• VIANOČNÉ ARANŽOVANIE

          • Deň pred vianočnými prázdninami sa uskutočnilo okresné kolo v aranžovaní. Našu školu reprezentovali v I. kategórii Tatiana Oravcová zo IV. A a v II. kategórii Tereza Benčíková z VIII. A triedy. Témou aranžovania bolo „Vianočné aranžmá na stôl“. Podmienkou bolo použitie živej čečiny. Tánička skončila na treťom mieste a Terezka na druhom mieste. Obidvom srdečne blahoželáme.

            spracovala: Ing. K. Benčiková

          • ŠTVRTÁCI ČÍTAJÚ PRVÁKOM

          • Žiaci štvrtých ročníkov si pripravili pre prvákov čítanie rozprávky Rezancová princezná od spisovateľky Kristy Bendovej.  Štvrtáci po dočítaní preverili pozornosť prvákov otázkami  z rozprávky. Prváci boli veľmi šikovní a na každú z nich dokázali odpovedať. Nakoniec nám sľúbili, že na konci školského roka sa prídu oni predviesť nám, ako sa naučili čítať.

            spracovala: Mgr. J. Krivušová

          • HODINY PRÍRODOVEDY

          • Šikovné štvrtáčky si pripravili a zostrojili na hodinu prírodovedy krásne projekty na tému „Jednoduché stroje“ a ich fungovanie predviedli svojim spolužiakom.

            spracovala: Mgr. J. Krivušová

          • POŠTA PRE JEŽIŠKA A POŠTA PRE SENIOROV

          • Všetky deti s netrpezlivosťou očakávajú Štedrý večer a s ním spojené darčeky pod stromčekom. Pri tejto príležitosti Slovenská pošta a.s. každoročne organizuje podujatie  „Pošta pre Ježiška“. Tento rok sa do výzvy zapojila aj naša škola. Žiaci mali možnosť Ježiškovi napísať svoje želanie, aký darček by ich potešil, aký je ich sen. Svoj list napísalo Ježiškovi až 165 detí.

            Seniori sú zvyknutí dostávať na Vianoce rukou písané listy či pohľadnice. Je to pre nich ozajstný dar – rukou písané prianie, symbol toho, že na nich niekto myslí. Práve preto sa naši žiaci znovu zapojili do krásneho projektu „Pošta pre seniorov“, vďaka ktorému vyčarili na tvárach starkých úsmev. 

            spracovala: Mgr. J. Krivušová

        • BETLEHEMSKÁ HRA V KOSTOLE SV. LADISLAVA
          • BETLEHEMSKÁ HRA V KOSTOLE SV. LADISLAVA

          • Betlehemské hry mali v živote našich predkov dôležité miesto. V nich sa snúbi viera s tradíciami a folklórom. Detský folklórny súbor pri ZŠ Mojmírovce nadviazal na tieto tradície a aj tento rok dokázal znásobiť vianočnú atmosféru narodenia Pána Ježiša v Kostole sv. Ladislava. Príchod betlehemcov s nádhernou koledou v prítmí kostola dokázal vyčariť skutočnú vianočnú atmosféru. V hre sme uvideli pastierov a pastierky, anjelov, troch kráľov a samozrejme svätú rodinu. Nechýbali koledy, vinše, dokonca pastiersky tanec. Na harmonikách sprevádzali našich spevákov a tanečníkov p. uč. Karin Benčíková a Miško Matiaško. Záverečné chvíle betlehemskej hry patrili duchovnému slovu a požehnaniu, ktoré udelil vdp. farár Jozef Marko. Samozrejme nechýbala pieseň Tichá noc, ktorá zaznela z úprimného srdca všetkých prítomných.

            Ďakujeme všetkým účinkujúcim a ich rodičom za podporu.

            Vážení rodičia, milí žiaci, video z našej betlehemskej hry si môžete pozrieť na 

            https://m.youtube.com/@farnostmojmirovce6634/videos.

            spracovala: PaedDr. Mária Eliašová, ZŠ Mojmírovce

          • FYZIKA NAŽIVO

          • Katedra fyziky na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre každoročne v predvianočnom čase organizuje pre žiakov základných škôl fyzikálnu show, na ktorej chce žiakom prostredníctvom experimentov priblížiť a zatraktívniť tento vyučovací predmet. V stredu 20. decembra 2023 sa žiaci šiesteho ročníka zúčastnili podujatia Fyzika naživo. Témou tohto ročníka bol Ľad a oheň. Pedagógovia katedry predstavili žiakom fascinujúce pokusy, v ktorých poukázali na rôzne využitia ľadu. Zamerali sa aj na prelievanie plynov a varenie vody pomocou ľadu, pričom využili jednoduché a bežne dostupné pomôcky. Experimenty žiakov nielen zabavili, ale poskytli im nové fakty a vedomosti, čím podporili ich vzťah k fyzike a zákonitostiam, ktoré tento predmet skúma. Po absolvovaní podujatia sme sa presunuli na Svätoplukovo námestie, kde sme vo Vianočnom mestečku zažili predvianočnú atmosféru, vypočuli si piesne, potešili sa pohľadom na ozdobené vianočné stromčeky a urobili sme si i spoločnú fotografiu. Pravé zimné počasie sme si spríjemnili horúcou čokoládou a detským punčom.

            spracovala:Mgr. Dagmar Kiššová

          • RYTMICKÁ GYMNASTIKA A ZDRAVOTNÁ TSV

          • Navýšenie počtu hodín TSV prinieslo žiadané doplnenie v učebných plánoch predmetu Telesná a športová výchova.  Jednou z najobľúbenejších možností, ako využiť cvičebný čas,  je tanec a rytmická gymnastika. Vhodný priestor spoločenskej miestnosti nám umožňuje naplno rozvíjať pohybové a spoločenské zručnosti.  V rámci Zdravotnej telesnej výchovy si dievčatá osvojujú základy severskej chôdze (Nordic walkingu), kde si okrem pohybu uvedomujú zásady správneho držania tela a odstraňujú nesprávne stereotypy. Využívame pri tom priestory chodieb, prípadne vonkajšie podmienky, pokiaľ nám to počasie umožňuje.  Akákoľvek forma pohybu je vítaná,  o to viac, ak sa jej žiačky venujú s radosťou. 

            spracovala: PaedDr. A. Slížová

        • Aktivity pre duševné zdravie
          • Aktivity pre duševné zdravie

          • Žiaci ôsmeho ročníka boli účastníkmi zaujímavej besedy so školskou psychologičkou Mgr. Alžbetou Eliašovou na tému: Ako si zachovať duševné zdravie. Súčasťou besedy boli i interaktívne hry s terapeutickými kartami, kde sa žiaci dozvedeli veľa zaujímavých vecí z oblasti duševného zdravia. Prínosné  boli aj aktivity, ktoré žiakov naučili copingové stratégie pre zvládanie stresu a riešenie konfliktov. Záver besedy patril diskusii a otázkam, ktoré žiakom pomôžu zvládnuť rôzne situácie, ktoré im prináša bežný život.

            spracovala: PaedDr. Mária Eliašová, koordinátorka projektu Škola podporujúca zdravie

          • ŠKD v DSS Cedron senior Mojmírovce

          • Čas vianočný, čas sviatočný...

            Čas vianočný, čas sviatočný...

            V období adventu, sa v nás prebúdza niečo čarovné, magické a krásne, všetci sme v tajomnom očakávaní tých najkrajších sviatkov roka  - Vianoc.

            Vianoce sú časom pokoja, lásky, radosti a hlavne o spoločných chvíľach s rodinou...

            Preto sme chceli svojou prítomnosťou potešiť aj starkých v DSS Cedron Senior Mojmírovce... a priniesť trošku „detského, rozprávkového tepla“

            V utorok 19.12.2023, deti zo ŠKD prišli za starkými v sviatočnom naladení, s úsmevmi a s krásnym pásmom piesni a básní. Zazneli rozmanité vianočné koledy, priania, vinše a tance...

            Odmenou nám bol úprimný potlesk krehkých rúk a úsmevy na tvárach starkých,

            ktorí vždy pookrejú v prítomnosti deťúreniec...

            Starkým sme pre potešenie priniesli drobné darčeky, ktoré postupne vytvorili deti v ŠKD. Mladšie deti priniesli vyzdobené medovníčky, staršie deti zasa vyrobili voňavé mydielka. Veríme, že starkých potešia aj pohľadnice a maľované ozdoby na stromčeku im budú pripomínať naše spoločné predvianočné odpoludnie.

             

            ĎAKUJEME, ŽE SME MOHLI BYŤ S VAMI

            Deti zo ŠKD - MOJMÍROVCE 

          • MEDOVNÍČKOVANIE V ŠKD

          • Zvyky, tradície...

             

            Dňa 18.12.2023, v tento predvianočný čas sa v jednotlivých oddeleniach ŠKD tvorivo pracovalo. Konalo sa tradičné, každoročné zdobenie vianočných medovníčkov -„Medovníčkovanie“.

            K adventnému obdobiu neodmysliteľne patrí táto tradícia, ktorej počiatky siahajú až do obdobia praveku. Už praveký človek prišiel na myšlienku zmiešať múku s medom a pomocou ohňa v hlinenej nádobe sa pokúšal, upiecť si primitívne sladké pečivo. Medovníky aké poznáme dnes sa postupne upravovali a vylepšovali... Jednotlivé rody si  svoje recepty prísne strážili, odovzdávali ich iba blízkej rodine/tradovali sa  z generácie na generáciu. 

            Vďaka tomu sme dnes v škole videli mnoho druhov medovníkov, ktoré boli jedinečné. Deti si priniesli vlastnoručne upečené medovníčky – rôznych tvarov a veľkostí. Prezieravé  maminky im pribalili aj tubičky a farebné ozdoby na skrášlenie dielok. Mnohé deťúrence si po prvý krát vyskúšali prácu s bielkovou polevou. Bolo to trošíčku náročnejšie, ale výsledok bol skutočne P A R Á D N Y, a hlavne deti si to užili, lákala ich nová skúsenosť. : o ))) ktorú si môžeme zopakovať na veľkonočnom tvorení, aby mali možnosť si to vyskúšať aj deti, ktoré boli teraz choré.  : o)))

            Počas zdobenia v oddeleniach zavládol pokoj, sviatočná atmosféra, príjemná vôňa a  vianočná hudba tomu ešte dodala neopakovateľné čaro. Deti sa úplne oddali zdobeniu medovníkov, skutočne vznikli nádherné dielka...

            Ďakujeme rodičom, ktorí s láskou pripravili so svojimi ratolesťami medovníky.

             

             

        • Baletné predstavenie LUSKÁČIK
          • Baletné predstavenie LUSKÁČIK

          • SND  Bratislava 

             

            Žiaci 6. ročníka ZŠ – Mojmírovce,

            sa dňa 13. 12. 2023 zúčastnili predstavenia LUSKÁČIK v  SND v Bratislave.

             

            Rozprávkový príbeh Luskáčik sa stal jedným z najkrajších symbolov Vianoc po celom svete. Je príbehom o tom, ako dobro a láska zvíťazia nad zlom, pre mnoho detí je to zároveň prvý kontakt s klasickou hudbou a baletom vôbec.

            Luskáčik je skutočne neobyčajný vianočný rozprávkový príbeh. Dievčatko Mášenka sa skamaráti s hračkou Luskáčikom, ktorého dostalo pod stromček. Vojačik Luskáčik na Štedrý večer ožije a spolu s Mášou a jej kamarátmi precestujú neznáme exotické krajiny. 

            V prvom dejstve prevažne tancujú študenti Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave. Počas druhého dejstva už tancujú profesionálny tanečníci z celého sveta. Postupne v jednotlivých vstupoch diváka zoznamujú s profesionálnym  baletom. Tanečníci tancujú španielsky tanec, arabský tanec, čínsky tanec, ruský tanec. Na záver si všetci zatancujú valčík. Tanečníci tancujú v  nádherných kostýmoch, neopakovateľný dojem pre diváka dotvárajú rozmanité kulisy, ktoré sa samozrejme počas deja menia. Všetko je to umocnené geniálnou hudbou P. I. Čajkovského a fenomenálnym orchestrom SND.

            Zaujímavosti:

            Príbeh o chlapcovi, ktorého  Myšia kráľovná zakliala do podoby vojačika Luskáčika, vznikol pred viac ako 200 rokmi.

            Rozprávkovú novelu Luskáčik a Myší kráľ napísal v roku 1816 nemecký spisovateľ E. T. A. Hoffmann. Dielo sa však do povedomia verejnosti dostalo vďaka Alexandrovi Dumasovi, ktorý pôvodne temnejšiu novelu preložil do francúzštiny a prepísal ho do detskej podoby. Z Dumasovej adaptácie neskôr urobil jedno z najslávnejších baletných predstavení na svete ruský skladateľ Piotr lľjič Čajkovskij. (zdroj internet)

            spracovala: K. Bašková

          • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK

          • Iniciatíva Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok je už tradičnou vianočnou zbierkou. Spája generácie ľudí, od detí cez rodiny až k seniorom. Zbierka prebiehala v predvianočnom období od 20. novembra do 3. decembra 2023. Krabice naplnené sladkými, slanými, voňavými, teplými, farebnými i povzbudivými vecami, ktoré zahrejú v tomto čase dušu nejedného seniora, ktorému budú doručené.

            Ďakujeme všetkým žiakom a zamestnancom školy, ktorí sa do nej zapojili. Škola sa podieľala aj na zbierke pre mojmírovských seniorov.

            Všetkým prajeme prekrásne Vianoce.                                                 spracovala: Mgr. Monika  Palatická

          • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA

          • Dňa 8.12. 2023 sa konalo školské kolo 16.ročníka Dejepisnej olympiády. Zúčastnilo sa ho spolu 19 žiakov, ktorí boli rozdelení do štyroch kategórií. Riešili úlohy zamerané na učivo príslušného ročníka, na regionálne dejiny a úlohy z monotematickej časti.

            Úspešnými riešiteľmi boli:

            v kategórii F (žiaci 6. ročníka) Viktória Bodorová, Šimon Peter Visolajský, Lukáš Furik, Lilien Gabaj, Róbert Kincel

            v kategórii E (žiaci 7. ročníka) Damian Hruška, Lenka Šmitalová

            v kategórii D (žiaci 8. ročníka) Vladimír Veselovský, Branislav Rosival, Marianna Holecová, Bartolomej Štefanka           

            v kategórii C (žiaci 9. ročníka) Tatiana Liková, Karolína Furiková, Laura Borzová

            Žiaci, ktorí budú školu reprezentovať školu v okresnom kole 5. 2. 2024: Viktória Bodorová, Šimon Peter Visolajský VI. B, Damian Hruška VII. A, Lenka Šmitalová VII. B, Vladimír Veselovský  VIII. B, Branislav Rosival VIII. A, Tatiana Liková IX. A a Karolína Furiková IX. B 

            Srdečne im blahoželáme a spoločne sa tešíme z ich dosiahnutého úspechu.         

            žiakov pripravoval a príspevok spracoval: Mgr. Jaroslav Lang

          • ENERGOLAND

          • Tradične, v ôsmom ročníku, naši žiaci absolvujú exkurziu v Mochovciach. Nachádza sa tu jadrová elektráreň.

            Návšteva tejto inštitúcie bola rozdelená do troch častí. V prvej časti exkurzie si žiaci vyskúšali aké je to byť tzv. dispečerom. Žiaci mali za úlohu kontrolovať výrobu energie. V Druhej časti  si ôsmaci pozreli mini-film na ktorom sa naučili ako prebiehal vývoj planéty, vznik prvkov a ľudstva na planéte, históriu využívania rôznych typov energie. V tretej časti sa dozvedeli ako je zabezpečený reaktor v Jadrovej Elektrárni Mochovce a z čoho sa skladá. Jadrová Elektráreň Mochovce využíva štyri reaktory typu MW VVER 440 (Vodný tlakový reaktor), ktoré vytvárajú približne 470 MW/h a zásobujú viac ako 80% domácností v SR. Jadrová elektráreň využíva Uránium ako palivo do palivových článkov. Každý rok sa v reaktore vymení určitý počet palivových článkov, ktoré sa následne chladia viac ako 50 rokov a potom skladujú v najväčšom sklade použitého jadrového paliva na Slovensku v Jaslovských Bohuniciach. Palivové články sa následne vymenia za nové a reaktor sa znova spojazdní.

            Opäť sa potvrdilo, že v našej škole máme žiakov prahnúcich po vedomostiach, skúmajúcich, zaujímajúcich sa o fungovanie vecí z rôznych oblastí života.

                                               spracovali: Erik Jančovič, VIII.B, Mgr. Franclová

          • ŠKOLSKÁ KNIŽNICA A SPISOVATEĽ BRAŇO JOBUS

          • Dňa 16.11. prišiel do našej školy vzácny hosť: Braňo Jobus. Interaktívnou formou opisoval hlavné momenty, ktoré najviac ovplyvnili vznik jeho knižiek. Pomocou príbehov nás vniesol do deja a zoznámil s hlavnými postavami pestro ilustrovaných literárnych diel. Predstavil nám aj vlastnú hudobnú tvorbu, zoznámili sme sa dokonca aj s vlastnoručne vyrobenou elektrickou gitarou, rýľom. Hlavnou myšlienkou bola cesta za svojimi snami a cieľmi, v ktorej nás podporil radami a vlastnými skúsenosťami.

            Stretnutie bolo ukončené autogramiádou a možnosťou kúpy niekoľkých výtlačkov knižiek s venovaním. Beseda so spisovateľom, hudobníkom a hercom bola inšpirujúcim zážitkom.
                                                                                                                                             spracovala: Tatiana Liková IX.A

          • PREDVIANOČNÁ NÁVŠTEVA VIEDNE

          • Pred príchodom sv. Mikuláša sme si so 46 žiakmi ZŠ Mojmírovce spestrili vyučovanie 1 - dňovým poznávacím zájazdom do Viedne - metropoly Rakúska. Exkurzia mala za cieľ upevniť v žiakoch dlhoročne vštepovanú vedomosť o opodstatnenosti učenia sa cudzieho jazyka. Potvrdili sme si to hneď prvou zastávkou našej expedície- návštevou Čokoládovne Hauswirth v Kittsee. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o histórii tejto rodinnej firmy, prehliadli sme si interiér čokoládovne a ochutnali čokoládové cukrovinky. Naša cesta pokračovala ďalej do Viedne. Zopakovali sme si zopár informácií z histórie hlavného mesta. Nasledovala krátka prehliadka pamätihodností v smere k Radničnému námestiu, kde sme si vychutnali atmosferu tradičných vianočných trhov. Po prechádzke zimnou Viedňou ( bol aj sneh :) dobre padla zastávka v Prirodovednom múzeu,  kde sme sa nielen zahriali, ale sme si tiež zopakovali a doplnili vedomosti z prírodných vied. Nasledovala časť drobných nákupov a občerstvenia,  kde sme aktívne využili svoje vedomosti z cudzích jazykov. S niekdajšou baštou Habsburgovcov sme sa rozlúčili tak, ako sa patrí: vo vianočnom mestečku na Námestí Márie Terézie. Cestou späť sme si okrem fyzikálnych vedomostí o využívaní veterných turbín na výrobu elektrickej energie zopakovali získané poznatky v krátkom kvíze.  Našu cestu sme zakončili klasickým pozdravom: Auf Wiedersehen!

            spracovala: PaedDr. A. Slížová

          • Výchovno - vzdelávacie prednášky.

          • Dňa 29.11. 2023 sa tentokrát pre žiakov 8. ročníkov organizovala prednáška pod názvom " Závislosti".

            Žiaci sa dozvedeli o rizikových faktoroch vzniku závislostí v období dospievania, o vplyve vzniknutých závislostí na ľudské zdravie, o druhoch látkových a nelátkových závislostí a tiež o nových formách závislostí. Zároveň boli oboznámení s trestno-právnou rovinou užívania drog, Informovaní o tom ako sa vhodne správať v risk prostredí, kde hľadať v prípade potreby pomoc pre seba, ako pomáhať druhým a ako si budovať vlastnú pozitívnu identitu.

            Zaujímavým spestrením prednášky bola pre žiakov možnosť vyskúšať si špeciálne okuliare opitosti simulujúce stavy pod vplyvom alkoholu a tiež oboznámiť sa s obsahom policajného drogového kufríka, ktorý obsahuje atrapy vzoriek omamných a psychotropních látek a slúži ako edukačná pomôcka pri preventívnych aktivitách.

            Prednášky viedla Mjr. Mgr. Čakajdová preventistka OR PZ Nitra.

             

                                                                                                                     koordinátor prevencie Mgr. Renata Švelanová

          • VEZMI LOPTU, NIE DROGU

          • V predposlednom novembrovom týždni sa ZŠ v Mojmírovciach zapojila aj športovou formou do Európskeho týždňa boja proti drogám, vyhláseného Európskou komisiou. Cieľom športového sloganu: „Zober loptu, nie drogu“ je propagovať zdravý životný štýl a pohybové aktivity, ktoré môžu byť tou správnou alternatívou pri rozhodovaní sa detí a mládeže, ako tráviť svoj voľný čas.

            Prípravou a realizáciou medzitriednych zápasov v „ Obrátenej vybíjanej“ sme okrem podpory hlavnej myšlienky sledovali tiež čiastkové ciele: zapojenie všetkých žiakov v hre, rozvíjanie vzájomnej pomoci, podporu súdržnosti kolektívov a v neposlednom rade dodržiavanie fair play. V 5. ročníku sa na prvom mieste umiestnili žiaci 5.C, 2. miesto obsadili žiaci 5.B pred žiakmi 5.A. V 6. ročníku si víťazstvo vybojovali žiaci 6.B. U siedmakov sa viac darilo žiakom 7.A. V 8. ročníku boli napokon úspešnejší žiaci 8.A. U najstarších žiakov bola po hre väčšia radosť v tíme žiakov 9.A.

            Rozvíjanie športovo – pohybových aktivít a zdravé medziľudské vzťahy sú platnou devízou v boji proti nástrahám súčasnej doby.

            spracovali: PaedDr. A. Slížová, Mgr. P. Slíž

          • Výchovno – vzdelávacie prednášky.

          • Dňa 22.11.2023 sa pre žiakov 5. ročníkov organizovala prednáška pod názvom "Kyberšikana".

                        Preventívna aktivita sa zameriavala na poukázanie nebezpečenstva a ohrozenia online priestorom, vplyvom nových informačných technológií na sociálne vzťahy a vplyvom na učenie. Žiakom boli ozrejmené riziká sociálnych sietí (kyberšikana, kyberstalking, sexting, trolling...), objasnená digitálna identita (instastory nie je realita, digitálne stopy), zdôraznená potreba ochrany súkromia vo virtuálnom svete.

            Veríme, že si žiaci odniesli množstvo nových poznatkov o tom, ako sa vhodne správať v rizikovom online prostredí.

            Prednášky viedla Mjr. Mgr. Čakajdová preventistka OR PZ Nitra.

             

                                                                                                                           koordinátor prevencie

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje