• Flór/kvet – F L Ó R I S T I verzus Fór/vtip F Ó R I S T I

          • 5. deň - LETNÝ TÁBOR

             

            Rastlina je materiál z ktorého vytváram sochu,

            je farbou ktorou maľujem svoje obrazy,

            je prostriedkom, ktorým zachycujem a lámem slnečný lúč, 

            ktorým prijmem slávika k spevu,

            ktorým rozprúdim vôňu kvetov...

            5. deň – Letný tábor

             

            Flór/kvet – F L Ó R I S T I  verzus Fór/vtip F Ó R I S T I

             

            Dnešný posledný táborový deň sme výletovali. Navštívili sme pre nás tematické a skutočne výnimočné miesto - slávne ARBORÉTUM v Tesárskych Mlyňanoch, ktoré vzniklo na konci 19. storočia. Jedná sa o prvé arborétum v strednej Európe zamerané na systematické zdomácnovanie teplomilných rastlín z južného Stredomoria. 

            Naši FLÓRISTI vycestovali za blízkou faunou a f l ó r o u do Tesárskych Mlyňan, spoznávať krásy našej prírody. Dopriali sme si pohodovú prechádzku Ambrózyho parkom so skvelým sprievodcom  PaedDr. Matejom Šiškom PhD, ktorý si pre nás pripravil zaujímavý výklad.

            Naše  kroky lákala opojnou vôňou a farbou časť záhrady venovaná výlučne ružiam - smerovali  sme do R O Z Á R I A, kde sme si dopriali krátku prestávku na osvieženie – napapanie – a hlavne na srdečné 

            Z A B L A H O Ž E L A N I E, našim oslávencom O L I V E R O M.

            Botanická záhrada je veľmi veľká, nám sa podarilo z nej vidieť dva zaujímavé okruhy Čínsku a Ázijskú časť, v ktorých sa nachádza množstvo vždyzelených prevažne cudzokrajných drevín, kríkov a kvetov, ktoré pochádzajú z exotických kútov našej Zeme prevažne z ÁZIE... Značnú časť dňa sme strávili v príjemnom tieni magnólií, gínk, sekvojovcov, ľaliovcov a nepreberného množstva vzácneho a voňavého rastlinstva. Postupne sme detailne obdivovali mnohé dreviny, rastliny,kvety av  neposlednom rade nás zaujal aj očarujúci Ambrózyho kaštieľ. Nad vstupom do kaštieľa sme si pozorne prezreli erb – znak - symbol ARBORÉTA, je na ňom viditeľná vždy-zelená Cezmína ostrolistá. Už vieme, že Arborétum založil v roku 1892 Dr. Štefan Ambrózy - Migazzi, vieme, že si zobral priezvisko Migazzi po svojej manželke. Gróf Ambrózy-Migazzi početnými výsledkami úspešných experimentov, šokoval vtedajší vedecký svet a tak sa jeho snaženie - Arborétum Mlyňany, stalo vzorom podobných záhrad po celom svete.

            Náš sprievodca nám porozprával  množstvo historických zaujímavostí, zo života tejto šľachtickej rodiny. Videli sme aj rodinné fotografie a pamätnú izbu zakladateľa  tohto unikátneho miesta...

            Deti si všetko s nadšením  dokumentovali, veľa fotili, pozorovali, počúvali… Počas celej prehliadky sme zbierali rôzne netradičné – zaujímavé prírodniny, pozorovali kvietky, živočíchy – o všetkom sme debatovali, na všetko sa deti vypytovali... : o ) Pri jednej zo zastávok sme pri jazierku objavili množstvo miniatúrnych žiab - Rosničiek. Sprievodca predviedol deťom odbornú manipuláciu s týmito drobnými obojživelníkmi.

            Verím, že si deti domov odniesli nielen príjemné pocity, ale aj nové vedomosti a skúsenosti, radosť zo spoznávania a bádania,kopec dobrej nálady. V závere prehliadky, sme sa zabavili v parku a posedeli v zmrzlinárni. Každý si vybral zmrzlinu podľa vlastnej chuti...

            Unavení, ale spokojní sme sa pobrali na cestu domov...

             

            Vychovávatelia zo ŠKD Mojmírovce 

          • Flór/kvet – F L Ó R I S T I verzus Fór/vtip F Ó R I S T I

          • 4. deň - Letný tábor

            Flór/kvet – F L Ó R I S T I  verzus Fór/vtip F Ó R I S T I

            alebo

            U s m i a t e   k v i e t k y 

            4. deň – Letný tábor

            Dnes sme mali skutočne bohatý program a pravdupovediac ani sme nestihli úplne všetky naplánované aktivity.

            Ráno sme začali zvesela. Naše milé USMIATE KVIETKY sa roztancovali na školskom dvore. Nedá mi nenapísať, že všetci boli veľmi šikovní a aktivitu sme spoločne zvládli na V Ý B O R N Ú. Z tohoto momentu vznikli krásne fotky našich - Vašich dietok - krásnych  letných kvietkov...

            Veľmi nás potešil príchod p. Martina Kvasňovského  - SKVELÉHO SOKOLIARA, ktorý robí svoji prácu skutočne srdcom... Deti sa nedočkavo usadili a  s napätím očakávali, čo si pre ne pripravil.

            • Pútavo porozprával zaujímavosti o histórii sokoliarstva.
            • Taktiež vysvetlil akú výstroj musí mať sokoliar – všetko nám postupne ukázal a vysvetlil.
            • Videli sme dvoch dravcov. Prvý sa predviedol Jastrab Harris  a neskôr aj Výr skalný.
            • Pán Kvasňovský nám ukázal, ako sa s nimi pracuje a čo všetko dokážu – obaja dravci boli skutočne veľmi šikovní : o ))).
            • Každé dieťa sa mohlo odfotiť s Výrom skalným „Bubo bubo“.

            Naše deti pozorne počúvali  pána sokoliara a pri kontrolných otázkach VŽDY vedeli správne odpovedať.

            Po neopakovateľnom zážitku, sme sa vybrali na krátku vychádzku do Kaštieľa Mojmírovce, kde sme prišli za pánom riaditeľom s VEĽKÝM a ÚPRIMNÝM ĎAKUJEME.

            Chceli sme osobne poďakovať pánovi riaditeľovi PhDr. Bugárovi PhD,

            ZA VOĽNÝ  VSTUP  PRE NAŠE TÁBORČATÁ 

            DO SUPER  BAZÉNA...

            Veríme, že ho potešil milý darček, od detí zo ŠKD – Mojmírovce

            „MODERNÝ  HERBÁR“ – milá dekorácia do pracovne.

             

            Opäť sa blížil čas obeda a na nás už čakal fantastický obed od pani kuchárok, ktoré sa o nás starajú s láskou nie len počas školského roka. Dnes sme s deťmi pre ne pripravili malé prekvapenie. Poďakovali sme sa im spevom, ktorý v podaní našich detí,  vyvolal u všetkých prítomných zimomriavky. ĎAKUJEME PANI KUCHÁRKY.

             

            Poobedie sme prežívali voľnejšie – aktivity prebiehali podľa výberu detí. Niektoré deti relaxovali na dekách, dievčatá tancovali, chlapci si  K O N E Č N E zahrali futbal...

             

            Na záver dňa nás lákala sladká čerešnička - MINI ZOO. Prišiel medzi nás pán Michal Šesták, ktorý nám priniesol rôzne zaujímavé tvory – zvieratká, o ktoré sa v rodinnej firme starajú. Videli sme: Pavúka vtáčkara, mnoho-nôžku, škorpióna, agamu bradatú, gekončika nočného, korytnačky uhliarky a leopardie, pytóna tmavého...

            Veľa deťom o zvieratkách porozprával a vysvetlil. Najväčší zážitok , pre každé dieťa bolo, že si mohli chytiť zvieratko podľa vlastného výberu a samozrejme záverečné foto všetkých POTEŠILO. Myslíme, že dnešný deň bol opäť zaujímavý na zážitky a že si ho deti užili.

                                                                                                                                    Vychovávatelia zo ŠKD – Mojmírovce

          • Flór/kvet – F L Ó R I S T I verzus Fór/vtip F Ó R I S T I

          • 3. deň - Letný tábor

            3. turistický deň – túra ZOBOR

            Čakala na nás krásna príroda - dobrá nálada – super počasie a príbeh  TAJOMSTVÁ PRAVEKEJ HORY

             

            Keďže sa náš tábor nazýva

            Flór/kvet – F L Ó R I S T I  verzus Fór/vtip F Ó R I S T I

            tak postupne s dobrou náladou, objavujeme flóru v Nitrianskom kraji.

             

            Dnešnú turistiku sme začali pri LIEČEBNOM ÚSTAVErituálne – zaujímavou obetou vyšším silám - za náš šťastný návrat. Vykročili sme náučným chodníkom Zoborské vrchy a už vieme že, chodník vedie cez prírodnú rezerváciu, v ktorej rastie mnoho vzácnych rastlín a platí tu 5. stupeň ochrany prírody.

            Sprievodca PaedDr. Matej Šiška, PhD. si pre nás pripravil zaujímavý výklad o flóre, previedol nás botanicko-historicko-geograficko-geologickou prehliadkou, ktorá sa končila na Pyramíde. Ukázal nám geologické pozostatky z prvohôr, druhohôr. Zoznámil nás s Nitrianskym hradiskom z doby bronzovej a pravekými kultúrami, ktoré v tom čase na Zobore žili. Z tohto obdobia nám ukázal rôzne artefakty vrátane dobového oblečenia a zbraní. Jednotlivé veci sú vernými kópiami nálezov z doby bronzovej zo Slovenska, celej Európy i Blízkeho východu.

            Počas výstupu a celého výkladu sme mali niekoľko prestávok na krásnych lúkach, kde sme sa vždy občerstvili.

            Po zaujímavom výklade nás čakal obdivuhodný výhľad na pyramíde – videli sme naše okresné mesto Nitra ako na dlani. Dopriali sme si aj osvieženie v podobe kofolky, špeciálne pre nás bol otvorený bufet : o )))

            Videli sme P A R A G L A J D I S T O V  "zažili" sme si spolu s nimi ich prípravu na vzlet  - celú od A – Z...

            Bol to neopakovateľný zážitok. Samotné ustrojenie letca – štart – a vzlietnutie do  výšin oblakov.

            Naše kroky z tohto očarujúceho miesta viedli na Nitriansky hrad. Konali sa tu Cyrilo-metodské slávnosti. Pozreli sme si dobové výrobky, oblečenie, zbrane, tance, remeslá … Prešli sme sa podhradím a s úžasom sme obdivovali krásne dobové mesto, kostýmy, šermiarov, lukostrelcov, remeselníkov...

            Po prechádzke  a menších nákupoch – vyzbrojení darčekami - sme unavení smerovali domov.

            Dnešný výlet bol skutočne S K V E L Ý.

            Vychovávatelia ŠKD

             

          • Flór/kvet – F L Ó R I S T I verzus Fór/vtip F Ó R I S T I

          • 2. deň - Letný tábor

            Druhý táborový deň sa dnes začínal dôležitou otázkou 

            „Kedy pôjdeme do bazéna?“,  „Kedy sa budeme kúpať?“ : o )))

             Avšak dnešný deň nebol iba o kúpaní. Dnes nás čakal skutočne pestrý program.

            Po chutných raňajkách sme sa trošku R O Z P O H Y B O V A L I obľúbeným tancom radosti.

            Presne podľa dohody o 9:00hod., prišla šikovná žiačka našej školy Terezka Benčíková so psíkmi KikomBenym, ktorá sa venuje Agility, – je šport pri ktorom poslušný  psík, (pod vedením Terezky – v úlohe psovoda) prekonáva prekážky rozostavané na parkúre v presne určenom  poradí.

            • deti si sami vyskúšali aký jej tento šport náročný
            • pohrali  a vyšantili sa so psíkmi
            • vyhladkali milých štvornohých kamarátov
            • pozorne sledovali obratnosť oboch psíkov...

            Tvorenie je veľká zábava a deti ho milujú a preto sme deťom pripravili možnosť sa realizovať, potešiť svojich rodičov „M O D E R N Ý M   H E R B Á R O M“. Myslím, že sa nám náš zámer podaril a vznikli skutočne originálne dekorácie, ktoré spríjemnia domov – potešia oči i dušu...   

            • popri práci sme sa oboznamovali  s kvetmi, trávami, bylinkami, ktoré sme mali vylisované

            Finále dňa, bol bazén, na ktorý sa netrpezlivo čakalo už od samého rána

            • deti už počas dňa spravili prehliadku rukávnikov, plaviek....  : o )))
            • skutočne jedinečný pohľad bol na rozžiarené očká naších detí - veľmi si ju užívali.

            Veľké  Ď A K U J E M E  patrí aj  pani kuchárkam, ktoré nám opäť pripravili úžasné raňajky, obed a olovrant – upiekli nám mimoriadne chutnú B Á B O V K U – na táckach nezostala ani smietka : o ))) tak bola SKVELÁ.

            Veríme, že aj dnešný deň, bol pre deti jedinečný a nezabudnuteľný...

             

            ĎAKUJEME VEDENIU KAŠTIEĽA MOJMÍROVCE, ZA SKVELÝ ZÁŽITOK, ZA ÚSTRETOVOSŤ, ZA VOĽNÝ  VSTUP  PRE NAŠE TÁBORČATÁ  DO SUPER  BAZÉNA... Deti si to dnes užívali plnými dúškami...

             

            Vychovávatelia ŠKD Mojmírovce

          • Flór/kvet – F L Ó R I S T I verzus Fór/vtip F Ó R I S T I

          • 1. deň - Letný tábor

             

            4. ročník letného tábora

            Tento rok sa letný tábor nesie pod názvom

            Flóristi - Fóristi

            Veselé kvietky

            Všetci sme sa veľmi tešili na náš prvý spoločný deň. Bol plný zážitkov, objavovania a smiechu,

            Táborový deň sme odštartovali slávnostným sľubom:

            Letný tábor – práve začína sa,

            vie to celá naša klubácka chasa.

            Dnes sa táborčatami stávame,

            a preto slávnostný sľub skladáme...

            V tábore sa slušne správať budeme.

            Každý deň, aspoň jeden DOBRÝ SKUTOK spravíme...

            Navzájom si budeme pomáhať,

            tešiť sa - radosť a úsmev, navôkol rozdávať...

            Pri športe aj súťažiach,

            budeme sa tešiť, veľa sa zabávať,

            športovať, tvoriť, tancovať, nové miesta a veci spoznávať.

            Po celý čas budeme k sebe

            DOBRÍ, MILÍ, SPRAVODLIVÍ, proste KAMARÁTI SKVELÍ,

            to si teraz spoločne sľubujeme...  / S Ľ U B U J E M E!

             

            a už naše kroky smerovali ku koníkom na

            EQUIFARM RANČ – Veľká Dolina

            Počas cesty, sme objavovali rastlinky, ktoré rástli na okraji cesty. Hádali sme ich názvy a niektoré kvietky sme vkladali do „HERBÁRA“.

            Na ranči bolo skutočne veselo:

            Zoznámili sme sa s koníkmi, spoznali ich mená.

            Dosýta ich vyhladkali.

            Dozvedeli sme sa, ako sa o koníky treba starať a veľa zaujímavostí o chode ranča.

            Užili sme si jazdu na koníkoch,

            Vyskúšali základnú starostlivosť - česanie, čistenie srsti a kŕmenie.

            • Milým prekvapením, bol Vladko Vaňo, s ktorým sme T V O R I L I / drobné umelecké dielka – koníkový „suvenír“, ktorý si deti odniesli na pamiatku domov...
            • Pri obede sa všetkým rozžiarili očká, keď uvideli pizzu, ktorú nám priviezli z reštaurácie TALISMAN – Rastislavice, bola naozaj vynikajúca, chutná, chrumkavá, čo bolo vidieť aj na veľkej kope prázdnych krabíc. : o )))

            Naplánovaný program sa chýlil k záveru, rozlúčili sme sa s rančom a našimi hostiteľmi. Domov sme už cestovali autobusom. Na záver dňa sme si dopriali aj malé osvieženie - zbehli sme briežkom do zmrzlinárne a tam sme slávnostne ukončili deň – skutočne osviežujúcou zmrzlinou.                                                                              

            Vychovávatelia ŠKD Mojmírovce

             

          • DEŇ RODINY

          • V sobotu 17. 06. 2023 bolo v našej škole skutočne rušno, veselo, slávnostne...

            Konali sa dve zaujímavé podujatia, súťaž - Guláš Majster 2023 a v ŠKD slávnosť  DEŇ RODINY.

            Účasť detí, rodičov aj starých rodičov nás veľmi potešila. Stretli sme sa na školskom dvore všetci spolu, ako jedna veľká rodina. Na tento deň, sme sa pripravovali s deťmi dlhší čas, trénovali sme krásne piesne, veselý tanček, básne, venované otcom, starkým, matkám, svojim rodinám. Zároveň deti kreslili pre svojich rodičov svoju rodinu, ako  úprimný darček. Na krásnych dielkach pracovali usilovne každé odpoludnie. Po vystúpení s patričnou hrdosťou kresbičky darovali svojim rodičom.

            Odmenou za usilovnosť sme im pripravili rodinkovské prekvapenie – „SÚŤAŽNÝ DOMČEK“ a viacero zaujímavých stanovíšť. Deti aj rodičia spoločne absolvovali tradičné i netradičné športové disciplíny, mnohí si  vyskúšali chôdzu na vysokej nohe - chodúľo-krok, letné lyže - lyžovanie vo dvojici,  kreslenie na fóliu, tvorivý aj športový  kútik. Po absolvovaní všetkých disciplín mali súťažiaci vo svojich domčekoch  -„svoje rodinky“ – alebo krásnu  „rodinnú medailu“ a samozrejme za svoju usilovnosť boli všetci odmenení  s l a d k o u  m a š k r t o u ...

            Počas celého odpoludnia pani R. Bosáková maľovala detičky na tvár, následne sa v pripravenom fotokútiku mohli pofotiť so svojimi rodičmi. Pre všetkých súťažiacich rozvoniaval chutný guláš a všakovaké dobroty zo školskej  jedálne..

            Ď A K U J E M E   V Á M                                                                                        Vychovávatelia z ŠKD

          • NOC V KNIŽNICI- KRÚŽOK TÚRY DO LITERATÚRY

          • Krúžok Túry do literatúry zavŕšil svoju poslednú aktivitu v tomto školskom roku nocou v knižnici. Noc bola spojená s povesťami o hradoch a zámkoch. Podvečer sme začali zmrzlinou a hrami na ihrisku. Potom sme sa presunuli do knižnice, kde si žiaci pozreli prezentáciu o trinástich slovenských hradoch a ich povestiach. V ďalšej časti sa rozdelili do skupín losovali a lúštili historickým písmom napísané slová z ktorých tvorili svoju vlastnú povesť. Každá skupina svoju povesť prečítala a na záver sme si pozreli povesť o Corgoňovi. Pred spaním ešte prebehla malá módna šou. Ráno sme sa museli rozlúčiť, ale zvládli sme to s dobrým domácim perníkom od pani Vierky Gidaszewskej z Mojmíroviec. Ďakujeme.

            spracovali: Mgr. N. Poláková, Mgr. M. Palatická

          • SÚŤAZE ŠKOLSKEJ KNIŽNICE

          • „ Moja mini kniha“

            Aj v tomto školskom roku bola vyhlásená súťaž  pre 1.- 4. ročník  pod názvom „MOJA MINI KNIHA“. Súťažiaci tvorili knižku, v ktorej mala byť napísaná vlastná rozprávka, príbeh, básnička, pozorovanie prírody alebo zážitok. Knižočky mali ľubovoľný počet strán a boli spestrené ilustráciami. Žiaci boli ocenení po triedach a boli udelené aj ďalšie ocenenia za kreativitu a skvelý nápad.

            Hlavná cena: Hanka Fúsková I.B

            III.A: Diana Demínová, Lea Tóthová a Laura Vargová, Juraj Tóth a Alex Ivanič

            III.B: Lejla Kincelová, Boris Koštál, Kristína Klčovanská

            IV.A: Lesana Balážová, Tereza Janíková, Marek Gellér

            IV.B: Nelly Gabaj, Alica Králiková, Tamara Šikovancová

            „Staň sa spisovateľom“

            Novinkou bola spisovateľská súťaž pre žiakov 5.- 8.ročníka pod názvom „Staň sa spisovateľom“. Žiaci mohli písať poéziu aj prózu. Svoje práce odovzdalo 23 žiakov.

            PRÓZA

            1.miesto: Viktória Palatická, 2.miesto: Nela Palková, 3.miesto: Vivien Kučerová a Ela Králiková

            POÉZIA

            1.miesto: Lenka Šmitálová, 2.miesto: Ema Dobrovodská

            Čitateľská polička

            Počas dňa školských knižníc si žiaci v triedach vytvorili čitateľské poličky kde si jednotlivci zapisovali knihy, ktoré počas školského roka prečítali. V júni si žiaci vyhodnotili najlepších čitateľov tried a ročníkov. Pochváliť musíme prvákov a druhákov, ktorí sa taktiež pustili do čítania kníh.

            V tomto školskom roku najviac kníh a to 191 prečítali žiaci VI.A triedy. Na druhom mieste skončila V.A  trieda s počtom 130 kníh. Tretie miesto získali žiaci III.A triedy s počtom  prečítaných kníh 101.

            Najlepší čitatelia sú: Liana Hrušková, Zoja Belanová, Emma Bašková, Nelly Jerglová, Marianna Holecová, Karolína Furiková, Zuzana Danišová, Magdaléna Barthová, Marianna Martináková , Ema Ďuríková.

            ĎAKUJEM VŠETKÝM SÚŤAŽIACIM!                       spracovala: M. Palatická

          • PASOVANIE DRUHÁKOV ZA ČITATEĽOV ŠKOLSKEJ KNIŽNICE

          • V krásnych a príjemných priestoroch našej školskej knižnice druháci aj v tomto školskom roku zažili nevšednú školskú slávnosť „Pasovanie za čitateľov školskej knižnice“. Žiaci počas roka plnili úlohy, ktoré ich posúvali za čitateľov. Zapájali sa do rôznych čitateľských aktivít, navštevovali knižnicu a čítali knižky počas celého školského roka, ktoré si v triede zapisovali a vešali na svoju čitateľskú poličku.

            Pasovanie spečatili sľubom, svojim podpisom a odtlačkom prsta.

            Novým malým čitateľom prajeme veľa pekných čitateľských zážitkov!

            spracovala: Mgr. M. Palatická

          • PRVÁ POMOC PO PRVÝ KRÁT

          • Blíži sa leto, čas oddychu, zábavy. Často nás však prekvapí nepríjemná situácia, ktorá vyžaduje špeciálne zručnosti. Naša škola preto pristúpila k organizovaniu mini kurzov v poskytovaní prvej pomoci. Žiaci získali potrebné vedomosti a zručnosti, ktorými vedia účinne poskytnúť prvú pomoc, či dokonca zachrániť ľudský život. Vedomosti si overili v testíku, ktorý zvládli  výborne. Aj počas účelového cvičenia ukázali, že sa dokážu zodpovedne správať v každej situácii.

            spracovala: PaedDr. Mária Eliašová, koordinátor projektu Zdravá škola

          • POĽOVNÍCKE ZÁŽITKOVÉ VYUČOVANIE

          • Zážitkové vyučovanie má na našej škole svoje trvalé miesto. Hovorí sa, že je lepšie raz zažiť ako stokrát počuť. Preto sme prijali ponuku Poľovníckeho združenia Mojmírovce, aby sme si urobili netradičnú hodinu prvouky a prírodovedy. V krásnom prostredí strelnice nás privítal Ing. Vladimír Eliaš, ktorý nám porozprával veľa zaujímavostí zo života zvierat z nášho regiónu. Výstavkou nás sprevádzal aj p. Miroslav Baraník, ktorý odpovedal na zvedavé otázky našich žiakov. Spolu s nami toto milé podujatie navštívili aj žiaci z Budapešti, ktorý boli hosťami na vyučovaní  v našej škole. Ďakujeme, že sme sa zažili niečo nové. Veríme, že si budeme našu prírodu viac vážiť!

            spracovala: PaedDr. Mária Eliašová

          • Česko – Slovenské športové Šardo hry

          • V dňoch 16. až 17.6.2023 sme sa spolu s 38 žiakmi zúčastnili dvojdňovej výpravy, ktorej hlavným cieľom bolo absolvovať medzinárodnú súťaž "Česko–Slovenské športové Šardo hry" so športovým obsahom. Hostiteľská ZŠ T.G. Masaryka v Šardiciach pre nás pripravila bohatý program, ktorý sme odštartovali vztýčením českej a slovenskej vlajky. Nasledovalo rozdelenie do 8 zmiešaných česko-slovenských tímov a absolvovanie 8 súťažno- športových disciplín ( trojskok, beh na 60 m, skok do diaľky s rozbehom, preskok cez švihadlo, odhod plnej lopty, hod basketbalovou loptou zo sedu, sed - ľah, kľuky).

            V kategórii mladších žiakov nás svojim výkonom a dosiahnutými výsledkami potešili títo žiaci: Tomáš Farkaš 3542 bodov 2. miesto, Miroslav Kováč 3479 bodov 3. miesto, Ema Bašková 3969 bodov 1. miesto, Michaela Illešová 3438 bodov 3. miesto. Spomedzi starších žiakov k tým najúspešnejším patrili: Matúš Lupták 5243 bodov 1.miesto, Samuel Slezák 5101 bodov 3. miesto, Sofia Kuricová 4235 bodov 2. miesto, Tatiana Liková 4175 bodov, 3. miesto.

            Prvý ročník podujatia sa po celkovom vyhodnotení o niečo viac vydaril hostiteľskej ZŠ T.G.Masaryka v Šardiciach, čo znamená, že sme si domov odniesli striebornú trofej. Po súťaži nasledoval chutný obed v miestnej školskej jedálni a rozvoj priateľských vzťahov. Popoludní nás vedenie českej školy sprevádzalo po historickom zámku a jeho okolí v Miloticiach. Dozvedeli sme sa zaujímavosti z histórie barokového sídla rodu Seilernovcov. Naše mysle sme si vyvetrali v prekrásnom parku, obklopujúcom zámok. Podvečer sme sa opäť stretli s našimi českými priateľmi a okrem spoločnej opekačky sme sa zabavili pri dobrej hudbe a ako inak- i pri športe v areáli ZŠ. So súmrakom sme sa pobrali do telocvične, kde sme si pripravili provizórny nocľah. A bolo nám nielen veselo, ale aj dobre až do rána. Po sladkých raňajkách a zbalení si osobných vecí nasledovalo ešte pred cestou domov ako inak - pár športových okamihov na ihrisku. Trošku unavení, ale spokojní sme zakončili našu výpravu cestou v autobuse. S vďakou k našim priateľom zo Šardíc i všetkým zúčastneným si plánujeme už teraz ďalší ročník tejto športovej súťaže!

            spracovali: PaedDr. A. Slížová, Mgr. Z.Illéšová, PaedDr. O.Mlynek

          • ŠKOLSKÝ VÝLET TRENČIANSKY HRAD

          • Dňa 20.júna sa žiaci prevažne šiesteho ročníka zúčastnili školského výletu. Navštívili sme Trenčiansky hrad, ktorý patrí medzi dominanty Považia. Pani sprievodkyňa žiakov oboznámila s jeho zaujímavou históriou.  Po prehliadke hradu  sme cestovali do mesta Piešťany, kde sme sa plavili po rieke Váh.

            Spracovala: Ing. I. Podberská

          • Súťaž v anglickom jazyku „ENGLISHSTAR“.

          • Dňa 27. apríla sa tridsať žiakov našej školy veľmi úspešne zapojilo do 10. ročníka medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku „ENGLISHSTAR“. Najúspešnejšie boli 3 žiačky, ktoré v testoch v anglickom jazyku získali maximálny počet bodov 100%. Boli to Liliana Krivušová z 3.A triedy , Magdaléna Barthová a Marianna Martináková z 9. A triedy. Žiačka Hana Kmeťová z 3.A triedy bola úspešnou riešiteľkou získala 99%. Víťazkám a aj žiakom, čo sa zapojili do súťaže gratulujeme k vynikajúcim výsledkom.

            spracovala : Ing. I. Podberská

          • PRVÁCI NA VÝLETE

          • Aj prváci sa už dočkali svojho prvého výletu a navštívili Poľnohospodárske múzeum v Nitre. Počasie nám prialo a tak nás naši milí sprievodcovia zobrali hneď na dlhú jazdu poľnou železnicou. Keďže nás bolo veľa, po jazde si nás rozdelili do skupín a postupne nám poukazovali, ako to vyzeralo v starej pekárni a obchode. Deti asi najviac zaujala starodávna chladnička a pokladňa, ktorej obsluhu si mohli aj vyskúšať. Potom zasadli do lavíc v starej škole a počúvali, ako sa kedysi učilo. Odvážnejší si vyskúšali aj hru na harmóniu. Chlapcov, ale aj dievčatá zaujali staré lietadlá, ba i vrtuľník v hangári. Veľkým zážitkom bolo, že si do nich mohli nastúpiť. Zaujímavé boli aj staré hasičské autá, alebo archeologické vykopávky.

            A čo napísali a povedali o výlete samotné deti?

            ... páčila sa mi jazda na vláčiku a krásna príroda...mne sa najviac páčila pekáreň, môj dedko bol pekár a možno tam robil...zaujímala ma pokladňa, aj keď ja som si ju nevyskúšala....najväčší zažitok pre mňa, že som bola v lietadle....pre mňa, že som bol v helikoptére... mne sa najviac páčili meče a kostry dávnych ľudí...a mne zase škola a stará cukráreň.....videli sme aj staré traktory, kombajn a tajnú chodbu...a ja som si v obchode kúpil šálku na pamiatku...

            spracovali prváci a p. učiteľky K.Kotryová, J. Arpášová, Ľ. Malíková

          • MLADÝ ZÁHRADKÁR

          •  

            Dňa 31. 5. 2023 sa na Okresnom výbore v Nitre uskutočnilo okresné kolo vedomostnej súťaže Mladý záhradkár, ktorú organizoval Slovenský zväz záhradkárov. Našu školu reprezentovalo 7 žiakov v I. kategórii, ktorí  riešili vedomostný test z pestovania ovocia, zeleniny, okrasných rastlín a ekológie.

            I. kategória (vek 10 – 12 rokov):

            Nina Dobrovodská (5.A) – 1. miesto

            Nela Palková (5.A) -  2. miesto

            Ema Dobrovodská (5.A) -  3. miesto

            Róbert Kincel (5. A) – 4. miesto

            Lilien Gabaj (5. B) – 5. miesto

            Viktória Bodorová (5. B)  – úspešná riešiteľka

            Šimon Visolajský (5. B) – úspešný riešiteľ

            Umiestnení žiaci ďalej postúpili do celoslovenského kola, ktoré sa konalo 14. júna 2023 v Spojenej škole v Rakoviciach. Do celoslovenského kola vedomostnej súťaže postúpilo spolu 29   žiačok  a žiakov zo 6 okresov, 11 základných škôl, v 2 vekových kategóriách:

             

            I. VEKOVÁ KATEGÓRIA      – 10 – 12 ROKOV –  18 účastníkov

            II. VEKOVÁ KATEGÓRIA     – 13 – 15 ROKOV –   11 účastníkov

             

            Všetci súťažiaci  úspešne  zvládli teoretický test pozostávajúci z 35 otázok a praktické  poznávanie 20 vzoriek rastlín.

            V celoslovenskom kole sa z našej školy

             na 2 .mieste umiestnila Nela Palková a na 3. mieste Nina Dobrovodská.

            Blahoželáme za peknú reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

                        

            Ing. Mgr. Karin Benčíková

          • LETNÉ ARANŽOVANIE

          • Dňa 15.6. 2023 sa v CVČ Domino uskutočnila okresná súťaž - letné aranžovanie, v ktorom našu školu reprezentovali žiačky Tatiana Oravcová III.A v I. kategórii a Tereza Benčíková VIII.A v II. kategórii. Témou bolo pripraviť letný aranžmán do vázy alebo do nádoby. Obidve žiačky získali 2. miesto. Blahoželáme a touto cestou im ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Ing. Mgr. Karin Benčíková

          • DOBRE JE V ZÁHRADE

          • Slovenský zväz záhradkárov vyhlásil výtvarnú súťaž pod názvom „Dobre je v záhrade.“. Po úvodnom motivačnom rozhovore o danej téme sa žiaci s nadšením pustili do realizácie ich diel. V mysli  mali plno nápadov, ktoré sa snažili preniesť na výkres, veď záhrada je skutočne čarovné miesto. Je to svet plný farieb, chutí i tajomného života rastliniek a živočíchov. Je jedinečným miestom vhodným na relax a oddych či hry a zábavu. Podmienky súťaže neboli obmedzujúce, žiaci mohli využiť rôzne techniky stvárnenia. Odmenenou žiačkou v tejto súťaži bola Emily Rolincová z V.A. Blahoželáme! 

            Ing. Mgr. K. Benčíková

          • Poďakovanie.

          • V slnečný sobotný deň 17.06.2023 sa v priestoroch Základnej školy Mojmírovce uskutočnil prvý ročník súťaže vo varení gulášu Guláš Majster 2023, na ktorom sa zúčastnilo trinásť družstiev. Traja najlepší boli odmenení zaujímavými cenami a všetci účastníci si ako poďakovanie odniesli drevené lopáriky. Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým zúčastneným i touto cestou vyslovujeme úprimné poďakovanie za ich chuť a ochotu podporiť našu školu i v takýchto aktivitách.

            Už teraz sa tešíme na stretnutie opäť o rok.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje