• KNIŽNÁ BURZA

          • V marci sa u nás v škole dialo s knihami všeličo. Čítali sme, kvízovali sme, knižnicovali sme sa, ale na čo sme sa najviac tešili, bolo obchodovanie. Veď kto by nechcel novú, zaujímavú a pútavú knihu! Najlepšie bolo, že sme kvôli tomu nemuseli rozbíjať prasiatko, ani minúť naše celoživotné úspory. My sme si v škole totiž usporiadali burzu kníh. Bol to veľmi dobrý obchod - kniha za knihu. Každý mohol priniesol knihu na výmenu. Nie všetky knižky však našli svojich nových čitateľov, ale nebojte sa! Zostanú u nás v škole. Vytvoríme im prijemné miestečko, kde každý nadšený čitateľ môže s nimi pobudnú a nejakú z nich si prečítať.

            spracovala: Mgr. M. Palatická

          • SVETOVÝ DEŇ VODY

          • Aj v tomto školskom roku sme si pripomenuli významný deň v kalendári - 22. Marec - Deň vody. História tohto dňa  sa začala na 47. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN  v novembri roku 1992 na konferencii v brazílskom meste Rio de Janeiro. Voda má pre všetky organizmy nesmierny význam.  Je nenahraditeľnou zložkou pitného režimu a najdôležitejšou súčasťou potravinového reťazca. Voda je kolískou života na našej planéte, bez nej by život nemohol existovať. S  vodou sa stretávame od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života. My sme si tento deň  pripomenuli tým, že sme prišli oblečení v modrom a na pitie sme mali čistú vodu. Žiaci školského parlamentu zistili, že  na prvom stupni na tejto úlohe najviac záležalo deťom  I. C a III. A , kde boli všetci žiaci v modrom a všetci mali na pitie čistú vodu. Z druhého stupňa to bola trieda  V. C. Na prvom stupni žiaci počas vyučovania plnili rôzne aktivity. Prváci formou divadielka pochopili princíp Kolobehu vody, druháci sa pracovnými listami zo slovenčiny a matematiky dozvedili načo všetko je voda potrebná a ako ju chrániť, tretiaci si urobili kolobeh vody a vypracovali pracovný list a štvrtáci mali za úlohu napísať komiks “Ako môžem šetriť vodou”. Žiaci tento deň pochopili, že voda je pre nás nenahraditeľná.

                                                                                                          spracovala: Ing. Mgr. Karin Benčíková

          • VYNÁŠANIE MORENY

          • Príchod jari bol na Slovensku oddávna spojený s rôznymi ľudovými tradíciami. Jednou z nich, ktorá má korene ešte v predkresťanskom období, je vynášanie Moreny (Marmurieny, Mureny), slamenej figuríny odetej do ženských šiat. Morena symbolizovala slovanskú bohyňu zimy a smrti, ktorú nosili ľudia po dedine, podpálili a hodili do potoka. Verili, že takto odoženú od seba choroby, ba aj smrť.

            „Morena, Morena! Za kohos´ umrela?

            Morena, Morena! Kde si prebývala?“

            Aj takýmito veršami sa deti z folklórneho súboru pri ZŠ Mojmírovce prihovárali Morene, keď ju na Palmovú (Kvetnú) nedeľu 24. marca 2024 niesli po obci. V sprievode za spevu piesní ju niesli z Námestia sv. Ladislava k potoku, kde sa s ňou rozlúčili, zapálili a hodili do potoka. Pripomenuli si aj nosenie letečka, zelených halúzok ako znak jari. Sprievod sa piesňou Kvetná nedeľa vrátil späť na námestie, kde deti piesňami a tancom ukončili svoje vystúpenie. Starosta obce Mgr. Martin Palka prítomným zaželal pokojné a príjemné veľkonočné sviatky a deti odmenil kindervajíčkom.

            spracovala: Ing. Mgr. Karin Benčíková

          • "Šikana a Kyberšikana"

          • Dňa 26.03.2024 sa pre žiakov 6. a 7. ročníkov uskutočnili výchovno vzdelávacie prednášky

            pod názvom "Šikana a Kyberšikana".

                        Preventívna aktivita sa zameriavala na poukázanie nebezpečenstva a ohrozenia online priestorom a vplyvom nových informačných technológií na sociálne vzťahy. Žiakom boli ozrejmené rozdiely medzi šikanou a kyberšikanou, poukázané na riziká sociálnych sietí (kyberšikana, kyberstalking, sexting, trolling...), objasnená digitálna identita (instastory nie je realita, digitálne stopy), zdôraznená potreba ochrany súkromia vo virtuálnom svete. Veríme, že si žiaci odniesli množstvo nových poznatkov o tom, ako sa vhodne správať v rizikovom prostredí, ako sa nestať obeťou, ako sa nestať agresorom a na koho sa obrátiť v prípade potreby. Šikanou ako aj kyberšikanou je ohrozená celá spoločnosť, preto je dôležité o nej hovoriť a spoločne ju eliminovať.

            Prednášky viedla:

            Bc. Valéria Domaracká

            Odd. koordinácie a programov prevencie kriminality MV SR Nitra.

             

                                                                                                  koordinátor prevencie drogových závislostí

                                                                                               a iných sociálno-patologických javov

          • ANGLIČTINA TROCHU INAK

          • Využívanie dramatického potenciálu na hodinách anglického jazyka predstavuje hneď niekoľko benefitov: okrem precvičovania výslovnosti a jazykových vedomostí, tiež prácu v skupine, plánovanie, prípravu scénok a mnoho zábavy. Čas venovaný nácviku a prezentácii sme si naplno užili so žiakmi 4.ročníka ZŠ v Mojmírovciach.  Veríme, že svoj potenciál budú deti radi rozvíjať i naďalej !

            spracovala PaedDr. A. Slížová

          • Výchovno - vzdelávacie prednášky.

          • Dňa 19.03. 2024 sa pre žiakov 7. a 8. ročníkov uskutočnila výchovno vzdelávacia prednáška pod názvom " Závislosti" s názornou ukážkou práce psovodov s policajnými psami.

            Žiaci sa dozvedeli o rizikových faktoroch vzniku závislostí v období dospievania, o vplyve vzniknutých závislostí na ľudské zdravie, o druhoch látkových a nelátkových závislostí a tiež o nových formách závislostí. Zároveň boli oboznámení s trestno-právnou rovinou užívania drog, Informovaní o tom ako sa vhodne správať v risk prostredí, kde hľadať v prípade potreby pomoc pre seba, ako pomáhať druhým a ako si budovať vlastnú pozitívnu identitu.

            Názorná ukážka práce psovodov s policajnými psami v špecializovanej kynológii, ktorá zastrešuje a koordinuje výcvik služobných psov špeciálne cvičených na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok (prírodných a syntetických drog); tabaku a tabakových výrobkov bola zaujímavým spestrením.

             

            Prednášky viedla Mjr. Mgr. Čakajdová preventistka OR PZ Nitra a príslušníci PZ Oddelenie služobnej kynológie v Nitre.

                                                                                                                   koordinátor prevencie

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA 2024.

          • 21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu.

             

            Prečo bol vybraný práve dátum 21. 3. ?

            Dedičná informácia človeka je zapísaná do deoxyribonukleovej kyseliny (DNA), ktorá je uložená v štruktúrach bunkového jadra, v chromozómoch. Jadro zdravej bunky človeka obsahuje 46 chromozómov a na uľahčenie identifikácie sa chromozómové páry označujú číslami od 1 do 23.

            Vzájomnou kombináciou 23 materských a 23 otcovských chromozómov vzniká bežne 46 chromozómov. Niekde môže v rámci tohto procesu nastať náhodná „chyba“, keď sa na chromozóme 21 nahromadí genetický materiál a nevznikne pár, ale vytvorí sa nadbytočná kópia chromozómu a namiesto dvoch vzniknú chromozómy 3, ktoré sú podstatou Downovho syndrómu. Vzniknú náhodne, spontánne a ich vznik sa nedá predvídať. Ľudia s Downovým syndrómom teda majú na tom najmenšom chromozóme 21 až 3 jeho kópie namiesto dvoch, preto na rozdiel od bežných ľudí každá ich bunka obsahuje namiesto 46 chromozómov 47. Všimli ste si tie čísla? 21 a 3 – preto 21. 3.

            Prečo si v tento deň obúvame rozdielne ponožky?

            Ponožky boli symbolicky vybrané preto, lebo pri troche fantázie pripomína ich tvar chromozómy. V tento deň si preto na každú nohu obúvame ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia - líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a chápeme. A presne tak, ako aj pár zdanlivo nesúrodých ponožiek dobre plní funkciu a zahreje nohy, tak aj ľudia s Downovým syndrómom k nám patria, obohacujú naše životy, sú neodmysliteľnou súčasťou rodín, školských kolektívov. Rozdielnymi ponožkami demonštrujeme, že chápeme, že rozdielnosť je normálna a patrí do nášho života. Rozdielnymi ponožkami demonštrujeme, že ju akceptujeme.

            Svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovým syndrómom môžete vyjadriť aj obutím ponožiek rôznych farieb či veľkostí. Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti. Všetci sme rozdielni a zároveň rovnakí. Zaslúžime si rovnaké príležitosti, zaobchádzanie aj miesto v spoločnosti. 

        • EXKURZIA, NITRA KALVÁRIA
          • EXKURZIA, NITRA KALVÁRIA

          • Dňa 13.03.2024 sa v rámci náboženskej výchovy uskutočnila exkurzia na Nitriansku kalváriu. Exkurzie sa zúčastnili žiaci šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka. Naša prvá zastávka bola súsošie Panny Márie Guadalupskej a svätého Juana Diega, ktoré bolo vybudované v roku 2021. Ďalšou zastávkou bol  Kláštor misijných sestier Kráľovnej apoštolov, kde nám sestry z Indie predstavili svoju misiu v krajinách, v ktorých pôsobili. Duchovná púť by sa nenaplnila bez Krížovej cesty, ktorú sme sa všetci pomodlili a vyšli až na vrchol Kalvárie. Nevynechali sme ani Misijné múzeum, kde sme mohli obdivovať expozíciu predmetov z mnohých krajín, ktoré navštívili misionári verbisti. A samozrejme, že sme nezabudli ani na Kostol Nanebovzatia Panny Márie, kde sme sa poďakovali za  krásny misijný a duchovný zážitok.

            spracovala: Mgr. I. Gálová Candráková

          • MÔJ OBĽÚBENÝ DOPRAVNÝ PROSTRIEDOK

          • Na hodinách výtvarnej výchovy žiaci kreslili, maľovali ľubovoľnou technikou svoj obľúbený dopravný prostriedok. Najčastejšie kreslili autá, ale často sa objavovali aj lode, balóny, lietadlá, vrtuľníky, dokonca rakety. Niektorí sa rozhodli pre kolobežku, kolieskové korčule, alebo aj lyže. Videli sme aj zopár autobusov, niektoré boli poschodové.

            Z každého ročníka na 1. stupni sme vybrali 3 práce, ktoré boli odmenené. Môžete si ch pozrieť na nástenke pri vstupe do budovy.

            Z 2.stupňa si 3 najlepšie práce môžete pozrieť na nástenke Dopravnej výchovy na 1. poschodí.

            spracovala Mgr.K.Kotryová

          • VÝTVARNEJ SÚŤAŽE "SVET ZA ZRKADLOM"

          • V školskom kole výtvarnej súťaže "Svet za zrkadlom" sa so svojimi prácami prezentovali žiaci najmä prvého stupňa: Tobias Slíž, 1. A, Matúš Oravec, 4. A, Laura Dodoková, 4. A, Laura Kleinová 2. A, Natália Paluchová 2. A, Sofia Gabaj, 2. C, Matúš Očovay, 4. A, Viktória Toroková, 2. C, Juliana Lužáková, 2. C. 

            Za druhý stupeň bola úspešná Alica Králiková z 5. B. 

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za krásne práce, ktoré postupujú do okresného kola. 

            spracovala: Mgr.J. Pahulyiová

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Jubilejný 70. ročník súťaže Hviezdoslavov Kubín sa aj tento rok konal v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre. Našu školu reprezentovala v prvej kategórii s básňou O kuriatku z dvorčeka Natália Paluchová (II.A).  V druhej kategórii Karin Kostelanská (V.C) s básňou Pubertína pehatá a Mia Lela Ivanovičová (V.C) s prozaickým úryvkom z knihy Flóra a Odyseus. Hoci sa dievčatá neumiestnili na stupňoch víťazov, po náročnom dni ich neopúšťal úsmev na tvári a ich námaha bola odmenená aspoň cennými radami poroty, ktorá na záver im (i ostatným súťažiacim) popriala mnoho úspechov v nasledujúcich ročníkoch tejto recitačnej súťaže. Ďakujeme dievčatám za vzornú reprezentáciu našej školy a dúfame, že sa do súťaže zapoja opäť o rok.

            spracovala: Mgr. K. Káčerová

            Aj tento školský rok si žiaci na 1. stupni vybrali z knižky text, ktorý sa naučili naspamäť. Väčšinou víťazila poézia, ale niektorí sa popasovali aj s rozprávkou, či príbehom. Najprv sa ho snažili čo najlepšie zarecitovať na triednych kolách, odtiaľ najlepší postúpili do školského kola. V jednej kategórii súťažili druháci, aj tretiaci spolu so štvrtákmi. Umiestnenie bolo nasledovné:

            V kategórii poézia 1. N. Paluchová, 2.A - postup do obvodného kola v Nitre 2. Z. Kľučková, 2.C H. Moravská a L. Moravská, 3.A 3. Z. Janíková,3.B S. Arvayová a P. Vráblová, 4.B V kategórii próza 2. L. Kľučková, 3.A 3. T Hlinka, 2.A, T. Rácová, 2.B

            spracovala Mgr. K. Kotryová

        • ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK
          • ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK

          • Čitateľský oriešok je čitateľsko – výtvarná celoslovenská súťaž, ktorá je určená pre žiakov 1. až 4. ročníka základných škôl. Cieľom súťaže je rozvíjať u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie a výtvarnú kreativitu. 

            Tento rok čítalo pútavé príbehy 21 druhákov, 15 tretiakov a 10 štvrtákov. Následne odpovedali na kontrolné otázky, či prečítanému textu aj porozumeli. Po vyplnení úloh žiaci pokračovali výtvarnou časťou súťaže, v ktorej prejavili svoju fantáziu a výtvarné zručnosti. Ich úlohou bolo prepojiť dva prečítané príbehy do jedného jediného obrázka – skrátka vymyslieť svoj vlastný príbeh v podobe jednej kresby. 

            Kresby posúdi odborná porota a my dúfame, že budeme medzi víťazmi. Držte nám palce! 

            spracovala Mgr. J. Krivušová

          • PROJEKTOVÝ DEŇ, MAREC MESIAC KNIHY

          • 9. ročník

            Deviataci tvorili jednoduchú knižnú kroniku, ktorá zachytávala ich cestu počas celých deviatich rokov, ktoré strávili v našej škole. Zároveň vytvorili plagát spolu s prezentáciou o súčasných autoroch, ktorých knižky nájdete aj v našej knižnici. Počas vyučovania sa s prezentáciou zastavili v triedach prvého i druhého stupňa, kde mladším kamarátom spestrili vyučovanie zaujímavosťami zo života autorov. Spolu s tým prezentovali aj niekoľko knižiek, ktoré si našli svojich nových priaznivcov.

            Knižné odporúčania našich deviatakov: Harry Potter, Narnia – Čarodejníkov synovec, Tajný denník Adriana Mola, Trón zo skla (séria).  

          • PROJEKTOVÝ DEŇ, MAREC MESIAC KNIHY

          • 8. ročník

            Žiaci ôsmeho ročníka žili príbehom Vraždy v Orient exprese a poviedkami Edgara Allana Poea. Tvorili vlastné detektívne príbehy s postavami vymyslenými i skutočnými, ktoré prezentovali spolužiakom. Mnohé z nich sa odohrávali aj v našej škole. Na záver si vypočuli krátku prezentáciu vybraných diel súčasných spisovateľov, s ktorou k nim prišli deviataci.

            Knižné odporúčania našich ôsmakov: Naruto (manga), Druhé podanie, Najväčšia kniha otázok a odpovedí, Minecraft, Ako (ne)prežiť mladosť, Denník Anny Frankovej.

          • PROJEKTOVÝ DEŇ, MAREC MESIAC KNIHY

          • 7. ročník

            Siedmaci sa stretli vďaka školskej knižnici s postavou Robinsona Crusoa a zistili, ako vznikajú knihy. Pri tvorbe vlastného príbehu si mohli vybrať, či bude dobrodružný alebo fantastický, mal však rozprávať o našej škole, prípadne koncoročnom školskom výlete na horách.

            Knižné odporúčania našich siedmakov: Winnetou, Ako nájsť vraha, Víchor, Pán prsteňov, Július Zebra (séria), Encyklopédia vojen, Winston (detektívna séria).

          • PROJEKTOVÝ DEŇ, MAREC MESIAC KNIHY

          • 6. ročník

            Žiaci šiesteho ročníka venovali svoj čas tvorbe maľovaného čítania a vlastného fantasy/dobrodružného príbehu, ktorý mali v závere vyučovania aj prezentovať kamarátom v triede. V jednej z tried vytvorili aj upútavky na knihy zo školskej knižnice, ktoré ich mali predstaviť novým čitateľom.

            Knižné odporúčania našich šiestakov: Príručka mladých svišťov, Dorka Magorka, Babka gaunerka, Moja sestra upírka (séria), Hugo a Vianoce pod psa, Dosť dobrá otrava, Vianočné prekvapenie, Čierny krásavec, Sisa Kyslá, Denník odvážneho bojka (séria), Zvierací záchranári.

          • PROJEKTOVÝ DEŇ, MAREC MESIAC KNIHY

          • 5. ročník

            Piataci navštívili knižnicu a vypožičali si niekoľko knižných titulov. Zároveň vyplnili aj svoju vstupenku do knižnice, ktorá bola nabitá otázkami a zaujímavosťami  z našej školskej knižnice. Zistili, ako vznikajú knihy a tvorili nové knižné obaly na rozprávky z rôznych krajín. Napokon každý zo žiakov mohol vymyslieť príbeh, ktorého postavy a prostredie navrhol niektorý z jeho spolužiakov.

            Knižné odporúčania našich piatakov: Smradi, Posledný Follower (komix), Dievča, ktoré pilo mesačný svit, Zošidlo, Ako Štefan Drco vyhral kopu hnoja, Zvierací záchranári (séria), Vlk a lev (knižné spracovanie filmovej predlohy), Isabella Moon (v angličtine), Zabiják démonů (manga), Death Note (manga).

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje