• OKTÓBER MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          • Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším, sme sa so žiakmi ZŠ – Mojmírovce, chystali na tradičnú návštevu k našim starkým do DSS v Mojmírovciach. Postupne sme tvorili rozmanité darčeky pre potešenie a samozrejme sme priebežne nacvičovali kultúrny program - pásmo básni, piesni, prepojené úprimnými vinšmi PRE STARÝCH RODIČOV.

            Na úvod  programu sa areálom DSS – Barlička niesol intenzívny pozdrav od všetkých našich detí. Detské hlasy zazneli v celej sile – boli plné radosti, úprimnosti, detskej hravosti. Hlasno pozdravili starkých, ktorý sedeli za oknami v spoločenskej miestnosti.

            STARKÁ, STARKÝ – BABKA, DEDKO ĽÚBIME VÁS

            Vľúdny pozdrav nesieme... Veľa zdravia a radosti zo srdiečka prajeme!

            Hovorené slovo postupne vystriedal spev a prednes. Všetci sme si veselo zaspievali Tancovala babka s dedkom, starkí nôtili za oknom a my na terase pred oknom. Nasledoval prednes, Natálka Ďurčanská a Nelka Pálková zarecitovali dojemnú báseň - Modlitbu za starkú.  Štvrtáci zaspievali známu ľudovú pieseň, To tá Heľpa. Všetky deti od srdiečka nôtili Červené jabĺčko, Kukulienku a dojemnú pieseň Pre starých rodičov. Na záver sme sa rozlúčili veselou piesňou Keď si šťastný a opäť sa spev niesol na oboch stranách.

            Veľmi sa tešíme, že niektoré známe piesne si s nami zaspievali aj starkí. Bol to príjemný zážitok  pre nás všetkých. Ďakujeme naším deťom, že opäť s radosťou a láskou, pripravovali program a tým vytvorili  starkým krásne chvíle, ktoré sme si spoločne užili.

            Z-M-K-Z

                                                                                                                           spracovala: K. Bašková

        • ZBER GAŠTANOV
          • ZBER GAŠTANOV

          • V mesiaci október bol vyhlásený zber gaštanov. Žiaci našej školy usilovne zbierali a spoločne nazbierali 2400 kg. Všetkým patrí veľká pochvala.

            Za jednotlivcov najusilovnejšou žiačkou bola

            1. miesto: Karolína Peržeľová zo IV. A triedy, vyzbierala 256 kg
            2. miesto: Patrik Slíž z  B 149 kg
            3. miesto: Filip Sládeček z  A 105 kg

            Taktiež veľkú pochvalu si zasluhujú: Nina Tomková     II. B  82 kg

             Tobias Vašš          I. B   80 kg

             Hana Kmeťová     II. A 76 kg

             Vivien Koščáková II. A 65 kg

             Natália Ďurčanská IV. A 65 kg

             Kristína Hulinová   II. B  60 kg

            V rámci tried najviac gaštanov nazbierali triedy:

            1. miesto: V. B
            2. miesto: IV. A 
            3. miesto: IV. B

            Vyzbierané gaštany sa stali chutnou potravou pre zvieratká v lese.

                                                                                              spracovala: Ing. K. Benčíková

          • HALLOWEEN V NAŠEJ ŠKOLE

          • Halloween je sviatok, ktorý sa oslavuje večer 31.októbra. Pôvodný názov Halloween znamená v preklade predvečer všetkých svätých. Je to pôvodne pohanský – keltský sviatok Samhain – pohanský nový rok bol oslavou bohatej úrody. Tento sviatok sa oslavuje najmä vo Veľkej Británii, Spojených štátoch, Kanade, Írsku, Portoriku a v Austrálii. V snahe napodobniť zlých duchov alebo upokojiť ich ľudia nosili masky a kostýmy. Trick-or-treat je činnosť pre deti na Halloween, kedy prichádzajú od domu k domu v kostýmoch, žiadajú odmenu ako sú cukrovinky s otázkou „Trick-or-treat?“. Je to hrozba – buď dostanú sladkú odmenu alebo niečo vyparatia. Je to hlavná tradícia tohto sviatku.

            Existujú rôzne symboly Halloweenu – strašidlá, postavy duchov, chodiace kostry, čarodejnice, netopiere, čierne mačky a pavúky.

            Tradičnými znakmi sú aj vyrezávané tekvice vo vnútri ktorých je sviečka. Typické farby sú červená, žltá, oranžová a čierna.

            Keďže je tento sviatok oslavovaný v anglicky hovoriacich krajinách a   naši žiaci sa učia anglický jazyk, aj my sme si ho v tomto školskom roku pripomenuli na našej škole tradičným pochodom halloweenských masiek.

            Žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka si pripravili veľmi kreatívne a zaujímavé masky. Siedmaci sa zamaskovali za vlčiu kráľovnú, za masku kostry a strašidelnú červenú čiapočku. Ôsmaci si pripravili masky tekvíc, strašidelné sestry a masku ducha. Deviataci prišli preoblečení za strašidelné sestry dvojičky a  rodinu Adamsovcov.  

            Sprievod masiek najprv zavítal do nižších ročníkov 1.-4., kde žiaci s napätím čakali ich príchod. Potom sprievod masiek pokračoval do vyšších ročníkov. Žiaci v maskách sa deťom predstavili a komunikovali s nimi len  v anglickom jazyku. Deťom sa masky veľmi páčili a  boli odmenené sladkým cukríkom za odvahu. Už teraz sa tešia na ďalšie masky v budúcom roku, ktoré si pripravia ich starší spolužiaci. 

             

                                                                                                             spracovala Ing I. Podberská

             

          • ZÁLOŽKA DO KNIHY

          • Každoročne sa zapájame do projektu záložka do knihy, ktorý spája školy. V tomto školskom roku sme si už druhý krát vybrali školu z družobnej obce Šardice. Žiaci mohli vyrábať záložky rozmanitých tvarov na tému „Očarujúci svet knižných príbehov a básní.“ Vzájomne  sme si vymenili osemdesiat záložiek. Štyridsať pre prvý stupeň a štyridsať pre druhý stupeň  Snažili sme sa žiakov počas tvorby motivovať aj k zdieľaniu kontaktu, aby mohli vzniknúť nové priateľstvá.

            Pri záverečnej komunikácii po prebratí zásielok s pani učiteľkou Jarmilou Mokrou zo Šardíc sme už plánovali ako spestríme a zorganizujeme budúci ročník.

            12. ročník česko-slovenského projektu "Záložka do knihy spája školy"

            organizuje Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave

                                                                                                                    spracovala: M. Palatická

          • DEŇ ŠKOLSKÝCH KNIŽNÍC

          • Dňa 25.10.2020 sme si pripomenuli knižnými aktivitami deň školských knižníc.  Aktivitám sme sa venovali na vybraných hodinách.

            Žiaci prvého stupňa si začínali prezentáciou o rozprávkach a hádali názvy jednotlivých rozprávok v pracovných listoch „popletené rozprávky a šifrovačka“.

            Žiaci druhého stupňa už mali náročnejšiu prezentáciu zameranú na tému knižnica a svetové knižnice, ktorá bola spojená s krátkym kvízom. Následne mali skupinovú prácu, kde hádali názov knihy (Z poľovníckej kapsy, More vo fľaštičke, Staré grécke povesti a báje a Pieseň večne mladá) a pomocou danej knihy vypracovali pracovný list.

            Všetky ročníky mali v závere vytvoriť čitateľský strom, ktorý im bude zdobiť triedu počas celého školského roka. Postupne si ho budú zapĺňať prečítanými titulmi kníh, v máji si každá trieda vyhodnotí najlepších čitateľov triedy a následne budú vyhlásení najlepší čitatelia našej školy.

                                                                                                                                        spracovala: M. Palatická

        • OCHUTNÁVKA JABĹK  - PRIAMO ZO ZÁHRAD – RODINNÉHO SADU
          • OCHUTNÁVKA JABĹK - PRIAMO ZO ZÁHRAD – RODINNÉHO SADU

          •  

            Naša žiačka, nám pri príležitosti DŇA JABĹK, priniesla do ŠKD, na ochutnávku rôzne odrody jabĺk: Jonagored, Idared, Golden delicius, Fuji. Hneď na prvý pohľad deti vnímali ich rozdielnosť. Jabĺčka sa líšili nielen farbou ale aj tvarom. Niektoré boli červené, iné zelené, či žlté. Keďže jabĺčka vyzerajú rozdielne, očakávali sme i rozdielnosť chutí jednotlivých odrôd. Jabĺčka sme si rozložili na tanieriky a mohli sme debatovať - skúmať - vyhodnocovať.

            Najskôr sme zrakom – pozorovali  a všímali si farbu šupky a dužiny.

            Neskôr čuchom – so zatvorenými očami sme privoniavali vône jabĺčok a samozrejme chuťou – ochutnávkou sme zavŕšili naše skúmanie. Všetci sme sa tešili na záverečnú ochutnávku - maškrtenie. Každý ochutnal zo všetkých odrôd a porovnali sme jednotlivé chute. Vyhodnotili sme, že jabĺčka sú sladké, voňavé, šťavnaté, a HLAVNE ZDRAVÉ…

             Vieme, že JABLKO je doslovne vitamínový poklad a že patrí k najzdravším druhom ovocia.

            Za jabĺčka ĎAKUJEME rodičom Natálky Ďurčanskej, 

            pestovateľom ovocia

             

            Z-M-K-Z

            spracovala: K. Bašková

          • ŠARKANIÁDA

          • Jesenný vietor je ideálny na púšťanie šarkanov – Najobľúbenejšiu jesennú hru.

            4. 10. 2021 odštartovala v ŠKD-Mojmírovce

            obľúbená celotýždenná aktivita ŠARKANIÁDA.

            Nebo nad školským areálom postupne zaplnili zaujímavé, dúhové, pestrofarebné, nezvyčajné, okaté, zubaté, strapaté, veľké i malé... Š A R K A N Y pritiahli mnohé pohľady okoloidúcich do vzdušných výšin, vyčarovali spokojné úsmevy... Zovšadiaľ sa niesol detský smiech...

            Tejto zábavnej aktivite sme venovali viacero októbrových odpoludní pre maximálne vyšantenie našich detí... Počasie prialo našim plánom, šarkany neúnavne lietali  so svojimi vlastníkmi po celom školskom dvore.

            V klube sme i tvorili, šarkanov vyrábali.

            Nielen nás potešili, aj do BARLIČKY zaleteli.

            Na plote sa usadili, našim starkým, úsmev vyčarili.

            My sme ich spevom a vľúdnym slovom pobavili...

            : o ))) Pekný program sme im pripravili : o )))

            Z-M-K-Z

                                                                                                                                 spracovala. K. Bašková

          • TÝŽDEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY

          • Zdravie  - slovo na 6 hlások, ktoré pre nás, ľudí znamená veľa – možnosť chodiť do práce, do školy, venovať sa športu, záľubám, byť aktívnym členom rodiny, kamarátskej skupiny. Zdravie ovplyvňuje veľa faktorov, jedným z nich je i zdravá výživa. Pod zdravou výživou si každý predstavuje niečo iné, byť vegetariánom, jesť málo, držať diéty. Každý by mal rozumieť svojmu telu a jesť hlavne potraviny, ktoré naše telo nielen vyživia ale i ochránia – pred chorobami, stresom, predčasným starnutím. Minulý týždeň sme častejšie ako inokedy vyslovili slovo zdravá výživa – konal sa celoslovenský týždeň zdravej výživy. Každá trieda si urobila rôzne aktivity.

            Žiaci 1. – 4. ročníka robili chutné maľovanie, pozreli si film o zdravej výžive, zhotovili si krásne výstavky ovocia a zeleniny – v triedach rozvoniavali ovocníčkovia a zeleninkovia zhotovení z darov našich záhrad. Ochutnali ovocie i zeleninku, vypracovali pracovné listy  a nástenky zamerané na zdravú výživu, spievali si piesne o ovocí, vytvorili pyramídy zdravia, získali novú slovnú zásobu v ANJ zameranú na ovocie, zeleninu. Žiakov zaujal i projekt, v ktorom porovnávali jedlá našich predkov s našou stravou. K zdravej výžive patrí aj pohyb, ktorý sprevádzali ,, zdravé pesničky“ .

            Žiaci z 5. – 9. ročníka urobili nástenky o zdravej výžive a nápojoch, zozbierali zdravé jedlá iných národov, podelili sa s kamarátmi o zdravé recepty, namaľovali zaujímavé práce zamerané na zdravú výživu, zostavili pyramídy zdravia, v ANJ komunikovali o výžive, jedlách. Žiaci sa zaoberali zdravou výživou aj na hodinách matematiky. Mali za úlohu vymyslieť a vypočítať tri príklady, ktoré súvisia so zdravou výživou. Tri najlepšie diela z triedy boli ohodnotené jednotkou. 

            Týždeň zdravej výživy podporila i naša jedáleň výbornými šalátmi, nápojmi a čerstvou zeleninou i ovocím, ktoré sú súčasťou obeda takmer každý deň.

            Ak by som mala ohodnotiť týždeň zdravej výživy, musím povedať, že tento školský rok bol mimoriadne bohatý a plný nápadov. Žiaci si z neho odniesli nielen nové poznatky, ktoré využijú v bežnom živote, ale hlavne sa naučia počúvať reč svojho tela.

                                                                                                     spracovala: PaedDr. Mária Eliašová

          • DO ŠKOLY NA BICYKLI

          • Naša škola sa aj tento rok zapojila do kampane „Do školy na bicykli“.

            Kampaň podporujúca zdravé, ekologické a bezpečné dochádzanie do škôl

            sa konala v termíne 27. septembra - 8. októbra tento rok

            s heslom „Netrávme v aute večnosť“.

            Súťaže sa zúčastnilo 68 žiakov, ktorí chodili do školy na bicykli, či kolobežke.

            Ocenení boli žiaci, ktorí takto dochádzali každý deň počas dvoch týždňov, alebo vynechali len 1 deň, spolu 12 žiakov.

            Výsledky našej aktivity boli zaslané organizátorom.

            Súťažou to nekončí. Zvykajme si, pokiaľ môžeme, chodiť do školy, či práce aj naďalej na bicykli, kolobežke, alebo pešo.

                                                                                                   spracovala: Mgr. K. Kotryová

        • SVETOVÝ DEŇ ZVIERAT
          • SVETOVÝ DEŇ ZVIERAT

          • V pondelok 4. októbra je Svetový deň zvierat (WAD), prostredníctvom ktorého ochranári už deväťdesiat rokov prinášajú osvetu a spájajú sily s cieľom zlepšiť životné podmienky zvierat na celom svete.    

                       Poslaním WAD je:

            • oslava života zvierat v každej podobe,
            • oslava vzťahu medzi ľudstvom a ríšou zvierat,
            • pripmenúť si a zdôrazniť nezastupiteľnej úlohy, ktorú hrajú zvieratá v našom živote - od poskytovania potravy, cez úlohu spoločníka, pomocníka a podporovateľa, prinášajú do nášho života,
            • uvedmenie si mnohorakého spôsobu, akým zvieratá obohacujú náš život

            Pri príležitosti Svetového dňa zvierat, si žiaci prvého stupňa pripomenuli tento deň tvorbou zvieratiek. Žiaci 1. a 2.  ročníka si modelovali zvieratká z plastelíny. Tretiaci si na hodine pracovného vyučovania tvorili zvieratkové záložky a zvieratká lepením semienok na papier. Žiaci štvrtého ročníka zhotovovali zvieratkové origami. Všetky deti sa svojím výtvorom veľmi tešili.

            Tento deň je oslavou života zvierat vo všetkých jeho formách a pripomienkou dôležitosti vzťahu ľudského pokolenia k živočíšnej ríši a tiež jej krehkosti a zraniteľnosti.                                                                                                                                                                      spracovala: Ing. K. Benčíková

        • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA V ŠKOLÁCH
          • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA V ŠKOLÁCH

          • Dňa 29.9. si pripomenuli Svetový deň mlieka v školách. Prečo práve mlieko, prečo práve v školách? Význam mlieka a mliečnych výrobkov pre zdravú výživu ľudí potvrdzujú odborníci na výživu po celom svete, pričom vyzdvihujú mlieko ako jednu z najkomplexnejších potravín z hľadiska výživovej hodnoty. Mlieko a mliečne výrobky sú nezastupiteľným zdrojom potrebných výživových látok. Svojim zložením je mlieko nenahraditeľným pre zdravú výživu, je to potravina s najširším účinným spektrom. Už len jeho hlavné zložky – bielkoviny, tuk, mliečny cukor, minerálne látky (vápnik, fosfor, draslík, horčík...) a tiež esenciálne nutričné látky, vitamíny a iné dôležité látky – tvoria komplexnú vyváženú potravinu pre všetky vekové i zdravotné kategórie ľudí a zároveň zabezpečuje vývoj ľudského organizmu pre normálnu funkciu látkovej výmeny a ochranu zdravia človeka.

            Ako prispieva mlieko k nášmu telesnému i duševnému zdraviu?

            • Mliečne bielkoviny obsahujú 18 z 22 známych esenciálnych aminokyselín, potrebných na stavbu a udržiavanie ľudského organizmu. Tieto esenciálne aminokyseliny si organizmus nevie vytvoriť sám. Mliečne bielkoviny sú aj neoddeliteľnou súčasťou hormónov a enzýmov. Ich nedostatok môže spôsobiť poruchy rastu, resp. nedostatočne vyvinutú svalovú hmotu.
            • Mlieko obsahuje 14 minerálov, z toho vo väčšom množstve vápnik, fosfor, draslík, horčík, síru, sodík a chlór a v menšom množstve stopové prvky - železo, meď, kobalt, mangán, jód, zinok, fluór. Osobitne dôležitý je vysoký obsah a priaznivý pomer vápnika a fosforu v mlieku. Vo výžive človeka majú vápnik a fosfor nezastupiteľné postavenie pre stavbu kostí a zubov. Z mlieka a mliečnych výrobkov získava človek až 56 % svojej potreby vápnika.
            • Mlieko je vynikajúcim zdrojom širokého spektra vitamínov. Obsah vitamínov E a A - retinol a jeho provitamínov v mlieku, ktoré sú dôležité pre normálny rast človeka, jeho dobrý zrak a odolnosť voči infekciám, kolíše podľa sezónnosti. V mlieku sa ďalej nachádzajú vitamíny zo skupiny B, ktoré pozitívne pôsobia na srdcovú činnosť a na funkcie nervového systému. Mlieko obsahuje aj vitamín C.


            Svetová zdravotná organizácia (WHO) odporúča spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov v množstve minimálne 220 kg na osobu za rok.
            Skutočná priemerná spotreba Slovákov je však v súčasnosti podstatne nižšia, v priemere len 156 kg na osobu a rok. Podľa  odporúčania odborníkov by každý človek mal skonzumovať denne aspoň pohár mlieka alebo kelímok kyslomliečneho výrobku, ako sú napríklad jogurt, smotana alebo acidofilné mlieko, plus porciu masla a 10 dkg tvarohových alebo syrárskych výrobkov.

            Aj naša škola plní odporúčania svetovej zdravotníckej organizácie – školská jedáleň a prístupný mliečny automat ponúkajú žiakom každý deň možnosť urobiť niečo pre svoje zdravie. Aj vzdelávacie aktivity v rámci Svetového dňa v školách prispeli k posilneniu poznatkov o význame mlieka pre človeka. Žiaci si vypočuli rozhlasovú reláciu, vypracovali pracovné listy, pozreli si vzdelávacie CD Cesta mlieka a vzdelávací film o mlieku, kreslili kravičku Milku a výrobky z mlieka, naučili sa novú pieseň o mlieku, vytvorili zaujímavé plagáty o mlieku a podpore konzumácie mliečnych výrobkov. Svoju podporu mlieku vyjadrili aj symbolickým bielym oblečením.

            Každý z nás sa môže rozhodnúť ako podporí zdravie svojho organizmu. S pohárom mlieka si každý z nás naozaj povie: ,, na zdravie.....“

                                                                                      spracovala: PaedDr. Mária Eliašová

        • EKOučebňa
          • EKOučebňa

          • Naša škola sa úspešne zapojila do výzvy spoločnosti Jaguar Land Rover Slovakia „Naštartujme región“a získala finančný dar od Nadácie Pontis.

            Cieľom projektu bolo vytvorenie EKOučebne v prírode, ktorá sa nachádza v školskom areáli v blízkosti multifunkčného ihriska. V rámci tejto aktivity sme zrevitalizovali trávnik a zrekonštruovali už existujúci betónový plot, ktorý meníme na "školskú tabuľu" a zakúpili sme drevené sety na sedenie a písanie nielen pre žiakov, ale aj návštevníkov multifunkčného ihriska.

            V tejto EKOučebni sme už zrealizovali aktivity nielen počas vyučovania - zážitkové, kooperatívne vyuč., vysokoefektívne učenie, ale aj doučovanie detí z málo podnetného prostredia. Učebňu využívajú aj žiaci školského klubu, a škôlkari.

        • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU V ZŠ V MOJMÍROVCIACH
          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU V ZŠ V MOJMÍROVCIACH

          • Význam pohybu a športu sme si v ZŠ v Mojmírovciach zdôraznili našou účasťou na celoslovenskom podujatí, ktoré sa každoročne koná na záver septembrového mesiaca. Týždenným programom rozličných aktivít vo všetkých ročníkoch sme si posilnili povedomie o dôležitosti pohybu vo vývine a zdraví detí a mládeže. Zaradenie športovej činnosti do vyučovania nad rámec vyučovania Telesnej a športovej výchovy, ale tiež úlohy so športovým motívom v projektových, skupinových a individuálnych aktivitách sa stali skvelým nástrojom, ako si pripomenúť, že pohyb má byť súčasťou nášho každodenného života.

            Týždeň športu zahájili vybraní žiaci v reprezentácii školy v plaveckej súťaži. Ďalšie dni nasledovali športové aktivity a súťaže v malej a veľkej telocvični, pričom si žiaci pri plnení rozličných úloh precvičili svoj postreh a koordináciu, ale tiež preverili kondíciu, silu a vytrvalosť. Kruhové tréningy, kondičné dráhy, pohybové hry a štafety sa stretli u žiakov s priaznivým ohlasom. Okrem priamych športových zadaní si žiaci plnili i nepriame športové úlohy, ktoré realizovali na iných predmetoch, čím posilnili medzipredmetové vzťahy. Pripomenuli si myšlienku olympijských hier, realizovali projektovú úlohu v prírode s olympijským symbolom, ale i v triedach úlohu so športovým zameraním na konkrétnu športovú hru, lúštili osemsmerovku, vypracovávali kvíz a výtvarne spracovávali športový motív.

            Sme veľmi radi, že sa žiaci zapojili svojou aktívnou účasťou do podujatia, a tým podporili myšlienku zdravšieho a aktívnejšieho životného štýlu!

             

                                                                                                 spracoval: Mgr. Peter Slíž

        • PLODY NAŠICH ZÁHRAD - ARANŽOVANIE
          • PLODY NAŠICH ZÁHRAD - ARANŽOVANIE

          • Žiaci našej školy sa zúčastnili aranžovania, pri príležitosti Regionálnej výstavy ovocia, zeleniny a kvetov, na tému: Plody našich záhrad.

            Výsledné aranžmány boli hodnotené odbornou porotou z Nitry, ktorá tiež hodnotila vzorky na regionálnej výstave.

            I. miesto  Tereza Benčíková zo VII. A

            II. miesto  Emma Bašková z V. A 

            III. miesto Hana Agáta Malíčková zo VI. A.

                                                                                  GRATULUJEME!

                                                                                                           spracovala: Ing. K. Benčíková

        • REGIONÁLNY DEŇ
          • REGIONÁLNY DEŇ

          • Jeden septembrový deň v našej škole tradične venujeme regionálnej výchove. Žiaci si počas regionálneho dňa prehlbujú svoj vzťah k rodnému kraju formou blokového vyučovania a hravou formou sa zoznamujú s kultúrou a históriou okolia, v ktorom žijú. V aktuálnom školskom roku sa regionálny deň uskutočnil 7. septembra 2021 a zaujímavé aktivity čakali na žiakov všetkých ročníkov.    

            Žiaci prvého stupňa sa ponorili do histórie a porozprávali sa o historických a kultúrnych pamiatkach, ktoré sa v obci nachádzajú. Využili pritom aj internetovú stránku obce a niektoré pamiatky si boli žiaci pozrieť osobne na tematickej vychádzke. Dôležitou súčasťou vychádzky bola prehliadka sôch, ktoré sú umiestnené vo vonkajších priestoroch regionálneho múzea. Netradičné umenie z betónu spodobuje tajomné postavy z histórie našej obce, pútavo opísané v knihe Strašidlá a strašidielka mestečka Urmín od Violy Haršániovej. Keďže žiaci počas dňa pracovali aj s literárnymi príbehmi uvedenými v knihe, návšteva vonkajšej expozície múzea im zážitok s postavami ešte umocnila a zintenzívnila. V závere vyučovania si potom žiaci prvého stupňa vytvorili nástenku z vlastných kresieb a projektov.

            Žiaci piateho a šiesteho ročníka sa zamerali nielen na Mojmírovce, ale aj na okolité obce v mikroregióne Cedron, nakoľko našu školu navštevujú aj žiaci z iných obcí mikroregiónu.  Žiaci si priniesli rôzne materiály, ktoré dopĺňali informáciami z internetu a tvorili projekty o jednotlivých obciach.

            Žiaci siedmeho až deviateho ročníka najskôr vyhľadávali zaujímavosti o mikroregióne Cedron. Pre spolužiakov v susednej triede potom vytvorili zábavné kvízy v podobe otázok a krížoviek, v ktorých si preverili poznatky o svojom regióne. Žiaci sa venovali i vypracovanie a prezentácii projektov, ktorých súčasťou boli aj erby. Zhotovené práce sú teraz súčasťou výzdoby tried.

        • SLÁVNOSTNE SME OTVORILI ŠKOLSKÝ ROK 2021/2022
          • SLÁVNOSTNE SME OTVORILI ŠKOLSKÝ ROK 2021/2022

          • Nový školský rok 2021/2022 sme na našej základnej škole otvorili 2. septembra 2021 poéziou. Básne o škole v podaní Emky a Ninky Dobrovodských nám pripomenuli mnohé povinnosti i radosti, ktoré nás všetkých čakajú v najbližších desiatich mesiacoch. Po úvodných básňach sme si vypočuli hymnu SR a následne pani riaditeľka Mgr. Gertrúda Štrámová privítala všetkých prítomných. Popriala im úspešný školský rok plný zdravia, šťastia a radosti z dosahovania výborných výsledkov vo všetkých oblastiach vzdelávania. Špeciálne privítanie pani riaditeľky bolo adresované štyridsiatim trom prváčikom, ktorých prišla do prvého ročníka uviesť pani riaditeľka materskej školy, Mgr. Anna Velebná. Popriala im veľa elánu a chuti do nadobúdania nových poznatkov a zručností.

            Ku slávnostnej atmosfére svojím príhovorom prispel i starosta obce Mgr. Martin Palka. Žiakom zaželal úspešný rok strávený predovšetkým v priestoroch školy, bez obmedzení a narušení výchovno-vzdelávacieho procesu. Obecný úrad ako zriaďovateľ školy financoval obnovu niektorých odborných učební. Učebne tak poskytnú výrazne lepšie podmienky pre efektívne vyučovanie a komplexný rozvoj schopností našich žiakov. Možnosti štúdia v ZUŠ na slávnostnom otvorení predstavil Bc. Rudolf Arpáš. Rozvoj duchovných stránok ako dôležitej súčasti výchovy žiakov pripomenul vo svojich povzbudivých slovách pán farár Mgr. Jozef Marko.      

            Po spomenutých príhovoroch vystúpila zástupkyňa riaditeľky školy PaedDr. Žaneta Benčíková a informovala o personálnom obsadení školy. Osobitne privítala nových pedagógov, ktorí sa stali súčasťou pedagogického zboru. Slávnostné otvorenie školského roka moderovala Mgr. Monika Poledníková a fotodokumentáciu podujatia realizovala Katarína Bašková.

                                                                                                    Mgr. Dagmar Kiššová

        • LETNÁ ŠKOLA
          • LETNÁ ŠKOLA

          • Letná škola bola súčasťou opatrení MŠVVaŠ SR na zmiernenie dopadov krízového obdobia počas epidémie COVID 19. Zámerom Letnej školy bolo poskytnúť žiakom základnej školy možnosť na získanie alebo upevnenie vedomostí, zručností a spôsobilostí, ktoré si nedostatočne osvojili počas školského roka 2020/2021.V našej škole prebiehala letná škola počas dvoch týždňov od 9.8- 18.8.2021 Naplánovali sme zmysluplné výchovno-vzdelávacie aktivity, ktoré boli prispôsobené veku a potrebám žiakov.

            Žiaci si utvrdzovali vedomosti vo všetkých hlavných predmetoch. Každý deň si rozvíjali čitateľskú gramotnosť, pri ktorej využívali knihy zo žiackej knižnice. Prírodovedné predmety sa rozvíjali hravou formou. V letnej škole sme sa tematicky venovali aj olympijským hrám, pretože práve prebiehali OH v Tokiu. Žiaci vypracovali tematické pracovné listy, ktoré boli zamerané na čítanie s porozumením, ale aj na matematiku, SJL, vlastivedu, TEV. Po vypracovaní si žiaci zvolili, za ktorú krajinu chcú súťažiť a vyrobili si vlajky príslušných krajín, ktoré si vyhľadali v knižnej encyklopédii. Potom nasledovala športová časť, v ktorej súťažili v šprinte, hode kriketkou, hode na cieľ, v skoku do diaľky. Jednotlivé disciplíny sme vyhodnotili a popoludní sme za zvukov olympijskej hymny urobili vyhodnotenie nášho olympijského dňa. Deti dostali diplomy a sladkú odmenu im venoval pán Róbert Pálka. Letná škola neprebiehala vo forme klasického vyučovania, ale jej primárnym cieľom napriek tomu ostalo vzdelávanie a rozvoj kompetencií žiakov.

             

            Letná škola

            Všetky deti tešili sa,

            kedy príde tento deň.

            Pilne sme sa učili,

            Dokonca aj čítali.

            Chodili na turistiky,

            dobre sme sa bavili.

            Nelka Palková

        • LETNÁ   DRUŽINA – ŠIESTY DEŇ
          • LETNÁ DRUŽINA – ŠIESTY DEŇ

          • Posledný deň sme prispôsobovali počasiu, ale dokázali sme svoju flexibilitu, lebo nakoniec aj posledný deň mal svoje čaro a deti si ani neuvedomili, že je všetko tak trošku „naopak“. 

            Keďže sa ráno na chvíľu husto rozpršalo, pustili sme deťom tematickú rozprávku: Pieseň mora. Zopár detí ju dopozeralo dokonca, tie ktoré nechceli pozerať kreslili, hrali sa s legom, ale väčšina bola vonku na ihrisku a pieskovisku. Tvorili sme z piesku hrady, zámky, morské príšerky, rybky...

            Poobede nás naše kroky zaviedli na strelnicu v Mojmírovciach. Poľovnícka spoločnosť Bažant – Mojmírovce, pán Ing. Peter Schultz mladší, zorganizoval pre žiakov z letnej družiny náučné odpoludnie.

            Pán Ing. Vladimír Eliáš nás s úsmevom privítal a pútavo nám porozprával mnoho nových informácií o význame, prínose a dôležitosti poľovníctva. Vysvetlil nám jednotlivé funkcie poľovníctva či už ochranárske, ekologické, kultúrne. Dozvedeli sme sa o mnohých streleckých úspechoch členov – poľovníkov – rodákov z Mojmíroviec. Taktiež nám predviedol svoje obdivuhodné strelecké zručnosti.

            Neskôr nám pán Štefan Eliáš, poľovnícky kynológ, so psom plemena pointer, predviedol rôzne neobyčajné ukážky. Poslušný psík reagoval  na všetky povely: „Sem!“, „Sadni!“, „K zemi!“, „Zostaň!“ alebo „Vydrž!“. Videli sme aj ukážku chôdze, ako vie pes priniesť „ulovenú korisť" a až na povel ju pustiť a odovzdať svojmu pánovi. Ďalej nám predviedli ako pes počas lovu po celý čas pozoruje reč tela svojho pána. Bolo to veľmi pekné a náučné podujatie, ktoré sa deťom páčilo.

            Ďakujeme Vám veľmi pekne za pútavé rozprávanie a ochotu podeliť sa s nami o poľovnícke skúsenosti.

             

            Posledný táborový deň sme ukončili v zmrzlinárni.

            Veľmi pekne ĎAKUJEME tetám kuchárkam, že sa o nás s láskou starali a pripravovali nám samé  dobroty.

             

            Na záver nám už len zostáva, zaželať vám všetkým krásne prázdniny

            VŠETCI STE BOLI SKVELÍ                  

             Z-M-Z-K

                                                               spracovala: K. Bašková

          • LETNÁ DRUŽINA – PIATY DEŇ

          • Výlet do Bratislavy. Ráno o 6:45 hod. sme sa začali schádzať pred školou, nedočkaví a plní očakávania. Dnes sme sa šli ako praví námorníci plaviť loďou. Hlavný cieľ dňa, plavba loďou po Dunaji. 

            Chceli sme deťom dopriať nezabudnuteľný zážitok. Skúsený pán šofér nás odviezol priamo do bratislavského prístavu. Všetky náležitosti sme mali vopred dohodnuté, a tak sme sa len zaregistrovali a pomaly presunuli k pontónu č. 41, kde kotvila naša loď. O 09:30hod. kapitán povolil nástup cestujúcich. Usadili sme sa na hornej krytej palube. Vyhliadková loď bola priestranná  s možnosťou voľného pohybu, mohli sme sa s deťmi potúlať po lodi a obzrieť si jedinečný výhľad zo všetkých strán. Užívali sme si krásne výhľady na Staré mesto, videli sme mnohé symboly hlavného mesta, okolitú prírodu, dýchali svieži vzduch a počas plavby nás sprevádzal neopakovateľný pocit voľnosti. Skrátka boli sme ako praví námorníci.

            Po príchode na Devín sme sa pomaly presunuli  do podhradia, kde sme sa osviežili lahodnou zmrzlinou podľa vlastného výberu. Na hlavnom nádvorí hradu Devín nás očakávala sprievodkyňa, ktorá nám porozprávala viacero pútavých legiend, ktoré sa na hrade v minulosti udiali,  poukazovala nám mnoho zaujímavostí z okolitej prírody, nahliadli sme do jaskýň v hrade, (tam sme sa príjemne schladili) poobzerali sme si zaujímavé artefakty, ktoré sú uložené v sklenených vitrínach. Veľkou zaujímavosťou bola hradná studňa s hĺbkou až 55m. Našej pozornosti neunikla ani najhlavnejšia atraktivita Bratislavy - sútok rieky Moravy a Dunaja – pozorovali sme farebný kontrast oboch riek. Na záver sme si ešte zakúpili drobné suveníry.

            Naše ďalšie kroky smerovali do najväčšej ZOO – Bratislava. Bratislavská ZOO sa rozprestiera v krásnej prírode na úpätí Malých Karpát, má rozlohu až 96 ha a je najväčšou ZOO na Slovensku. V ZOO sa nachádza až 169 druhov zvierat. Navštívili sme viaceré pavilóny: pavilón primátov a pavilón šeliem, kde sme videli leopardy, jaguáre, tigre a levy. Videli sme medvede, šimpanzy, nosorožce, antilopy, zebry, žirafy. Po celej ZOO je mnoho zaujímavých rastlín, od malých kvietkov, kríkov až po veľké stromy, ktoré nás chránili pred slniečkom. Neobišli sme ani ZOO shop – lákali nás drobné suveníry. Na záver výletu sme sa vyšantili na ihrisku a osviežili v bufetoch. Aj tento deň nám priniesol nové poznania a ďalšie pozitívne zážitky.

          • LETNÁ DRUŽINA – ŠTVRTÝ DEŇ

          • Aj tento deň v letnej družine bol zábavný. Očakávali sme hudobníka s veľkým srdcom.

            Pozvanie bez zaváhania prijal NOTOVÝ DANNY. Skromný, vždy usmiaty, pozitívne naladený spevák, zabávač, skladateľ a hlavne PRIATEĽ VŠETKÝCH DETÍ.

            Mladším žiakom sme rozložili piknikové deky, na ktorých sa popravde dlho nesedelo a staršie deti sa usadili na lavičkách v tieni rozvetvených stromov. Vyzdobili sme  priestor určený na hudobnú show a náš hosť si rozložil aparatúru. Privítal deti a spontánne rozbehol  energizujúcu zábavu. Pre naše deti z Mojmíroviec si Danny pripravil veľmi milé prekvapenie – zložil pre táborčatá novú námornícku pieseň, ktorú sme si na našom koncerte spoločne zaspievali.

            Deti si na interaktívnom koncerte vyskúšali zahrať na rozmanitých rytmických hudobných nástrojoch a pod vedením Dannyho aj zaspievať v správnom rytme.

            Spev, tanec, detský smiech, úprimná radosť sa ozývali  široko – ďaleko.

            Keďže bol horúci deň, na odpoludnie sme pre deti pripravili vodné hry, súťaže, aktivity. Zábava  a radosť pokračovala, vodnou striekačkou sme sa snažili trafiť golfovú loptičku umiestnenú na plastovej fľaši. Ďalšia mokrá hra bola poháriková a špongiová štafeta. A na záver  odpoludnia nesmel chýbať náš  tradičný balónový volejbal s vodnými balónmi. To bolo radosti a smiechu.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje