• Výchovno – vzdelávacie prednášky.

          • Dňa 08.11. 2023 sa pre žiakov 9. ročníkov organizovala prednáška pod názvom " Závislosti".

            Žiaci sa dozvedeli o rizikových faktoroch vzniku závislostí v období dospievania, o vplyve vzniknutých závislostí na ľudské zdravie, o druhoch látkových a nelátkových závislostí a tiež o nových formách závislostí. Zároveň boli oboznámení s trestno-právnou rovinou užívania drog, Informovaní o tom ako sa vhodne správať v risk prostredí, kde hľadať v prípade potreby pomoc pre seba, ako pomáhať druhým a ako si budovať vlastnú pozitívnu identitu.

            Zaujímavým spestrením prednášky bola pre žiakov možnosť vyskúšať si okuliare opitosti simulujúce stavy pod vplyvom alkoholu.

            Prednášky viedla Mjr. Mgr. Čakajdová reventistka OR PZ Nitra.

             

                                                                                                                                                    koordinátor prevencie

          • Úspešní riešitelia OLYMPIÁDY V ANJ - školské kolo

          • Kategória 1A

            1. Damian Hruška, 7. A
            2. Tomáš Rumanovský, 6. B
            3. Sofia Kuricová, 7. B
            4. Lenka Šmitalová, 7. B
            5. Diana Černáková, 5. B

            Kategória 1B

            1. Lea Viskupová, 9. A
            2. Jakub Cicák, 8. B
            3. Erik Jančovič, 8. A
            4. Tatiana Liková, 9. A
            5. Jakub Knoll, 8. B
            6. Madlen Kováčová, 9. B
          • Poďakovanie

          • Vážení rodičia, milí hostia.

            Dňa 17.11.2023 sa v priestoroch Základnej školy Mojmírovce konala Katarínska zábava. Všetkým zúčastneným i touto cestou vyslovujeme úprimné poďakovanie za ich chuť a ochotu podporiť našu školu i v takýchto aktivitách. Úprimné poďakovanie patrí sponzorom, ktorí nám aj tento rok prispeli do tomboly hodnotnými cenami.

            Už teraz sa tešíme na stretnutie opäť o rok.

             

            Vedenie Základnej školy Mojmírovce.

             

          • ČARODEJNÍK Z KRAJINY OZ

          • Žiaci piateho ročníka v stredu 25. októbra 2023 zažili v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre hudobnú rozprávku amerického spisovateľa Lymana Franka Bauma Čarodejník z krajiny OZ.

            V pútavom príbehu hlavná hrdinka Dorotka putovala so psíkom Totom a s kamarátmi strašiakom Hastrošom, plechovým drevorubačom Plecháčom a zbabelým levom Bojkom farebnými krajinami, aby porazili zlú čarodejnicu Elfabu. Splnili tak požiadavku čarodejníka Oza, ktorý zhodnotil, že každý z nich dosiahol to, po čom najviac túžil. Strašiak našiel rozum, Plecháč srdce, lev Bojko prepotrebnú odvahu a pre Dorotku bolo najväčšou túžbou vrátiť sa domov k tete Eme a strýkovi Henrymu. Príbeh, rozdelený na dve dejstvá, bol podaný prostredníctvom výborných hereckých a speváckych výkonov. Žiakov veľmi zaujali hudobné časti, ktoré ocenili potleskom. Veľmi detailne a kreatívne boli spracované i kulisy, ktoré zvýrazňovali rozprávkové scény a efektívne dopĺňali ústredný motív príbehu, víťazstvo dobra nad zlom.

            spracovala: Mgr. Dagmar Kiššová

          • PUNK ROCK – divadlo, ktoré nás dostalo!

          • Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka sa v poslednú októbrovú stredu zúčastnili divadelného predstavenia s názvom Punk Rock v Bratislave. Hra známeho britského autora Simona Stephensona hovorila jazykom blízkym mladému divákovi o tolerancii a násilí, skúmali sa v nej problémy a svet skupiny dnešných tínedžerov, ktorí sa pripravujú na maturitu a plánujú štúdium na vysokej škole. Žili svoje každodenné životy, boli šťastní aj otrávení zo života, zo školy, z rodičov... Zamýšľali sa nad svojou budúcnosťou a prežívali vlastnú krízu identity. Stvárnenie postáv, dej i jazyk boli v mnohých častiach prekvapivé, strhujúce a podnetné.

            Po divadelnom predstavení žiakov v hľadisku čakala ešte diskusia s režisérom hry, Svetozárom Sprušanským, a psychológmi z NKS pre riešenie problematiky násilia na deťoch. Pomohla im lepšie pochopiť konanie postáv v hre, kládla hlboké otázky týkajúce sa ich vlastného prežívania a ponúkla im niekoľko ciest, ako hľadať podporu v situáciách, s ktorými si nebudú vedieť sami poradiť.

            Plní dojmov žiaci ukončili pekný jesenný deň krátkym rozchodom a po ceste domov povzbudení novými zážitkami napĺňali autobus smiechom a piesňami.

                                                                                                                                                spracovala: Mgr. K. Káčerová

          • „VEČER URMÍNSKÝCH SVETLONOSOV“

          • 20. 10. 2023

            „VEČER URMÍNSKÝCH SVETLONOSOV“.

            Svetlonos zvestuje koniec leta a začiatok vlády pani Zimy.


            Obdobie pred Dušičkami už tradične patrí rozmanitým jesenným aktivitám, vyrezávaným tekviciam, tekvičkovaniu, výrobe lampášikov,  nočným svetielkujúcim sprievodom, hrám a zábave... Dňa 20. 10. 2023 sa aj na našej škole konal netradičný večer v škole, ktorý sme pripravili pre deti navštevujúce ŠKD pri ZŠ Mojmírovce pod názvom

            VEČER URMÍNSKÝCH SVETLONOSOV alebo NESIEME SVETLO-NOCOU

            V tento deň-odpoludnie-večer sme sa spoločne zabávali, tvorili, koštovali chutné dobrôtky, ktoré s láskou napiekli pani vychovávateľky zo ŠKD, ale i mnohé šikovné maminky pripravili deťom všakovaké dobroty... Od rána s príchodom detí, postupne náš školský areál zaplavovali NÁDHERNÉ UMELECKÉ DIELKA, ktoré  povyrezávali obetaví rodičia našich žiakov. Sýta oranžová farba nás doslovne dobíjala energiou a skutočne ROZŽIARILA CELÝ ŠKOLSKÝ DVOR.

            Spoločné odpoludnie sme začali tvorivo. Z prírodnín pozbieraných na vychádzke sme podľa vlastnej fantázie zdobili kartónové tekvice, ktoré nám skrášlili školskú jedáleň. Pokračovali  sme  výrobou lampášikov – každé dieťa si vytvorilo svoj oranžový tekvičkový lampáš. Aj vďaka „svetielkujúcim lampiónikom“, sme zažili neopakovateľnú atmosféru nočného SPRIEVODU SVETLONOSOV. Dlhý rad 130 detí, skutočne niesol S V E T L O   N O C O U,  po zotmení sme  sa vydali prebádať všetky zákutia, kľukaté tmavé uličky, park našej obce.  Deti si HRDO svietili svojimi oranžovými  lampášikmi.

            Po príchode do školy bolo deťom dopriate nočné P Á T R A N I E / HĽADANIE POKLADU, po celom areáli školského dvora svetielkovali rozmiestnené tekvice - svetlonosi. Niektoré sa „ukryli“ za stromy, iné pod preliezky, ďalšie osvetľovali tmavé kúty priestranného areálu...

            1. Najskôr si tímy VYLOSOVALI  konkrétne čísla svetlonosov, ktorých mali objaviť.

            A pátranie s baterkami sa začalo...

            Zdanlivo jednoduchá úloha, nebola vôbec ľahká, BOLO POTREBNÉ NÁJSŤ KONKRÉTNEHO SVETLONOSA a priniesť ho pred školu... 

            Deti sa rozpŕchli a spoločne pátrali a hľadali... Po nejakej chvíľke pri vchode školy pribúdali očíslované svetielkujúce TEKVICE. Pátrači museli pohľadať až 18 SVETLONOSOV.

            2. To však nebolo všetko, v každom svetlonosovi, sa ukrývalo jedno slovo z vety (až celá poskladaná veta-hádanka „PREZRADILA“ miesto, kde sa nachádza POKLAD.

            „Deti boli veľmi šikovné vetu v správnom slovoslede poskladali.

            3. ...a hádanku VYRIEŠILI

            4. ...zakrátko aj poklad OBJAVILI

            P O K L A D pre 130 deti, ukrývala košatá koruna lipy : o )))

            . . . nasledoval krátky odpočinok v triedach, papkanie, rozprávka, relax... A už nás lákali do telocvične tóny rytmickej hudby zazneli mnohé z obľúbených hitov. Deti tancovali s balónmi, ktoré si samé nafúkali oranžové prúžky nastrihaného krepového papiera dopĺňali slávnostnú atmosféru tohto svetielkujúceho večera/noci.

             

            Narástlo nám na záhrade nejedno oranžové čudo,

            odniesť sme ho nevládali – pomohol nám Kubo.

            Nejak sa nám stále nedarí,

            asi sme ešte nejakí dengľaví.

            A tak dobehli aj  kamaráti z ulice,

            ešte nevideli, také veľké tekvice.

            Nakoniec sa oplatila táto veľká drina,

            v škole pri vyrezávaní, sa s nimi zabavila celá družina

            a doma aj rodina...

             

          • HALLOWEEN V NAŠEJ ŠKOLE

          • Halloween je sviatok, ktorý sa oslavuje večer 31.októbra. Pôvodný názov Halloween znamená v preklade predvečer všetkých svätých. Je to pôvodne pohanský – keltský sviatok Samhain. Tento sviatok sa oslavuje najmä vo Veľkej Británii, Spojených štátoch, Kanade ,Írsku, Portoriku a v Austrálii. V snahe napodobniť zlých duchov alebo upokojiť ich, ľudia nosili masky a kostýmy. Prvé oficiálne mestské oslavy Halloweenu sa začali v 20. rokoch 20. storočia. Dnes si ľudia zdobia svoje domovy a pečú tekvicové koláče. Deti sa tešia, že sa prezlečú za strašidlá všetkého druhu a chodia od domu k domu. Trick – or- treat je činnosť pre deti na Halloween, kedy prichádzajú od domu k domu v kostýmoch, žiadajú odmenu ako sú cukrovinky a iné sladkosti s otázkou „ Trick – or – treat?“. Je to hrozba – buď dostanú sladkú odmenu alebo niečo vyparatia. Je to hlavná tradícia tohto sviatku.

            Existujú rôzne symboly Halloweenu – strašidlá, postavy duchov, chodiace kostry, čarodejnice, netopiere, čierne mačky a pavúky. Tradičnými znakmi sú aj vyrezávané tekvice , vo vnútri ktorých je sviečka. Typické farby sú červená, žltá, oranžová a čierna.

            Známa slovenská etnologička, PhDr. Katarína Nádaská, PhD., ktorá sa tomuto sviatku intenzívne venovala, hovorí: „V našich končinách sa Svetlonosi  vyrezávali len ako zábava, keďže sa už skoro stmievalo, vyrezávané tekvice na plotoch so sviečkou vo vnútri, osvetľovali ľuďom vracajúcim sa z cintorínov cestu.“ Približne v 8. storočí, kresťanská cirkev ustanovila 1. november "Sviatkom všetkých svätých" .

            Keďže je tento sviatok oslavovaný v anglicky hovoriacich krajinách a naši žiaci sa učia anglický jazyk, aj my sme ho v tomto školskom roku v našej škole pripomenuli tradičným pochodom halloweenských masiek a predstavovaním masiek v anglickom jazyku.

            spracovala: Ing I. Podberská

          • HALLOWEENSKA NOC

          • Žiaci tretích a štvrtých ročníkov, prezlečení do hrôzostrašných kostýmov, zakončili posledný októbrový piatok nocou, ktorú prežili v škole. A veru, to nebola len taká obyčajná noc. Ale strašidelná. Po príchode museli žiaci preukázať svoju zručnosť a tvorivosť v rámci tvorivých dielní, svoju nebojácnosť pri strašidelnej obhliadke školy, počas ktorej ožili strašidlá a duchovia. Tí, ktorým odvaha nechýbala, sa vybrali s baterkami v rukách na nočný pochod, po našej krásnej obci. Nasledovala strašidelná diskotéka a následne sme sa vytancovaní vybrali do svojich spacích vakov v triedach. Pomyselnou bodkou tohto večera bola rozprávka na dobrú noc. Ranná, hudobno-pohybová rozcvička v pyžamách mala tiež svoje čaro.  

            Špeciálne poďakovanie patrí duchom a strašidlám z 9.A a 9.B za najhrôzostrašnejšiu obhliadku školy, kolegyniam a kolegom, ktorí sa aktívne podieľali na príprave tohto nezabudnuteľného večera a v neposlednom rade našim žiakom, ktorí opäť raz dokázali, že sa rady boja.

            spracovala: Mgr. A. Špitálska

          • DEŇ ŠKOLSKÝCH KNIŽNÍC

          • Dňa 23.10.2023 sme si pripomenuli knižnými aktivitami deň školských knižníc. Aktivitám sa žiaci venovali na vybraných hodinách. Knižnica v úvode dňa vyhlásila triednu a ročníkovú súťaž „Čitateľská polička“. Žiaci druhého a tretieho ročníka sa stretli s poníkom Oliverom, ktorý ich previedol dobrodružnou cestou po Európe. Spisovateľky Linda Kuchárová a Monika Poláková Keleová deti zoznámili s poníkom Oliverom pochádzajúcim zo Slovenska, ktorý vďaka účasti na geografickej olympiáde v škole vyhrá lístok na vlak platný pre celú Európu, a tak sa vydá na dobrodružnú cestu. Cestuje po okolitých krajinách, kde spoznáva nových zahraničných kamarátov - iné zvieratká, navštevuje reálne mestá a prírodné pamiatky Európy.

            Žiaci druhého stupňa už mali náročnejšie aktivity zamerané na prácu s knihou, vyhľadávanie informácií a faktov, stali sa z nich knižní detektívi. Čitateľskými aktivitami chceme zvýšiť pozitívny vzťah žiakov k čítaniu a vzbudiť v nich reálny záujem o čítanie kníh. Vzťah k literatúre považujeme za kľúčový pre rozvoj slovnej zásoby, predstavivosti, štylizácie myšlienok a zmysluplného vyjadrovania založeného na faktoch a kľúčových pojmoch. 

                                                                                                                                         spracovala: M. Palatická

          • TÝŽDEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY

          • Počas uplynulých dní sme na vyučovaní často skloňovali slovo zdravá výživa, zdravé potraviny, ovocie, zelenina. Žiaci na prvom stupni mali týždeň rozdelený do jednotlivých tematických dní:

            pondelok sme sa venovali ovociu – urobili sme si ochutnávky, výstavky, riešili sme ovocné hádanky. Prváci nakreslili pekné obrázky, žiaci druhého ročníka spoločne so svojimi rodičmi zhotovili zaujímavé zvieratká z ovocia i zeleninky. Tretiaci mali ovocníčkové hádanky  a vypracovali pracovný list . Štvrtáci si rozšírili slovnú zásobu z ANJ zameranú na ovocie a zeleninu.

            Utorok bola hlavnou témou zeleninka. Prváci počítali zeleninkové a spievali pesničky. Druháci zoraďovali zeleninu podľa abecedy, taktiež urobili pekné výtvarné práce. Tretiaci mali ochutnávku zdravých nátierok vyrobených zo zeleniny, riešili zeleninové krížovky. Štvrtáci vytvorili zaujímavé projekty.

            Streda bola venovaná obiliu a výrobkom z obilia. Prváci sa rozprávali o tom ako sa rodí chlebík, spievali si slovenské ľudové piesne. Ročníky 2.–4. navštívili mlyn v Mojmírovciach, ktorý je unikátnou technickou pamiatkou aj v rámci Slovenska. O jeho histórii a práci v mlyne nám zaujímavo porozprávala pani Škerlíková, ktorej patrí aj naše veľké poďakovanie. Tejto téme sa venovali aj tretiaci – na hodinách SJL pracovali s textom V obilí, ktorý pokračoval pracovným listom vo forme čítania s porozumením.

            Štvrtok patril mlieku a mliečnym výrobkom. Žiaci si vypracovali pracovné listy o práci na farme, na hodinách prvouky a prírodovedy hovorili o mlieku a mliečnych výrobkoch. Zahrali sme si aj zaujímavú hru Človeče, uzdrav sa. Žiaci si priniesli na desiatu svoje obľúbené mliečne výrobky. Nezabudli ani na obľúbený školský mliečny automat.

            piatok sme ochutnávali bylinkové a ovocné čajíky, vypracovali sme si pracovné listy z prírodovedy a prvouky. Deň sme si spestrili aj výtvarnými prácami Chutné maľovanie a zaujímavými  príbehmi o zdravej výžive z detských časopisov i filmov.

            Aktivity z celého týždňa sa ukázali na zaujímavých nástenkách, ktoré môžeme vidieť vo všetkých triedach ročníkov 1.–4. K zdravej výžive patril i zdravý pohyb, a tak sme počas celého týždňa zaraďovali obľúbené telovýchovné chvíľky. Ďakujeme všetkým žiakom i pedagogickým pracovníkom, že sme sa zase naučili niečo nové o zdravej výžive. Veríme, že aktivity prispejú  dodržiavaniu zásad zdravého životného štýlu, aby sme si udržali zdravie a dobrú náladu aj počas nehostinných jesenných dní.

            spracovala: PaedDr. Mária Eliašová

          • ZBER GAŠTANOV

          • Počas jesenného obdobia prebiehal na našej škole Zber gaštanov. Aj keď tento rok gaštanom neprial, celkovo sme vyzbierali 1900 kg. Vyzbierané gaštany poslúžia v zime na prikrmovanie lesnej zveri. Tu sú najlepší jednotlivci, ktorí priniesli najviac gaštanov:

             

            1. miesto: Barborka Ráczo VI. B 325 kg a Peťko Rácz I. A 325 kg
            2. miesto: Hanka Kmeťová  IV.C   220 kg
            3. miesto: Kristínka Klčovanská IV. B 95 kg
            4. miesto: Hanka Eliášová III. A 55 kg
            5. miesto: Leo Palka II. A 54 kg

            Všetkým žiakom, ktorí sa do zberu zapojili, ďakujeme a dúfame, že o rok vyzbierame viac kilogramov.

            spracovala: Ing. K. Benčíková

        • Exkurzia v Národnej banke Slovenska
          • Exkurzia v Národnej banke Slovenska

          • Exkurzia v Národnej banke Slovenska

            V pondelok (23. 10. 2023) sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie v Bratislave. Navštívili slovenskú Národnú banku, kde si vypočuli zaujímavosti o histórií eura na Slovensku, o výrobe a ochrane bankoviek a mincí, aj o funkcii samotnej Národnej banky. Sami hľadali ochranné prvky na bankovkách, ktoré zabraňujú ich falšovaniu. Šiesti žiaci, ktorí boli najaktívnejší počas prednášky, sa vyviezli na 30. poschodie budovy s úchvatným výhľadom na Bratislavu. Okrem toho si žiaci mohli odmerať, koľko „centov“ merajú, skúmať obrazy na minciach iných krajín EÚ, dokonca si vyraziť vlastnú mincu. Obohatení novými vedomosťami sa presunuli do 3Dlandu. Prepracované nástenné maľby vyzerali trojrozmerne, preto sa žiaci mohli odfotiť v bubline pod morom, či s raketou vo vesmíre. Následne sme exkurziu v Bratislave úspešne ukončili.

            Spracovala: Mgr. B. Sabolíková 

          • NÁVŠTEVA DIVADLA V BRATISLAVE

          • Dňa 13.10. 2023 žiaci tretieho a štvrtého ročníka navštívili predstavenie „Ak veríš zázrakom“ v Divadle Nová scéna v Bratislave. Žiaci si pozreli hudobno-tanečnú show, ktorou ich sprevádzali dvaja kamaráti, ktorých spájala viera v moc fantázie a prisahali divadelným múzam, že nájdu dieťa, ktoré nemá predstavivosť a naučia ho snívať. Toto predstavenie nás previedlo dobrodružnou cestou plnou zábavy naprieč ríšami fantázie a rozprávok súčasnosti. Žiakov toto predstavenie okúzlilo a odniesli si z tadiaľ nie len úsmev na tvári, ale  aj vieru v priateľstvo, lásku, pomoc a najmä vieru v zázraky. Po predstavení žiaci zúročili svoje vlastivedné vedomosti pri návšteve historického centra Bratislavy, konkrétne Grasalkovičovho paláca. A tak sa nám naskytla jedinečná možnosť priamo vidieť výmenu Čestnej stráže, ktorá stráži Prezidentský palác.

            spracovala: Mgr. A. Špitálska

          • SVETOVÝ DEŇ ZVIERAT

          • 4. október. Pre mnoho ľudí úplne obyčajný deň, ničím výnimočný od tých ostatných. Ale predsa sa niečím odlišuje. Tento dátum je venovaný všetkým zvieratám na svete, aby sme si pripomenuli, že nielen ľudia, ale aj oni potrebujú v životných útrapách pomoc. Zvieratá sú cítiace bytosti, ktoré si vyžadujú našu pozornosť a úctu. Tak ako všetky stvorenia na tejto Zemi, aj oni majú právo na život vo vyhovujúcich podmienkach. Majú právo na životný priestor, ktorý vyhovuje ich prirodzeným fyzickým a psychickým nárokom.

                        So žiakmi prvého stupňa sme si  tento deň pripomenuli rozprávaním sa o svojich zvieratkách, v prezentácii sme sa dozvedeli pár zaujímavých informácií o chránených živočíchoch a získané vedomosti sme využili v kvíze o zvieratách. Žiaci prvého ročníka využili na tvorbu svojich zvieratiek opadané listy, žiaci druhého ročníka vyrábali zvieratká z plastelíny, tretiaci písali o svojom obľúbenom zvieratku a štvrtáci vytvorili spoločný plagát živočíchov, ktorým hrozí vyhynutie.

                        Zvieratá i naša príroda sa musia ochraňovať a rešpektovať. Zistili sme, že naša škola je plná múdrych, zodpovedných a priateľských detí, ktoré milujú zvieratá a vedia, ako sa o ne starať a ochraňovať ich.

            spracovala: Ing. K. Benčíková

          • Výchovno – vzdelávacie interaktívne prednášky.

          • Dňa 14.09. 2023 sa pre 6. a 7. ročníky uskutočnili prednášky o dospievaní. 

             

            • Žiačky šiesteho ročníka sa na prednáške s názvom „Dospievam alebo život plný zmien“ dozvedeli o zmenách spojených s dospievaním, o puberte spojenou s psychickými (emoncionálnymi) zmenami, o sociálnom dozrievaní, interpersonálnych vzťahoch, o vhodnej životospráve, zdravom životnom štýle, potrebe prevencie rakoviny prsníka či krčka maternice ale aj dynamike vzťahov medzi chlapcami a dievčatami.

             

            • Žiaci šiesteho ročníka sa na prednáške s názvom „Na štarte k mužnosti“ dozvedeli o zmenách spojených s dospievaním, zdravom životnom štýle o tom, ako sa páčiť, o dynamike vzťahov medzi chlapcami a dievčatami.

             

            • Prednáška pre žiakov siedmeho ročníka s názvom „Adam a Eva alebo nie sme rovnakí“ bola obsahovo zameraná na fyzické, psychické a sociálne dozrievanie v období puberty, dodržiavanie vhodnej životosprávy, zdravý životný štýl a vytváranie správnych hygienických návykov, pocity náladovosti, neistoty, zmätku, sebaovládanie a vzťahy medzi rovesníkmi.

             

            Prednášky viedla kvalifikovaná lektorka spoločnosti  MP Education, s.r.o. Mgr. Holecová, ktorej výklad bol pútavý, otvorený, vedený na profesionálnej úrovni a informácie boli podané jazykom dnešných tínedžerov. Žiaci si z prednášky odniesli veľa užitočných poznatkov.

             

                                                                                                                               koor. prev. Mgr. Renata Švelanová

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje