• ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA ŠKOLY

          • Ani v novom školskom roku sme neporušili tradíciu a zapojili sme sa do medzinárodného (česko-slovenského) projektu „Záložka do knihy spája školy“. Témou tohto ročníka bol inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Zmyslom projektu je výmena záložiek medzi žiakmi. Školy si dopredu dohodnú počet záložiek. Od 11.9. – 29. 9.2023 žiaci našej školy vyrábali a tvorili záložky pre žiakov zo Šardíc. Poslali sme im spolu 100 záložiek, ktoré ich určite potešia.

            spracovala: M. Palatická

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU

          • Myšlienke nabádania žiakov k zdravému životnému štýlu sme venovali v ZŠ v Mojmírovciach posledný septembrový týždeň, t.j. od 25.9.-29.9.2023. Žiaci mali možnosť zúčastniť sa v popoludňajších hodinách športových aktivít, ktoré boli rozdelené na turnaje ( vybíjaná,  florbal, resp. basketbal) a kondičné dráhy. Uspokojivý záujem žiakov o pohyb v mimovyučovacom čase sme zaznamenali v ročníkoch 5., 6. a 9. Napriek tomu, že našej výzve "odolali" ročníky 7.-8., chceme veriť,  že sa nám v prebiehajúcom školskom roku podarí zvýšiť športové povedomie žiakov.  Prehĺbiť záujem o pohyb a s ním spojený zdravší životný štýl. Aj pridaním tretej hodiny Telesnej a športovej výchovy celoročne v rozvrhoch podporujeme hlavnú tému  výstižného motta Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity  „#BeActive“.

            spracoval: Mgr. P. Slíž

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

          • 26. september - Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít - súťaží, kvízov, besied, školských rozhlasových vysielaní či športových podujatí. Výrok známeho nemeckého filozofa hovorí: „Kto hovorí cudzím jazykom len trochu, má z neho väčšiu radosť než ten, kto ho ovláda dobre.“ Ovládanie jazyka pomáha otvárať bránu k inej kultúre a spoločnosti. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že najlepšie sa jazyky učia deti. Majú pružnejšie myslenie, menej zábran, množstvo času a rady napodobňujú, čo im veľmi pomáha.

            Aj na našej škole si pripomíname tento významný deň. Žiaci a žiačky siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka si pripravili pútavé prezentácie a oboznámili svojich mladších spolužiakov s niektorými európskymi hlavnými mestami ako je Paríž, Varšava, Berlín, Atény, Oslo a Skopje. Žiaci sa dozvedeli aké zaujímavé miesta v týchto mestách môžu navštíviť, aké významné osobnosti sa tam narodili, aké jedlá a nápoje tam môžu ochutnať. Kto odpovedal správne na kvízové otázky po prezentáciách dostal sladkú odmenu.

            V školskej knižnici sa žiaci štvrtého ročníka oboznámili s cudzojazyčnou literatúrou, ktorú knižnica ponúka. Tvorili kartovú hru kvarteto v anglickom, nemeckom a francúzskom jazyku. Učili sa pracovať so slovníkmi ruského a latinského jazyka.  Na prvom stupni žiaci kreslili vlajky rôznych krajín, ktoré si pomocou pani učiteliek vyhľadali na internete. Prváčikovia si pozreli rozprávku o zvieratkách v anglickom jazyku a nakreslili  zvieratká, ktoré pomenovali.

            spracovala: Ing. I. Podberská  

          • ŠARKANIÁDA

          • Posledný septembrový týždeň bolo nádherné počasie, akoby nám ono samo chcelo dopriať,
            aby sme si užili našu každoročnú Šarkaniádu. Nádherné „babie leto“ s pavučinkami
            poletujúcimi v povetrí, vzduch prehriaty ešte stále teplými lúčmi slnka a k tomu džavot detí,
            toto bola atmosféra na školskom dvore, kedy si deti priniesli šarkanov, s pomocou pani
            vychovávateliek ich poskladali a hor sa do chytania vetra... Orly, motýle, šašovia a šarkany od
            výmyslu sveta sa vznášali nad školským dvorom, deti pobehovali a pretekali sa, ktorý šarkan
            vyletí najvyššie. Sem tam sa nejaké šnúrky aj zamotali alebo nejaký šarkan skončil v korune
            stromu, ale keďže sme šikovníci, so všetkým sme si poradili a užili sme si celý týždeň tejto
            úžasnej jesennej zábavy.

                                                                                                                                  Mgr. Poledníková

             

        • Medzinárodný deň finančnej gramotnosti 8.9.
          • Medzinárodný deň finančnej gramotnosti 8.9.

          • V úvode školského roka máme možnosť pripomínať si Medzinárodný deň finančnej gramotnosti (8.9). Žijeme vo svete peňazí, v ktorom zo dňa na deň vznikajú nové možnosti, produkty a technológie. Orientovať sa v tomto rýchlom a komplikovanom prúde informácií je veľmi náročné. Žiaci druhého stupňa na hodinách matematiky mali možnosť nahliadnuť do zaujímavého sveta financií. Nové informácie získali prostredníctvom pútavých prezentácií. Následne diskutovali a zdieľali svoje vedomosti a skúsenosti v rôznych oblastiach. Medzi preberané témy patril vznik peňazí, odhalenie falošných bankoviek, reklamácia tovaru, druhy peňazí, ich funkcia a v neposlednom rade typy bánk a ich produkty. Žiaci obohatení novými vedomosťami sú opäť pripravenejší na vstup do sveta peňazí.                                                                                                    

                                                                                 spracovala : Mgr. Blanka Sabolíková

        • Európsky týždeň mobility
          • Európsky týždeň mobility

          • Európsky týždeň mobility,ktorý bol v dňoch 16. - 22. 9. je najväč-šia európska kampaň, ktorá ponúka obyvateľom možnosť zamyslieť sa,ako riešiť problémy s dopravou.

            Ponúka 5 tipov:

            1. Využívajte verejnú dopravu!

            2. Využívajte aktívnu mobilitu!

            3. Minimalizujte závislosť od áut!

            4. Znížte počet zbytočných jázd autom!

            5. Spomaľte!

            Doprava je výrazným zdrojom emisií, znečisťujúcich látok, ktoré sa dostávajú do ovzdušia. Najväčší podiel na emisiách má práve cestná doprava. Osobných automobilov je čoraz viac. Príliš veľa automobilov spôsobuje aj iné problémy, ako je hluk, zápchy, problémy s parkovaním, dopravné nehody a zdravotné problémy.

            V týchto dňoch si naši prváci a druháci v úlohe chodcov, alebo cykli-stov vyskúšali na mobilnom dopravnom ihrisku pred školou, ako je toriadiť sa dopravnými značkami a svetelnou signalizáciou. Pripomenuli si základné pravidlá pri prechádzaní cez cestu, aj pri jazde na bicykli.                                           

                                                         spracovala Mgr. K.Kotryová

          • Verejná zbierka Biela pastelka.

          • Biela pastelka pomáha tým, ktorí to potrebujú – 

            ľuďom so zrakovým postihnutím.

            Verejná zbierka Biela pastelka sa v našej škole uskutoční v piatok 22.09.2023.

            Organizátorom zbierky je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

            Darcovia môžu získať symbolickú pastelku ako poďakovanie za dobré srdce a dobrovoľný finančný príspevok.

            Pastelka nie je len poďakovaním sa darcom za ich porozumenie a veľkorysosť, ale aj symbolom solidarity s ľuďmi so zrakovým postihnutím.

             

            Vyzbierané finančné prostriedky pomáhajú Bielej pastelke písať krajšie príbehy v životoch nevidiacich a slabozrakých.

            Využívajú sa:

            • pri nácviku samostatnej chôdze s bielou palicou

            • pri výučbe čítania a písania Braillovho písma

            • na kurzy práce s kompenzačnými, optickými a technicky náročnými pomôckami

            • na aktivity zamerané na obhajobu práv ľudí so zrakovým postihnutím

            • na podporu aktivizovania ľudí nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom kultúrnych, športových či voľnočasových podujatí

            • pri nácviku sebaobslužných činností – varenie, pranie, žehlenie, upratovanie

            • špecializované sociálne poradenstvo – poradenstvo pri vyrovnávaní sa s postihnutím, pri získavaní príspevkov, poradenstvo v zamestnávaní a pod.

          • REGIONÁLNY DEŇ

          • Regionálny deň na našej základnej školy každoročne poskytuje žiakom priestor hlbšie sa ponoriť do kultúry a histórie svojej obce, spoznať jej jednotlivé stavby, budovy či ulice. Cez rôzne aktivity primerané ich veku a vedomostiam hľadajú žiaci prepojenia medzi tajomstvami minulosti a súčasnosťou.

            V tomto roku sa žiaci na prvom stupni rozprávaním oboznámili s kultúrnymi dominantami obce, ktoré spracovali v maľovankách a kresbách. Iní si zvolili výtvarné stvárnenie vybraného príbehu z knihy Strašidlá a strašidielka mestečka Urmín od Violy Haršániovej. V hádankách o mojmírovských pamiatkach vyskúšali bystrosť a pozornosť svojich spolužiakov.

            Na druhom stupni sa žiaci venovali skupinovej práci. Aby sa im efektívnejšie pracovalo, rozdelili si úlohy a z pripravených výpiskov a obrázkového materiálu zostavili stručné predstavenie zaujímavostí obce, v ktorej bývajú, a ktoré by sa podľa nich oplatilo vidieť. Niektorí svoje projekty doplnili o básne. Dôležitým cieľom aktivity bolo, aby si žiaci uvedomili podstatu a význam symbolov v erboch obcí mikroregiónu Cedron, ktoré následne pretavili do jednotlivých projektov. Pre mnohých žiakov bola veľmi podnetná aktivita v podobe spoločenskej hry kvarteto, ktorá obsahovala obrázky podľa témy dňa. Kreativita žiakov sa prejavila v každom ročníku osobitne. Svedčia o tom nástenky v triedach so zaujímavo vypracovanými projektami, ktoré žiaci prezentovali pred svojimi spolužiakmi.

            Súčasťou Regionálneho dňa bola i prechádzka parkom ku kaštieľu a žrebčínu, odkiaľ sme prešli až na Námestie sv. Ladislava pri kostole. Zastavili sme sa aj pri múzeu so sochami strašidiel a strašidielok, o ktorých sme si prečítali príbehy na vystavených tabuliach.

            spracovala: Mgr. Dagmar Kiššová

        • KNIŽNÉ NOVINKY V ŠKOLSKEJ KNIŽNICI
          • KNIŽNÉ NOVINKY V ŠKOLSKEJ KNIŽNICI

          • Navštívte našu knižnicu, pozrite si nové knihy, ktoré sme zakúpili pre Vás. Určite tu nájdete knihu, ktorá vás zaujme. Niektoré tituly pre Vás vybrali žiaci, ktorí absolvovali týždenný pobyt v knižnici. Školská knižnica pozýva všetkých. Je pre Vás pripravená čitáreň - študovňa, v ktorej môžete stráviť príjemné chvíle s knihou a priateľmi.

             

            TEŠÍME SA NA VÁS 

            Utorok:  veľká prestávka

             Streda:   veľká prestávka

             Piatok:         1300 – 1400

            Vaša knihovníčka

            Knihy, ktoré pre Vás vybrali vaši spolužiaci: 

            Lenka Šmitálová-  Marco Polo 1- chlapec, ktorý prežil sny

            Sofia Kvasňovská –Mimi a Líza 2

            Nelka Palková – Grázlik Gabo a tajný spolok, Grázlik Gabo a strašidelný dom

            Mia Zvon Modranská- Psie záchranárky prvý raz do akcie

            Braňo Rosival - Metro 2033

            Samko Kozáčik  - Denník odvážneho bojka 11-15

            Kika Klčovanská – Anna zo zeleného domu

            Hanka Fúsková – Najhorší rodičia na svete

            Rudko Ďurčanský – Jefferson

            Miško Bečka – Posledný vlk

            Tamara Rácová – Kamoš obor

            Viki Bódorová – Mytopédia: Encyklopédia mýtických bytostí a ich magických príbehov

            Valentínka Pustaiová – Serafína a čierny plášť 1-3

            Laurika Patáková-  Mimi a Líza

            Larka Moravská – Zakliate jedenáste narodeniny

            Ninka Dobrovodská – Tajný život stromov

            Hanka Moravská – Konečne 12 ročná

            Emka Dobrovodská – Tajomstvá nesmrteľného Nicholasa Flamela

            Agátka Palková – Adelka a Messi

          • ARANŽOVANIE

          • Miestny spolok záhradkárov aj tento školský rok dňa 8.9.2023 zorganizoval súťaž pre žiakov 6.- 9. ročníka v aranžovaní ovocia, zeleniny a kvetov. Témou aranžovania bol : Kôš hojnosti. Súťaže sa zúčastnilo 7 žiačok našej základnej školy. Rozhodnutie o najlepších 3 miestach bolo náročné. 1.miesto získala Vivien Kučerová (8.B), 2.miesto Karolína Michalíková (8.B), 3.miesto Michaela Visolajská (7.A). Ďalšie krásne práce vytvorili Nina Dobrovodská (6.A), Miriana Slížová(6.A), Lenka Šmitalová (7.B), Tatiana Liková(9.A). Za reprezentáciu dievčatám ďakujeme!

                                                                                                                               spracovala: Mgr. L. Franclová 

          • SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2023/2024

          • ​​​​​​Nový školský rok 2023/2024 sme na základnej škole otvorili v pondelok 4. septembra 2023. Báseň v podaní dievčat Lindy Karasovej a Julianny Lužákovej  nám priblížila povinnosti školy, ale aj hravé formy vyučovania. Po hymne Slovenskej republiky sa prihovorila všetkým prítomným riaditeľka školy Mgr. Gertrúda Štrámová. Žiakom popriala veľa úspechov v získavaní nových poznatkov a pri reprezentovaní školy. Na školskom dvore privítala aj 59 žiakov prvého ročníka, ktorých symbolicky odovzdala riaditeľka materskej školy Mgr. Anna Velebná. Zaželala im pevné zdravie, šťastie a vytrvalosť v učení. Žiakom a učiteľom sa prihovoril i starosta obce Mojmírovce, Mgr. Martin Palka. Zdôraznil význam vzdelania v živote každého človeka. Všetkých zhromaždených označil za jednu veľkú školskú rodinu, ktorá pokiaľ sa bude učiť vzájomnému rešpektovaniu sa a usilovnosti, dokáže pevne obstáť v životných rozhodnutiach. Vyjadril túžbu v najbližšej dobe zrekonštruovať malú a veľkú telocvičňu spolu so šatňami, aby sa zlepšila kvalita priestorov určených pre vyučovanie telesnej a športovej výchovy na škole. Možnosti štúdia v ZUŠ Mojmírovce predstavil Bc. Rudolf Arpáš. Svojou prítomnosťou nás v tento slávnostný deň poctil i vdp. Jozef Marko. Po jednotlivých príhovoroch zástupkyňa školy PaedDr. Žaneta Benčíková predstavila personálne obsadenie školy. Slávnostné otvorenie školského roka moderovala vychovávateľka Mgr. Monika Poledníková.​​​​​​​​​​​​​

            spracovala: Mgr. Dagmar Kiššová

            Opäť v škole                          

            Elena Čepčeková

             

            Stíchlo pole, zavial vietor,

            škola brány otvára.

            Všetkých žiakov

            veľkých, malých,

            do náručia zvoláva.

             

            Vôňu poľa, šelest lesov

            nesieme si v pamäti.

            Teraz zas nám do lavice

             jasné slnko zasvieti.

             

            A pre pánov učiteľov

            pozdrav z našej záhradky.

            To sú kvietky, čo sme z jari sami

            siali na hriadky.

             

            Zazvoň krajom, naša pieseň,

            nech zvie mesto, dedina,

            že pre všetky šťastné deti

            školský rok dnes začína.

             

          • Vyzdvihovanie detí z ŠKD.

          • Vyzdvihovanie detí z ŠKD je možné v čase:

            od 13:00 hod. - do 13:15 hod.

            od 15:00 hod. - do 16:30 hod.

             

            Vyzdvihnutie nahláste, prosím, cez Edupage - Modul Vyzdvihovanie zo školy

            prípadne kontaktujte príslušného pedagóga na tel. čísle:

             

            ŠKD1A   0903 721 755    Poledníková Monika Mgr.

            ŠKD1B   0903 646 191    Molnárová Erika

            ŠKD2A   0903 667 817    Bašková Katarína

            ŠKD2B   0903 901 285    Gálová Marcela

            ŠKD3A   0903 671 822    Belanová Zuzana Mgr.

            ŠKD3B   0903 683 451    Vargová Simona Mgr.

            ŠKD4     0903 665 039    Illéšová Zuzana Mgr.

             

          • Preplácanie cestovného žiakom školy.

          • Kto má nárok na preplácanie cestovného

            • Žiak, plniaci si povinnú školskú dochádzku, ktorý dochádza do školy mimo trvalého bydliska v rámci určeného školského obvodu ( t.j. Veľká Dolina, Poľný Kesov, Štefanovičová 1. - 9. ročníky a  Svätoplukovo len 5. - 9. ročníky).

            Kto nemá nárok na preplácanie cestovného

            • žiak základnej školy, ktorý dochádza v rámci jednej obce alebo mesta,
            • žiak, plniaci si povinnú školskú dochádzku, ktorý dochádza do školy mimo určeného školského obvodu.

            Výška preplácania cestovných nákladov

            • cestovné sa prepláca na žiaka vo výške nákladov na dopravné v hromadnej doprave so žiackou zľavou, prípadne inou zľavou, ktorá je žiakovi poskytnutá.

            Čo treba urobiť

            • doručiť do základnej školy vypísanú a zákonným zástupcom podpísanú žiadosť o preplatenie cestovných nákladov na dopravu žiaka.
          • Potvrdenie o návšteve školy žiakov.

          •  

            Vážení rodičia, 

            funkciu potvrdenie o návšteve školy žiaka ako rodič nájdete po prihlásení sa na EduPage stránku.

            Zasielame návod:

            https://help.edupage.org/sk/e2755https://help.edupage.org/sk/e2755

          • LETO V KNIŽNICI

          • Druhý prázdninový týždeň 10.7.-14.7.2023 bola pre knižkomilov otvorená knižnica. Počas celého týždňa sa žiaci venovali tvorivému písaniu, čítaniu blogov a reportáží do svojich televíznych staníc. Venovali sa rečníctvu, tvorbe dialógov, dabingu. Hrali spoločenské hry a výrazne ich zaujal šach a dáma. Samozrejme si deti aj každý deň zašportovali a absolvovali cyklovýlet.

            Naši reportéri napísali:

            Tento tábor je skvelý. Lebo máme hry, schovávačky, máme pikniky s knihou, boli sme aj na zmrzline a na bicykloch. Čítala som knižku od: Roald Dahl:  Žirafa, Pelly a ja. Hovorili sme do mikrofónu a mali sme aj vlastnú reportáž. Bol to skvelý tábor!!! Kika Klčovanská IV. A.

            Bolo tu veľmi dobre. Boli sme na cyklotúre, hrali sme schovku a čítali. Miško Bečka III. B

            Najviac sa mi páčil utorok, pretože sme robili dialógy no v prípade našej skupiny skôr divadlo. Myslím, že dramatizáciou som prekvapil, ale bolo to super. Ale celý tábor bol super. Braňo Rosival VII. A

            Čitateľský tábor bol skvelý, boli sme na cyklotúre, hrali sme sa na televízor. Čítali sme knihy, výnimočne som prečítala päť kníh za päť dní. V tej televízii boli tri kanáli Spisovatelia a knihy, Pierko, Chodiaca novinka. A v našom divadielku Nelka....atak ďalej bolo to super. Mia Yvon Modranská IV. A

            Páčila sa mi cyklotúra. Hrali sme divadlo. Hrali sme sa na reportérov. Čítali sme knihy. Tamarka Rácová I. B

            Tento tábor sa mi veľmi páčil. Mohli sme si vyskúšať aké to je stať reportérom či spisovateľom. Veľa sme aj čítali a od prvého dňa tohto tábora sa nám vytváral lepší vzťah ku knihám. V stredu sme mali aj dlhú cyklotúru. Nechýbalo ani studené osvieženie, zmrzlina. Nelka Palková V. A

            Mne sa najviac páčilo všetko. Všetky aktivity boli úžasné napr. výlet bicyklom ku kaplnke alebo hrana televízne programy. Všetko sa mi páčilo. Dúfam že sa tento tábor uskutoční aj na budúci rok. Viktória Bodorová V. B

            spracovala: knihovníčka M. Palatická

          • Kontakt na OO PZ Mojmírovce

          • V zmysle Žiadosti OO PZ Mojmírovce na zabezpečenie plnenia úloh v súvislosti s ochranou mäkkých cieľov na školách za účelom kontaktovania príslušného Obvodného oddelenia PZ v prípade ohrozenia, podozrenia z akejkoľvek protiprávnej činnosti na území školy alebo v súvislosti so žiakmi a zamestnancami školy Vám poskytujeme kontakty na OO PZ Mojmírovce:

            Tel. č.: 0961 303 835

            Fax: 0961 30 40 12

            Email: oonr.mojmirovceinv.sk

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje