• PROJEKTOVÝ DEŇ, MAREC MESIAC KNIHY

          • 4. ročník

            Vo štvrtom ročníku žiaci tvorili maľované čítanie pre prvákov. Niektoré slová vo vetách zámerne vynechávali a nahrádzali ich farebnými obrázkami. Hrali sa rôzne hry, napr. Hádaj, na ktorú knihu myslíme alebo Hádanky vo forme ilustrácií. Nezabudli sa zastaviť ani v školskej knižnici a zapožičať si niekoľko knižiek.

            Knižné odporúčania našich štvrtákov: Tomáš a jeho kamaráti – Televízne príbehy, Ohňostroj pre deduška, Očko špehúň, Bella, Dorka Magorka (séria), Naša mama je bosorka, Zvierací záchranári (séria), Opica škorica.

          • PROJEKTOVÝ DEŇ, MAREC MESIAC KNIHY

          • 3. ročník

            Tretiaci sa dozvedeli, ako vznikajú knihy a vyrobili jednoduchú knihu Ako sa žije v našom lese. Deň si spestrili aj spoločenskými hrami. Napokon vyrobili a vymaľovali krásne knižné záložky, ktoré si vložili do svojich obľúbených knižiek.

            Knižné odporúčania našich tretiakov: knižky od Roalda Dahla, Opica škorica, Zvierací záchranári (séria), Kúzelná zvieracia kaviareň, Príbehy, na ktoré svietilo slnko, Loki: Príručka slušného správania pre nespratných bohov (séria), Komiksová akadémia – Mačky.

          • PROJEKTOVÝ DEŇ, MAREC MESIAC KNIHY

          • 2. ročník

            Každý z druhákov hľadal v triede rozprávkového kamaráta pomocou svojej polovice názvu rozprávky, nesmeli si však nič povedať. Takto vzniknuté dvojice – kamaráti bez slov, pracovali spoločne na literárnom kvíze. V prezentácii sa dozvedeli, ako vzniká kniha a na záver tvorili leporelo s názvom Ako sa žije v našom lese.

            Knižné odporúčania našich druhákov: Škrečkosaurus rex (séria), Smradi, Bojazlivá veverička Valentínka, Zvieratká z kúzelného lesa (séria), Stratení v divočine, Vianočné listy sovičke, Messi je macher, Ronaldo je macher.

          • PROJEKTOVÝ DEŇ, MAREC MESIAC KNIHY

          • 1. ročník

            Žiaci prvého ročníka predstavovali spolužiakom ich obľúbené knižky, ktoré si sami priniesli. Čítali rozprávku Domček, domček, kto v tebe býva a inšpirovaní týmto príbehom zahrali divadielko vo svojich triedach. Viete, aké zvuky vydávajú zvieratká? Nie len zvieracie... S pomocou plyšových zvieracích kamarátov spievali a tancovali prváci na známe detské piesne. Na záver pracovali s časopisom Vrabček, v ktorom našli básničky, rozprávky, maľovanky a zábavu pre všetky deti.

            Knižné odporúčania našich prvákov: Ferdo Mravec, Básničky do prváckej taštičky, Ježko Sonic, Prvé čítanie pre malých školákov, Nezbedný psíček, O čarovnej dedinke.

          • EKOHLIADKA

          • Na začiatku školského roka bola žiakmi 9. ročníka zriadená ekohliadka, ktorá raz mesačne kontroluje a hodnotí triedy druhého stupňa v kategóriách: zhasnuté svetlo, zatvorená voda, vyložené stoličky, lavice bez odpadkov, uprataná skrinka, podlaha bez odpadkov, poliate kvety a separovaný odpad.

            Podľa splnenia kritérií trieda do hodnotiaceho hárku dostáva zeleného, usmievavého smajlíka, ak vyhovie stanoveným kritériám alebo červeného, zamračeného smajlíka, ak je ekohliadkou niektorá z posudzovaných oblastí zhodnotená ako nevyhovujúca.

            Po vyhodnotení prvého polroka s radosťou oznamujeme, že v niektorých triedach sa žiaci o čistotu a poriadok starajú zvlášť dôsledne, a tak si vyslúžili umiestnenie na popredných priečkach v rebríčku zapojených tried. Na treťom mieste sa umiestnili triedy 5.B, 5.C a 9.B, na druhom mieste sa umiestnila trieda 7.B a na prvom mieste trieda 6.A.

            V druhom polroku súťaž pokračuje, naďalej sa starajte o svoje triedy a zberajte zelených smajlíkov. Na konci roka víťazná trieda získa titul ekotrieda roka a samozrejme aj odmenu. Prajeme veľa úspechov.

            spracovala: Mgr. B. Sabolíková

          • VEČER V KNIŽNICI, ALICA V KRAJINE ZÁZRAKOV

          • Dňa 23.02.2024 naša školská knižnica vo večerných hodinách ožila. Keďže sa nám pomaly blíži marec mesiac knihy, rozhodli sme sa tento výnimočný mesiac osláviť s našimi odvážnymi štvrtákmi, ktorí obdržali vstupenku do Alicinej Krajiny zázrakov. Čakalo na nich mnoho zaujímavých čitateľských a tvorivých aktivít, v rámci ktorých sa premenili na detektívov, pátrajúcich po magických predmetoch a riešiteľov rébusov. Klobučníkov tvoriacich novú kolekciu klobúkov a umelcov, ktorí maľujú svoju Krajinu zázrakov.

            spracovala: Mgr. A. Špitálska

            Bolo tam super. Bavilo ma, že sme hľadali otázky na chodbe. Bol som rád, že som bol v skupine s kamarátom. Na konci sme kreslili náš svet a to ma bavilo. Boli sme dobrá partia.

             Adam Borčin: žiak 4.C

          • HODINY PRVOUKY U PRVÁKOV

          • Na hodinách prvouky to zrazu vyzeralo ako v školskom laboratóriu. Deti si priniesli misku, vatu a semienka fazule alebo šošovice a pokusy mohli začať. Naučili sa, že semienko vyklíči vtedy, keď má vhodné podmienky na rast. Už po pár dňoch semienku začal rásť korienok, onedlho stonka s listami. Nie všetkým fazuľkám sa darilo, ale na tých vydarených mohli žiaci sledovať vývin rastliny.

            Na ďalších hodinách sa zase na chvíľu preniesli do minulosti. Predstavili si, že neboli dnešné hodiny. Vyskúšali si ako sa meral čas pomocou presýpacích hodín a kyvadla. Napríklad merali za koľko kmitov nakreslí žiak slniečko, za koľko prejde triedu a rôzne iné aktivity. Presýpacie hodiny a kyvadlo ich zaujali tak, že pomocou rodičov si vyrobili rôzne druhy. Do školy priniesli presýpacie hodiny z rôznych fliaš, naplnené  rôznym materiálom: pieskom, soľou, kamienkami, korálkami. Kyvadlá tiež boli zaujímavé a všetky fungovali. Zrazu to v škole vyzeralo ako v laboratóriu. Ďakujeme aj rodičom, ktorí sa do tohto projektu zapojili a trochu sa s deťmi zabavili.

            spracovali: Ing. Mgr. K. Benčíková a Mgr. J. Adamovská

          • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ

          • Na prelome prvého polroka sa žiaci piateho až ôsmeho ročníka zamýšľali nad vplyvom peňazí a možnosťami ich nadobudnutia. Napriek tomu, že počas života získavame a rozvíjame dôležitejšie hodnoty, peniaze sú a budú ich neoddeliteľnou súčasťou.

            Žiaci piateho ročníka vypracovali chutné projekty o ich obľúbených receptoch. Samozrejme, pri pred prípravou receptu je potrebné kúpiť potrebné suroviny. Súčasťou ich projektu bol finančný rozpočet potrebný na nákup potravín, z ktorých sa ich vybraný recept skladá.

            Žiaci šiesteho ročníka si naštudovali a spracovali informácie o menách, ktoré sa na svete už nepoužívajú. Mnoho krajín sveta počas svojej histórie zmenili platidlo a tak rôzne meny zanikli. Šiestaci sa prostredníctvom tvorby projektu oboznámili s niektorými z nich.

            Žiaci siedmeho ročníka vytvorili krásne projekty o známych aj neznámych osobnostiach, ktoré vlastnou, poctivou a neúnavnou prácou dosiahli úspech a tým nadobudli aj veľký kapitál. Počas etapy získavania informácií o úspešných ľuďoch sa žiaci zamerali najmä na cestu dosiahnutia ich úspechu a ako získané peniaze investovali.

            Žiaci ôsmeho ročníka sa zamysleli nad pojmom cena a hodnota. Ich úlohou bolo spracovať projekt na tému vzácny materiál. Základnou otázkou bolo, či hodnota materiálu vždy odpovedá jeho cene. Ôsmaci zistili, že nie len diamanty, platina, rubíny či zlato sú vzácny materiál, ale môže ním byť aj krv, voda, alebo kyslík.

            spracovala: Mgr. B. Sabolíková

          • Čo som - Čo viem - Čo mám ...

          • Hry a aktivity na bezprostrednú pozitívnu spätnú väzbu, zvýšenie sebaprijatia a pozitívnu motiváciu žiakov. Každý si domov odnáša svoju vlastnú "mantru" plnú ocenení od spolužiakov.

        • OKRESNÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY
          • OKRESNÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 5.februára 2024 sa uskutočnilo okresné kolo Dejepisnej olympiády. Súťaž prebiehala formou vedomostného testu, ktorý mal 3 časti: monotematickú časť, učivo z príslušného ročníka a regionálnu históriu. Sme radi, že našich žiakov história zaujíma a tešíme sa, že sa olympiády zúčastnili v takom počte. Úspešní riešitelia boli Tatiana Liková z IX.A, ktorá obsadila 6.miesto a Damian Hruška zo VII.A, ktorý obsadil 7.miesto

            Školu ďalej reprezentovali: Karolína Furikova  IX.B,, Vladimír Veselovský VIII.B, Branislav Rosival VIII.A, Lenka Šmitalová VII.B, Šimon Peter Visolajský a Viktória Bodorová VI.B

            Srdečne gratulujeme!

            Tešíme sa na ďalšie úspechy!

            žiakov pripravoval: Mgr. Jaroslav Lang

          • Challenge day – Fašiangy / Fašiangové vyučovanie.

          • ZVYKY a TRADÍCIE NA FAŠIANGY

             

            Fašiangy  - sú  najveselšie obdobie roka, sú symbolom radosti, veselosti a hojnosti. Sú obdobím prechodu od zimy k jari, alebo  od Troch kráľov do Popolcovej stredy.

            Dňa 12. 2. 2024 sa konal na našej škole Challenge day–Fašiangy

            Fašiangové vyučovanie

            Počas tohto dňa vyučovanie prebiehalo v karnevalových maskách. Naše školské prostredie sa zmenilo na farebnú oázu, plnú veselých úsmevov a zábavy. Zo všadiaľ bolo počuť smiech, radosť, spev našich detí.

            F A Š I A N G O V O  v  Š K Dzábavné odpoludnie sme odštartovali  fašiangovým sprievodom, ktorý najskôr prešiel školou/areálom a v nádherných maskách sme kráčali aj obcou. Bolo nás počuť široko ďaleko, za hlasného zvuku ozembuchov a rapkáčov sme smerovali za starkými do DSS Cedron, pre ktorých sme si pripravili fašiangový program.

            Od Fašiangov do Veľkej noci, vinšujem vám kratšej noci,
            cez deň slnka teplého a zdravíčka pevného!

            Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide, koláče - slaninka všetko sa zíde...                                              

            Zazneli vinše, spev, ktorý bol podčiarknutý zvukom heligónky, na ktorú zahral Miško Fazekaš. Naše vďačné publikum-milí seniori, očarení jeho hrou a detským spevom, si vyžiadali aj hudobný prídavok.

            ...Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide...

            Na záver tohto zábavného dňa sa konal v školskej telocvični K A R N E V A L čo je pre deti neopakovateľná udalosť – s množstvom pozitívnej energie, radosti, ktorá spojila nás všetkých. Bol to bohatý deň, na ktorý sa nezabúda, deň, veríme že deťom zostane v pamäti ako jeden z najkrajších zážitkov zo školy... Deti si ho skutočne užili, do sa sýta vytancovali, vyšantili a zabavili...

            Veľké ďakujeme patrí našim skvelým pani kuchárkam, ktoré nám pripravili tradičné - sladučké šišky, na ktorých sme si všetci pochutili.

             ĎAKUJEME ZA CHUTNÉ MAŠKRTKY A MILÉ POHOSTENIE,

            KTORÉ PRIPRAVILI DEŤOM ZAMESTNANCI

             DSS-CEDRON MOJMÍROVCE... 

            Bolo nám cťou a potešením prísť medzi Vás, vyčariť úsmev a privodiť milé spomienky.

             

            Vychovávateľky ŠKD

             

          • 2. DETSKÝ PLES KLUBÁKOV

          •  

            9. 2. 2024 sa v ŠKD konal Detský ples  

            Dnes je veľká paráda, my sa hráme na hada ...

             

            Klubácka „Veľká paráda“ alebo  2. ročník  Detského plesu klubákov, sa nám podaril zrealizovať v piatok 9. 2. 2024. Intenzívne prípravy prebiehali počas celého dňa. Slávnostná výzdoba jedálne, spoločenskej miestnosti, balenie tomboly, umiestnenie “svetelnej aj zvukovej DJ techniky“ – hudba USB, šerpy pre víťazov, darčeky aranžovanie jedálne, catering stolov, ktoré boli skutočne bohaté VĎAKA SKVELÝM MAMINKÁM...  

            V každom oddelení sa začali intenzívne prípravy česanie, skrášľovanie - maľovanie, prezliekanie do krásnych šiat, chlapci boli mimoriadne elegantní v snehobielych košieľkach a dokonca aj v oblekoch... Po týchto intenzívnych prípravách sme mohli o 14:00hod. zahájiť očakávaný  ples. Skvelý úvod, zvládol na VÝBORNÚ Rudko Ďurčanský, jemnou hrou na husliach. Keďže bolo v miestnosti veľa krásnych dievčatiek v nádherných šatôčkach, pieseň Sedemdesiat sukieň mala, bola pre tento moment aktuálna : o ))).

            Druhým číslom plesu bolo senzačné vystúpenie našich mažoretiek, ktoré predviedli tanček, ktorý natrénovali pod vedením pani vychovávateľky Moniky Poledníkovej.

            Tanec je hlavnou časťou plesu a tak nasledovalo prvé tanečné  kolo, kde postupne po ročníkoch deťúrence tancovali slávnostný valčík. Všetci sa snažili a zvládli ho bravúrne, na záver kola boli tanečníci odmenení, malým darčekom/spomienkou na „tohtoročný ples“,

            chlapci „pierkom/motýlikom“ a dievčatká „korálkovým náramkom“.

            Po krátkej prestávke sme odštartovali súťažné kolo „stoličkový tanec“, ktorý rozhodol o víťazoch  jednotlivých oddelení.

            V 2. ročníku Klubáckeho plesu sa Kráľom a Kráľovnou plesu 2024 stali:

            1. ročník: Adonai Halanda a Janka Hlaváčová
            2. ročník: Ivan Kvasňovský a Linda Karasová
            3. ročník: Tobias Vašš a Lucia Klučková
            4. ročník: Alex Ivanič a Kristína Hulinová

            VÍŤAZOM SRDEČNE BLAHOŽELÁME

            Na záver plesového odpoludnia sa losovala tombola, kde sme mali vďaka VÁM  MILÍ RODIČIA dostatok cien a mohli byť ocenené všetky deti. :o))) Ďakujeme za podporu.

            Po odovzdaní tomboly všetkých potešilo,

            sladké prekvapenie SKVELÁ  OVOCNÁ TORTA,

            ktorú nám opäť aj v tomto roku upiekla, pani Mgr. Simona Hlinková

            chutná, sladká bodka na záver, veselého odpoludnia.

            Ú P R I M N E   Ď A K U J E M E

            V neposlednej rade sa chceme poďakovať aj Vám rodičia,

            že ste prispeli či už cenami do tomboly, občerstvením,

            alebo inou formou pomoci pri organizovaní plesu.

             

            Ď A K U J E M E   V E Ľ M I   P E K N E  

            Z A   V A Š U   P O M O C

            Vychovávateľky ŠKD

          • LYŽIARSKY VÝCVIK - JASENSKÁ DOLINA

          • V mesiaci február 12.2. až 16.2. 2024 sa žiaci našej školy, ôsmeho ročníka, zúčastnili lyžiarskeho výcviku v Jasenskej doline. V prvý deň, všetkých 29 žiakov, otestovali svoje zručnosti v lyžovaní a rozdelili sa do troch skupín. Každý deň strávili na lyžiach a svahu približne 5 hodín. Skúsenejší lyžiari sa zdokonaľovali pod vedením pána učiteľa Petra Slíža a Zuzany Illešovej začiatočníci, sa za pomoci pani inštruktorky a pána učiteľa Ondreja Mlyneka postupne učili základy lyžovania. Na konci výcviku všetci zvládli vyviesť sa na vleku a zlyžovať svah. V predposledný deň sa uskutočnili preteky v slalome na lyžiach. Posledný deň nasledovalo vyhodnotenie pretekov. Každý večer mali program v podobe súťaží. V strede týždňa po poludňajšom odpočinku navštívili dedinku Horné Jaseno. Po prechádzke si večer dopriali zaslúžený odpočinok. Všetci prišli domov ako skvelí lyžiari s množstvom zážitkov.

                                                                                                                       spracoval: PaedDr. O. Mlynek

          • ŠALIANSKY MAŤKO

          • Povesť ako literárny žáner spája reálne historické miesta a postavy s prvkami fantázie. Súťaž okresného kola v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko sa uskutočnila v pondelok 12. februára 2024 v budove Matice slovenskej, v Nitre. Základnú školu reprezentovali v I. kategórii Tereza Belanová z 3. A, v II. kategórii Hana Kmeťová zo 4. C a v III. kategórii Nela Palková zo 6. A. Žiačky mali vybrané texty precízne zvládnuté. Porotu i prítomných divákov zaujali svojou intonáciou, artikuláciou, tempom reči, primeranou mimikou a gestami. Súťažiace za reprezentáciu školy obdržali diplom, ktorý ich môže motivovať k ďalšej práci s literárnym textom a k jeho umeleckému stvárneniu.

            spracovala: Mgr. Dagmar Kiššová

        • VALENTÍNSKA POŠTA
          • VALENTÍNSKA POŠTA

          • Valentín sa stal patrónom zaľúbených  a tento sviatok sa stal obľúbený nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Svoju náklonnosť prejavujeme darovaním kvetov, sladkostí, či milých valentínskych listov. Tento rok si členovia žiackej školskej rady pre nás pripravili „Valentínsku schránku“, do ktorej sme mohli počas týždňa vkladať listy, pozdravy pre žiačky/žiakov našej školy. A že tá Valentínska schránka bola riadne plná.... Naši Amorkovia všetky listy zodpovedne roztriedili a s láskou a úsmevom doručili. Všetkým, ktorí sa akcie zúčastnili a nehanbili sa prejaviť si úprimné city lásky a priateľstva, zo srdca ďakujeme. Nezabúdajme si prejavovať lásku a city nielen na Deň sv. Valentína, ale v každý jeden deň nášho života.

                                                                                      spracovala: Mgr. Andrea Špitálska

          • ŠKOLA BUDÚCNOSTI, KURZ PRVEJ POMOCI

          • Škola budúcnosti poskytuje svojim žiakom komplexné vzdelávanie prepojené so životom a praktickými kompetenciami. Aj naša škola sa snaží spájať poznatky s praxou. Preto aj naši tretiaci prešli minikurzom poskytovania prvej pomoci. Najprv sme pozornosť venovali teórii videofilmu a praktickým ukážkam, ktoré boli prepojené s teoretickými poznatkami. Nasledoval minitest prvej pomoci, ktorý s úspechom absolvovali všetci žiaci. Aj praktické poskytovanie prvej pomoci zvládli žiaci na výbornú: obväzovali poranenia, ošetrovali zlomeninu, vyskúšali si aj protišokovú a stabilizovanú podobu. Pomocou makety si vyskúšali aj život zachraňujúce úkony, masáž srdca a dýchanie. Na záver kurzu dostal každý účastník kartu prvej pomoci, ktorú si odniesol do svojho domova.

            spracovala: PaedDr. Mária Eliašová

          • OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI - ŠKOLSKÉ KOLO VYHODNOTENIE.

          • V rámci telesnej a športove výchovy sa dobrovoľne zapojili do školského kola projektu s názvom Olympijský odznak všestrannosti žiaci 6.- 9. roč. Žiaci si otestovali svoje pohybové schopnosti v šiestich športových disciplínach: člnkový beh, výdrž v zhybe nadhmatom, vytrvalostný člnkový beh, ľah - sed za 30s, skok do diaľky z miesta, hod 2 kg plnou loptou v pred. Žiaci za svoje výkony získavali v jednotlivých disciplínach body, ktoré po sčítaní za všetky disciplíny podľa jednotlivých úrovní mohli získať olympijský odznak všestrannosti (bronzový, strieborný, zlatý) a certifikát svojich výkonov. Cieľom tohto projektu je pravidelne všestranne rozvíjať pohybové schopnosti žiakov a identifikovanie nádejných mladých talentov. Do projektu sa zapojilo 52 žiakov. Olympijsky odznak všestrannosti získalo 37 žiakov z toho 10 bronzový odznak, 15 strieborný odznak, 12 zlatý odznak. Všetkým zúčastneným olympijského odznaku všestrannosti školského kola gratulujeme k dosiahnutým výsledkom a ďakujeme za účasť v ňom. Dúfajme, že to bude pre nich silný motivujúci faktor  naďalej sa venovať športu a pohybovým aktivitám.

            spracoval: PaedDr. Ondrej Mlynek

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje