penziónu si žiaci zapisovali svoje poznatky do denníkov a po večeri nasledovalo vyhodnotenie dopoludňajšieho kvízu. Ďalší úspešný deň sme zavŕšili koncertom na želanie.

            spracovala: Mgr. A. Špitálska

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje